Het verhaal achter de Old Roots New Routes concerten
Neco Novellas. Photo by Joke Schota

Zaterdag 1 februari 2020 is in de Amsterdamse Amstelkerk de concertenreeks Old Roots New Routes 2020 van start gegaan. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de serie concerten.

‘Old Roots New Routes’ wordt georganiseerd door de stichting Ritmundo. Wil je voor de lezers van Vrije Tijd Amsterdam deze stichting eens toelichten?

Stichting Ritmundo heeft als cultuuraanjager, met Stan Rijven als artistiek leider en Sonja Heimann als zakelijk leider, tot doel evenementen en nieuwe initiatieven te ontwikkelen op het gebied van populaire muziek.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van ‘Old Roots New Routes’?

Wij vinden het belangrijk dat naast de gangbare muziek (mainstream pop, klassiek) ook een podium is voor ‘andere muziek’. Met Old Roots New Routes willen wij dit stimuleren en nieuwe muzikale ontwikkelingen, die ontstaan zijn doordat er in Nederland zoveel culturen bijeenkomen, zichtbaar te maken. Alleen al in Amsterdam zijn er meer dan 180 verschillende nationaliteiten.

Oude muziektradities uit andere culturen, ontwikkelen zich in de Lage Landen langs verrassend nieuwe lijnen. Die kruisbestuiving heeft geleid tot een nieuw muzikaal idioom, met verrassende impulsen voor bestaande genres. Ongemerkt en dikwijls onzichtbaar zijn ze onderdeel geworden van ons muzieklandschap. Voor de derde keer biedt Old Roots New Routes een podium aan deze ‘Dutch delta sounds’ met opmerkelijke, semi-akoestische formaties: Het Mundus Quartet, Neco Novellas & Ernst Reijseger, Raj Mohan & Ensemble, het Mozaiek Ensemble, Patricio Wang & Ensemble m.m.v. Marja Vuijsje en Tarmonica.
De musici zijn geworteld in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika en bloeiden op in de Nederlandse klei. Samen met Nederlandse zielsverwanten slaan ze vanuit hun ‘old roots’ nieuwe wegen in.

Ernst Reijseger.
Photo by: Eric van Nieuwland

Totaal zijn er zes concerten met verschillende muziekkanten. Hoe hebben jullie deze prachtige talenten voor elk concert gevonden?

Door bezoek aan concerten, festivals en netwerk.

1 februari heeft het Mundus Quartet de aftrap gedaan met de eerste van de zes concerten in de Amstelkerk. Hoe is deze eerste editie ontvangen door het publiek?

Heel enthousiast met een volle zaal. Lees ook de recensie.

Wat een mooie locatie voor de uitvoeringen in Amsterdam ‘De Amstelkerk en De Duif’. Komt er publiek van jong tot oud?

Van jong tot oud maar ook een divers publiek met heel uiteenlopende achtergrond.

Kun je iets vertellen over jullie achtergrond als organisatoren?

Stan Rijven (artistiek leider) is naast muziekpublicist, dj, programmamaker en cultuur aanjager sinds 1971 actief als dj, vanaf 1979 als popcriticus (o.a. Trouw). Hij pionierde in de opkomst van wereldmuziek middels publicaties (de tijdschriften Afrika, Beyond), tv-documentaires (AVRO, NPS) en radioprogramma’s (RVU, VPRO). Hij stond aan de wieg van het PAN (Pop Archief Nederland), IASPM (International Association for the Study of Popular Music) en World Music Forum NL. Rijven is een veel gevraagd spreker en gastdocent op conservatoria en universiteiten.

Sonja Heimann (zakelijk leider) is producent, programmamaker, communicatieadviseur. Gespecialiseerd in culturele media / populaire cultuur en heeft ruime ervaring binnen de podiumkunsten op gebied van met name avontuurlijke muziek, maar ook bij de publieke omroep en in de filmwereld.

Ieder concert wordt gestart met een korte inleiding over de muzikanten. Kun je hier iets meer over vertellen?

Stan Rijven, muziekjournalist en programmeur, leidt het programma in. Met een vraaggesprek met de muzikanten wordt er verteld over de instrumenten en het ontstaan van de muziek.

Voor het programma, meer informatie en de kaartverkoop, neem je een kijkje via de volgende link.

Interview door:

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Neco Novellas & Ernst Reijseger 22 februari VTA agenda

Raj Mohan & Ensemble 21 maart VTA agenda

Mozaïek Ensemble 18 april VTA agenda

Patricio Wang & Ensemble – Bevrijdingsconcert 5 mei VTA agenda

Tarmonica 23 mei VTA agenda