Vooruitblik naar ‘Polderheuvel Pride’
Mireille de Ridder en Irene Hemelaar

Amsterdam staat van 30 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Irene en Mireille, van de stichting OndersteBoven en organisatoren van de Polderheuvel Pride. 

Zouden jullie Polderheuvel Pride allereerst eens willen introduceren?

Polderheuvel Pride is een nieuw kleinschalig gratis Pride Evenement in stadsdeel Nieuw West, georganiseerd door queer vrouwen, voor iedereen. Het is een plek waar stadsgenoten die elkaar anders misschien niet zomaar zouden tegenkomen, elkaar kunnen ontmoeten. Met licht versterkte optredens, verhalen vertellen en schminken voor kinderen, een picknick, workshops en een openlucht bioscoop.

Wie is de organisator? Zouden jullie wat meer over deze organisatie kunnen vertellen?

Stichting OndersteBoven is de organisator. Deze stichting is eind 2006 opgericht om de maatschappelijke acceptatie van LBTQI+ vrouwen te bevorderen. Om dit doel te bereiken, maakt OndersteBoven vrouwen zichtbaar door het verrichten van onderzoek, zich in te zetten voor veiligheid van vrouwen, het maken van de talkshow het Power Vrouwen Hour én dus nu ook Polderheuvel Pride. Polderheuvel Pride is een idee van Mireille de Ridder, ontwikkeld en uitgevoerd samen met Fleur Constandse en de voorzitter van de stichting Irene Hemelaar.

Wat is de Polderheuvel precies?

De Polderheuvel is een groene weidse glooiende heuvel op de Osdorper Binnenpolder. Mensen lopen er graag met hun hond, er zijn leuke speeltoestellen voor de kinderen. Bij zomers weer komen er vele mensen uit Geuzenveld en Slotermeer picknicken. Ook wordt het terrein wel gebruikt voor evenementen.

Wie verwelkomen jullie graag op het festival?

Iedereen die het leuk en belangrijk vindt dat Pride ook in Nieuw West wordt gevierd op een laagdrempelige en kleinschalige manier. Ongeacht je leeftijd, seksuele gerichtheid of gender ben je welkom, dus ook als je cis en/of heteroseksueel bent. We hopen met dit initiatief nieuwe ontmoetingen te creëren tijdens een vrolijk en positief Pride event. Kortom: Iedereen die dit onderschrijft, ontvangen we met open armen.

Moet er een kaart gekocht worden om deel te kunnen nemen?

Het festival is gratis, want we willen dat iedereen ongeacht de grootte van iemands beurs mee kan doen. Wel vinden we het fijn als mensen zich aanmelden voor de workshops, het schminken en de picknick. Dat kan via de volgende link.

Welke artiesten komen er optreden?

We zijn trots op onze diverse line up. Een van onze sterren is Luna Lunettes, die verhalen komt vertellen. We gaan genieten van de mixes van DJ Maxime Duvall, DJ Daan van iPotjes, DJ Emsiflybokoe en DJ The Shade die ook een workshop DJ’en geeft. Dragkings LatinX Charm en Jamal le Coq maken hun opwachting evenals Gay Men’s Chorus Manoeuvre Amsterdam.

De dag ziet er als volgt uit:

-16:00 en 18:00 uur: ontmoeting tussen buurtgenoten, stadsgenoten en de LHBTI-community, er zijn dan ook allerlei activiteiten voor kinderen en jongvolwassenen, zoals voorlezen, workshops, sport, knutselen en schminken.  

-18:00 en 20:00 uur: picknick, samen kletsen, eten en drinken met achtergrondmuziek.

-20:00 en 21:30 uur: optredens, akoestisch of licht versterkt want we willen graag rekening houden met omwonenden en de tuinparken. 

-21.30 – 23.30 uur: openlucht bioscoop: film met een vrouwelijk thema en een roze tintje.

Hebben jullie binding met Pride Amsterdam?

Zeker, we maken onderdeel uit van dit 9 dagen durende festival dat zo’n 300 activiteiten telt en waarvan de Botenparade het meest bekend en onze Polderheuvel Pride het allernieuwst is.

Nog iets toe te voegen?

Het festival is kleinschalig en gratis. Voor de kids is er gratis limonade, voor de volwassenen tijdens de openluchtbioscoop gratis koffie en thee en ook verzorgen we snacks voor de picknick (op = op!). We koesteren de wens dat deze editie de eerste wordt van velen!

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?