Een mediatieve oase als tegengeluid van een hectische binnenstad

De Oude kerk: een mediatieve oase als tegengeluid van een hectische binnenstad
De Oude Kerk. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Een mediatieve oase als tegengeluid van een hectische binnenstad

De Oude Kerk is op de vroege ochtend een meditatieve oase in de stad, met een enerverende opkomst van de zon achter de hoge kerkvensters. Op dit vroege uur klinkt er vrijdag 1 september het muziekprogramma Silence, een contemplatief tegengeluid van een hectische binnenstad.

Silence #5 Sweelinck

Op 4 augustus was er een concert met werken van de wereldberoemde componist en eermalig huisorganist van de Oude Kerk, Jan Pieterszoon Sweelinck. Uitvoerende musici zijn Matteo Imbruno (orgel) en Vincent van Amsterdam (accordeon). Matteo Imbruno is een van de organisten-titulair van de Oude Kerk en internationaal concertorganist en docent van masterclasses. Vincent van Amsterdam is een aanstormend talent op de accordeon, winnaar van The Dutch Classical Talent Award 2016 en het Prinses Christina Concours. Zij spelen onder meer Mein Junges Leben hat ein End en de Chromatische Fantasie van Sweelinck.

Silence #6 Ankersmit

Op 1 september is componist en performer Thomas Ankersmit (Berlijn) te gast. Wereldwijd is hij een veelgevraagde gast op festivals voor experimentele en eigentijdse muziek. In het verleden trad hij op in musea als de Kunsthalle Basel; Serralves Museum Porto, MoMA PS1 New York, Hamburger Bahnhof en KW Institute for Contemporary Art in Berlijn. In de Oude Kerk brengt hij met zijn modulaire synthesizer een improvisatie ten gehore met als uitgangspunt de akoestiek van de Oude Kerk en het werk van Sarah van Sonsbeeck (ter plekke tentoongesteld tot en met 17 september 2017).

Muziek in de Oude Kerk

De Oude Kerk kent een indrukwekkende muziekgeschiedenis en was in de zestiende eeuw een van de eerste plekken in Noord-Europa waar een publiek van openbare concerten kon genieten. In afwachting van de restauratie van het beroemde Vater-Müller-orgel koos de Oude Kerk ervoor om de stille tijd goed te gebruiken en na te denken over een nieuw muzikaal programma. Vanuit gesprekken met musici, kunstenaars en programmeurs is in november 2016 een muziekprogrammering van start gegaan in aansluiting op de kunstprogrammering van de Oude Kerk en in de context van een monumentaal gebouw. De concerten van de Silence serie beginnen altijd om 8:00 uur ‘s ochtends, en klinken frequent op een eerste vrijdag van de maand.

Informatie

Silence #6 is op 1 september 2017 om 08.00 uur. De Oude Kerk zit gevestigd op het Oudekerksplein (de Wallen) in de stad. 
Toegangsprijs: € 10,- (Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card, stadspas: vrij entree). Meer informatie vind je via deze link.

VTA schreef al eens eerder een artikel over de Oude Kerk.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook:

Vroege ochtendconcerten zien licht in de Oude Kerk