Onderdompeling in Opera bij VondelCS

Onderdompeling in Opera bij Vondel CS
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Onderdompeling in Opera bij VondelCS

‘Tijdens Opera Sessions duiken we in Pelléas et Mélisande’

Maandag 29 april, Amsterdam – op 5 juni gaat de Franse opera Pelléas et Mélisande van Claude Debussy in première bij de Nationale Opera. Dat is een zit van 3 uur in een chique setting. Opera Sessions biedt een laagdrempelig alternatief óf de ideale voorbereiding op het echte werk: opera in een hogedrukpan.

Een grimmig liefdesverhaal

De sfeer van Pélleas en Mélisande krijg je nergens anders. Ze lijkt romantisch, ergens in de middeleeuwen – lang, lang geleden, maar niet zo gek ver hiervandaan – maar blijkt duister, ondoorgrondelijk en ongeschikt voor de jongste kijkers. De relaties zijn sensueel, maar onaangenaam en ongemakkelijk… In het centrum van dit stuk loopt een wandelend vraagteken: de raadselachtige Mélisande. Wie is zij? Wat is er met haar gebeurd? Hoe kan het dat zij liefde en geweld opwekt zonder iets bloot te geven van zichzelf? En door dit alles heen loopt de vraag: wat zegt dit stuk over ons? De makers doen een aanval op het gewone, het begrijpelijke en het redelijke (het saaie?). Dit stuk toont misschien weinig aan de buitenkant, maar de schoonheid, de vervreemding en het ongemak doen des te meer met ons van binnen.

Een nieuwe manier van opera beleven

Musicus Calmer Roos vertelt, speelt voor en voert je langs verhalen, onverwachte inzichten en roerende passages. Er wordt gelachen maar ook intens geluisterd. Hoe zit de muziek van Debussy in elkaar? Hoe maakt hij die wonderlijke klanken, zo anders dan die van zijn collega’s? Kortom; dit is een nieuwe manier van opera beleven. Het is de perfecte voorbereiding op het echte werk, maar ook het perfecte alternatief voor als je de echte opera niet gaat zien.

Tickets kunnen voor 10 euro online besteld worden. Voor studenten is het 5 euro. Meer informatie over het evenement kun je op de website van VondelCS vinden.

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Wat is er te doen tijdens 4 en 5 mei in Amsterdam