Voorbeschouwing Pride Amsterdam expositie: ‘My Gender, My Pride’
Illustrator/ Painter Marloes Roskam

Amsterdam staat van 30 juli tot 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam 2022. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride Amsterdam plaatsvinden. Deze keer stelden we een aantal vragen aan illustrator Marloes Roskam van tentoonstelling ‘My Gender, My Pride’.

Zou je allereerst ‘My Gender, My Pride’ eens willen introduceren?

“De expositie heet inderdaad ‘My Gender, My Pride’, dezelfde naam als Pride Amsterdam van dit jaar. Maar persoonlijk voel ik me meer verbonden met de ondertitel ‘mogen houden van wie we willen’.

Ik wil werk maken om te vieren dat wij in Nederland vrij zijn om te mogen houden van wie we willen. Ik doe dat door kleurrijke schilderijen van allerlei soorten koppels. Simpelweg omdat ik er blij van wordt. Maar ook om te laten zien dat liefde er steeds weer heel anders uit kan zien. Veel van ons groeien op met hetero ouders en dat is vaak ook het enige wat je ziet in de media. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en je ziet steeds meer goede representatie van LHBTI+ relaties in films, series, boeken etc. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Ook merk ik dat er vaak wordt gefocust.”

Voorbeschouwing Pride Amsterdam expositie: ‘My Gender, My Pride’

Wat is jouw rol in het geheel?

“Deze expositie is tot stand gekomen nadat ik contact had opgenomen met Pride Amsterdam of er mogelijkheid was om mijn werk te delen tijdens Pride. Daarna heeft Robert van Java-Blend Amsterdam weer contact met mij opgenomen om te zeggen dat hij wel geïnteresseerd was in een expositie met mijn werk.”

Kun je iets meer over illustratiekunst vertellen?

“Illustratie wordt in de basis vaak omschreven als kunst met als doel, een verhaal vertellen. En deze omschrijving kun je toepassen aan veel verschillende soorten kunst. Vooral comic en animatie. En waar illustratie soms ook gebruikt maakt van tekst, is het wel stilstaand beeld en niet verdeeld in panelen zoals je gewend bent van stripverhalen. Fine art, schilderkunst of beeldende kunst wordt vaker gebruikt om een idee of een gevoel over te brengen. Hierdoor is dit soort kunst vaak abstract. Als voorbeeld van illustratie geef ik vaak redactionele illustraties die je in kranten vindt, of de geïllustreerde kinderboeken waar we allemaal mee opgroeien.

In mijn geval spreekt geen van beide mij aan en maak ik heel ander werk. Illustratie is dan ook vrij te interpreteren en zie je ook vaak overlappingen met andere richtingen. Mijn illustratiewerk loopt veel over in abstracte schilderijen. Soms leest iemand illustraties als een stripverhaal. En tijdens mijn studie zag je ook veel illustratoren die stilstaand en bewegend beeld combineerden.”

Voorbeschouwing Pride Amsterdam expositie: ‘My Gender, My Pride’

Heb je een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Niet meer of minder dan de volgende persoon. De eerste keer dat ik naar Pride Amsterdam ging was in 2018, ik was 21. Ik was al 3 jaar op de hoogte van mijn queer-zijn. Maar was nooit eerder naar Pride geweest omdat de queer vrienden die ik had daar ook niet heen gingen.

Dat jaar ging ik samen met een groep vrienden mee naar Pride. Een studie vriendin zou gaan met andere vrienden en ik ging mee. En nam ook maar even mijn beste vriendin mee. We hebben de hele dag in de zon aan de grachten gezeten, drinken, zingen en dansen. Juichen naar de boten. (Ik heb nog half in de gracht gehangen om belleblaas uit het water te vissen).

Na afloop hebben we lekker gegeten bij een van de vrienden in Diemen. En daarna weer lekker terug Amsterdam in en zijn we aangesloten bij het feest in de Pottensteeg. Veel gedanst, gedronken en in een karaokebar gezongen. Geflirt met vrouwen, gezoend met genderqueer mensen. Kapot in de nachtbus naar Diemen en met z’n allen slapen in het appartement van de moeder van een vriendin. Al met al een geslaagde eerste Pride.”

Kan iedereen zomaar een bezoekje komen brengen?

“Iedereen is uiteraard welkom. Het is vrije inloop en dus kun je gewoon kijken wat de openingstijden van Java-Blend zijn op de site en zelf je bezoek inplannen. Je moet wel een trappetje op zodra je binnenkomt dus helaas is het niet toegankelijk als je in een rolstoel zit of niet makkelijk kunt traplopen”, laat Marloes Roskam ten slotte, enthousiast vooruitkijkend naar expositie ‘My Gender, My Pride’ weten.

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?

 

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam