Pride Amsterdam 2022: Vooruitblik naar Art Pop-Up Exhibition 'MAMABIRD'

De hoofdstad staat van 30 juli tot en 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Zjef van de expositie ‘MAMABIRD’.

Zou je allereerst Art Pop-Up Exhibition ‘MAMABIRD’ eens willen introduceren?

“MAMABIRD is de eerste solo-expositie van Dyan van Staveren in Nederland, ze is kunstenares en creatief pur sang. Na jaren in de donkere kamers van een atelier, ziet nu haar speelgoed het levenslicht. Spelen en speelgoed, hebben altijd een grote rol gehad in het werk van MAMABIRD. Eerst in het uitgaansleven, later in haar schilderkunst.”

De rol van speelgoed

“Iedereen houdt van spelen en iedereen heeft wel een emotionele band met speelgoed uit je jeugd. Wanneer mensen volwassen zijn, wordt speelgoed vaak afgedankt. MAMABIRD geeft speelgoed echter een volgend, fantasierijk leven dat niemand normaal gesproken ziet en waar spelen belangrijk blijft. De onschuld van het speelgoed maakt plaats voor een volwassen leven met een stout, erotisch randje. MAMABIRD maakt vrij werk of werkt op commissiebasis door met speelgoed dat veel voor iemand betekent een persoonlijk werk te maken, waarbij het randje wordt opgezocht.”

Wie is de organisatie achter deze tentoonstelling?

“BOABOA is een internationale non-profit organisatie en wij stimuleren vooral contemporary kunstenaars en designers door hen een platform te bieden met exposities en events. Wij werken momenteel vanuit Portugal, maar ook vanuit New York en thuishonk Amsterdam.”

Solo expo ‘MAMABIRD’

“Solo expo MAMABIRD is het alter ego van Dyan van Staveren en haar speelse, stoute kant.”

Hoe is de expositie tot stand gekomen?

“BOABOA nam het initiatief om voor MAMABIRD een solo-expositie te organiseren, juist om tijdens de Pride Amsterdam te voorzien van een contemporary kunstuiting. En elke LGBTQIA+ persoon heeft natuurlijk wel iets met de Barbies en/of de Ken’s. Kunst dus met een speels snufje stoute humor.”

Wat is jullie binding met Pride Amsterdam?

“MAMABIRD is zelf gay en houdt van diversiteit, openheid en humor van de mensen die naar Pride gaan. Deze eigenschappen zijn terug te vinden in haar werk.

BOABOA dat is onder meer Zjef van Bezouw : hij stond aan de wieg van de eerste Amsterdam Pride in 1994 en heeft in de jaren daarna samen met de Safe Sex Guerrilla met de Canal Parade meegedaan en ook tijdens de GayGames in 1998. In 2007 had hij de boot ontworpen voor het AidsFonds en heeft daarmee de 1e prijs gewonnen.

Zjef is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in 1992 en heeft zich altijd voor het gay-activisme in Amsterdam ingezet. In Juni van dit jaar heeft hij ook meegeholpen de allereerste LagosPride in Portugal te lanceren, waar hij sinds 2019 woont. De geschiedenis herhaalt zich.”

Waarom is er voor ‘BOABOA ART’ als locatie gekozen?

“De locatie aan de Zwanenburgwal 60 is natuurlijk fantastisch gelegen in de binnenstad, aan het water en recht tegenover de Stopera en het Waterlooplein. Het is het schildersatelier van een bevriend kunstenaar, die zijn ruimte graag beschikbaar wilde stellen voor dit inspirerende Art Pop-Up initiatief.”

Redenen om Art Pop-Up Exhibition ‘MAMABIRD’ te bezoeken

“Lekker Speels Spelen!

Het wordt een week vol creatie en interactie. Naast nieuwe schilderijen, speciaal en exclusief voor Pride Amsterdam, kun je ook persoonlijke werken laten maken door MAMABIRD. De eerste 25 gasten op de Opening 31 juli krijgen een latex verrassing, en neem dus vooral ook je eigen Barbie of Ken mee die een nieuw leven kunnen krijgen tijdens Pride Amsterdam.”

Voor meer info zie:

https://www.boaboa.art en https://www.themamabird.nl/

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam