Voorbeschouwing Pride expositie: ‘Portraits with Pride’
Portrait André by René Zuiderveld

Amsterdam staat van 30 juli tot 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam 2022. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride Amsterdam plaatsvinden. Deze keer stelden we een aantal vragen aan André Donker en René Zuiderveld van de tentoonstelling ‘Portraits with Pride’.

Zouden jullie allereerst ‘Portraits with Pride’ eens willen introduceren?

“Portraits with Pride is een expositie in het Zandvoorts museum. Het is een groepsexpositie met als rode draad de LHTIQ-gemeenschap, de kunstenaars zijn zelf en of hun werken zijn verbonden/gelinkt aan de LHBTIQ-gemeenschap. Dit jaar hebben wij gekozen voor het thema portretten (portraits), de kunstenaar stond vrij dit thema naar eigen interpretatie in zijn, haar of hen kunstwerk te verwerken. Wat een zeer gevarieerde, inspirerende en mooie collectie heeft voortgebracht.”

Kunnen jullie iets meer vertellen over het Zandvoorts museum?

“Het Zandvoort museum is een museum waar, naast de vaste collectie, door het gehele jaar diverse tijdelijke exposities plaatsvinden. De Pride expositie is er daar één van. Sinds de start van Pride at the Beach in Zandvoort is het museum erbij betrokken. Het museum is hierin uniek en zijn hier trots op. Zij vinden het belangrijk om deze expositie te presenteren.”

Hoe ziet de rolverdeling tussen jullie eruit?

“Een echte rolverdeling hebben we niet, we doen eigenlijk alles samen en in overleg. Natuurlijk hebben we beide onze expertises, welke we daar waar nodig inzetten. We zijn een team en zo werken we ook.”

Wat is jullie binding met Pride Amsterdam?

“De binding met Pride Amsterdam ligt meer in de binding van Pride at the Beach met Pride Amsterdam, het is een onderdeel ervan. Automatisch is dan ook de expositie onderdeel van Pride Amsterdam. Verder is één van ons, René, woonachtig in Amsterdam en is André werkzaam in de gay/fetish community in Amsterdam waardoor we persoonlijk ook een binding hebben met Pride Amsterdam.”

Worden er nog meer leuke dingen georganiseerd tijdens Zandvoort Pride?

“Er is een heel gevarieerd programma samengesteld. Zo is er op de zondag een kerkdienst, concert en brunch. Is er een verrassing en is er een vrouwenfeest. Maandag de parade en feest op het Raadhuisplein en in het dorp. Dinsdag staat grotendeels in het teken van de kids, maar er is ook een Bi-pubquiz en een grote beach-party. Vanaf de 29stejuli gaat de kunstroute van start, waar ook het museum toe behoort.”

Zouden jullie iets kunnen vertellen over de groep nationale en internationale kunstenaars?

“Het is een zeer diverse en interessante groep, diverse genders, achtergronden en leeftijden. Vrouw, man, non-binair, gay, bi, straight en diverse nationaliteiten. Naast de in Nederland wonende kunstenaars hebben we ook kunstenaars uit Portugal, Spanje en België.”

Nog iets toe te voegen?

“Naast de expositie Portraits with Pride is er ook een expositie op de boulevard met werk van stripmaker en illustrator Floor de Goede ‘Memories on the Beach’. Hier zijn op een 30-tal grote panelen de herinneringen op het strand van Floor te zien. Een bezoek aan Zandvoort is zeker een must. Beide exposities zijn de bewonderen van 1 juli tot 7 augustus.”

Meer info over dit alles op: www.prideatthebeach.com en www.zandvoortsmuseum.nl.

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam