Ateliers Westerdok: ‘culturele ontmoetingsplek creatieven en kunstenaars’

Ateliers Westerdok: 'culturele ontmoetingsplek creatieven en kunstenaars'

Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in en rondom Amsterdam. In dat kader interviewde we Sanne Verdult van Ateliers Westerdok. We gingen op zoek naar het verhaal achter deze culturele ontmoetingsplek.

De introductie van Ateliers Westerdok

“Ateliers Westerdok is een culturele ontmoetingsplek waar diverse activiteiten worden aangeboden. Op het atelier is iedereen die wil leren tekenen en schilderen van harte welkom. Er is een uitgebreid aanbod van cursussen, workshops en Masterclasses voor beginners en gevorderden onder begeleiding van hedendaagse kunstenaars. We hebben diverse doelgroepen, vanaf 5 tot 100 jaar. Ateliers Westerdok ligt in Amsterdam centrum, op 8 minuten loopafstand van het Centraal Station.

Kunstenaars en creatieven die zelfstandig willen werken kunnen terecht bij één van de werkplaatsen met model. Voor kinderen is er een aparte Kinderakademie, met wekelijkse lessen en kunstprojecten tijdens de vakantiekunstweken onder leiding van kunstenaars. Bedrijven en groepen kunnen gebruik maken van de inspirerende ruimte voor creatieve bijeenkomsten, een kunstzinnige workshop of voor een cultureel arrangement.”

Openingstijden

“We zijn bijna iedere dag wel geopend met een of meerdere lessen en werkplaatsen. Omdat het gehele aanbod met een weekschema en planning gaat, kun je voor de exacte tijden van je eigen voorkeur het beste op de website kijken.”

Gevarieerd cursusprogramma

“Ateliers Westerdok biedt een gevarieerd cursusprogramma voor beginners, half-gevorderden en gevorderden met professionele begeleiding van gespecialiseerde kunstdocenten. Je kunt je creatieve vaardigheden en kennis over kunst middels een meerjarig traject ontwikkelen in een informele en persoonlijke sfeer.

Voor het volwassen aanbod hebben we een aantal basisjaren, een vervolgjaar, model-en portrettekenen en schilderen, mix van technieken, verdiepingsjaren etc. Daarnaast hebben we tal van workshops en Masterclasses.

Alle cursussen hebben als uitgangspunt dat er op zo’n wijze les wordt gegeven dat je zowel het ambacht als de technieken leert, met een hedendaagse en eigen interpretatie. Tijdens de lessen heb je de mogelijkheid om je eigen teken- en schildertechnieken te ontwikkelen onder individuele begeleiding.”

Professionele kunstenaars

“De kunstdocenten zijn professionele kunstenaars met een bevoegdheid of ervaring in het lesgeven. Ons team van docenten is hecht en ze zijn zeer deskundig. Onze kracht ligt in deze selectie van kunstenaars die hun metier op passievolle wijze doorgeven aan onze deelnemers. De kennis, de hoogwaardige kwaliteit en professionele wijze waarop we werken, is voor ons altijd het uitgangspunt om voor iedereen toegankelijk aanbod te willen geven.”

Veranderende werkwijze

“We hadden een vrije inloop bij onze werkplaats modelsessies, maar deze werkwijze is vanwege het beleid omtrent Corona helaas niet meer mogelijk. Mensen moeten vanaf nu dus altijd een plekje gaan reserveren. Dat gaat via onze website, waar je heel makkelijk je les kiest en die dan meteen kunt boeken en betalen.”

Maximum aantal deelnemers

“Voor het deelnemersaantal aan de lessen hebben we door het beleid omtrent Corona aanpassingen moeten maken. Er mogen maximaal 30 mensen tegelijk in ons atelier aanwezig zijn. Dat is bij ons goed te doen, omdat we circa 200 m2 aan werkruimte hebben in de lesruimten.”

Allerlei materialen

“Per cursus wordt precies aangegeven met welke materialen er wordt gewerkt. Zodat je als deelnemer vooraf weet welke eigen materialen je naar de les kunt meenemen. Dat loopt uiteen van houtskool en kneedgum, tot aquarelverf, of acrylverf, olieverf. Bij de werkplaats modelsessies werken de deelnemers met de materialen naar eigen keuze. Met kinderen werken we ook met klei en gips en allerhande andere materialen.”

Exposities

“We hebben prachtige muren voor exposities en houden geregeld tentoonstellingen. Sowieso organiseren we voor de kunstenaars en deelnemers van de werkplaats modelsessies, jaarlijks een groepsexpositie van de gemaakte modeltekeningen en schilderingen. We organiseren daar omheen heen dan ook een lezing of een kunstdiner. Zo gaf een conservator van het Rembrandthuis al lezingen over ‘Rembrandt en het naakt’; zeer interessant voor onze modeltekenaars. Ook houden we jaarlijks een expositie van werk van deelnemers aan Vrij Tekenen en Schilderen. We houden 2 keer per jaar voor ouders en familie van kinderen een presentatie van het werk dat kinderen maakten bij de Kinderakademie.”

Vat vol mooie momenten

“Wat de hoogtepunten zijn? Ai, een gewetensvraag! Dat is natuurlijk een vat vol van mooie momenten van kunstdiners, lezingen, mooie ontwikkelingen van onze leerlingen, fijne samenwerkingen en gezellige meetings met ons team, maar ook waren community projecten met onze buurt altijd zeer inspirerend.”

Belang van goede kunsteducatie

“We zijn zo goed als ongesubsidieerd. We bestaan nu 23 jaar met altijd huisvestingsproblemen, dit is wel een pijnpunt. In Amsterdam is het niet makkelijk om een plek voor kunsteducatie voor amateurs voor elkaar te krijgen en te behouden. We hebben gelukkig altijd veel zin om het belang van goede kunsteducatie te blijven aanbieden”, laat Sanne Verdult ten slotte namens Ateliers Westerdok weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Cultuur

vijetijdamsterdam.nl