GVB rijdt vanaf 1 januari op groene stroom

GVB rijdt vanaf 1 januari op groene stroom
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

GVB rijdt vanaf 1 januari op groene stroom

De trams en metro´s in Amsterdam rijden vanaf 1 januari op groene stroom. De Amsterdamse stadsvervoerder GVB heeft een aanbesteding uitgeschreven voor een energiecontract voor de komende tien jaar. Nuon en het moederbedrijf Vattenfall hebben de aanbesteding gewonnen die de GVB had uitgeschreven.

GVB kocht vorig jaar al groene stroom door middel van certificaten, maar is van mening dat er meer duurzame energie in Nederland opgewekt moet worden. GVB gaf bij de aanbesteding daarom voorkeur aan nieuwe opwekcapaciteit.

Er wordt geen gebruik gemaakt van zogenaamde ´sjoemelstroom´, dat is elektriciteit die vergroend is met goedkope certificaten van Noorse waterkrachtcentrales. Deze zorgen niet voor meer duurzame energie en daarom heeft het GVB hier niet voor gekozen. Door te eisen dat de groene energie in Nederland opgewekt wordt, kan de vervoerder bijdragen aan een beter milieu.

GVB heeft als doel gesteld om in 2025 klimaatneutraal te zijn. Door te kiezen voor Nuon als energieleverancier van groene energie wordt er al een stap in de goede richting gezet. Er valt echter nog veel te winnen op het gebied van energie aangezien het GVB een grootverbruiker is en net zoveel energie verbruikt als 55.000 huishoudens.

GVB krijgt de komende jaren elektriciteit van Nederlandse windmolens die zich bevinden in het windpark Slufterdam bij de Rotterdamse haven. Daarnaast krijgt een pand van het GVB zonnepanelen op het dak. Het GVB, Nuon en de gemeente gaan samen kijken of ze nog op andere vlakken kunnen besparen op energie. Ze gaan bijvoorbeeld uitzoeken of het terugwinnen van remenergie een optie is.

“De samenwerking met Nuon is een belangrijke sprong voorwaarts voor Amsterdam en draagt zo ook nog eens direct bij aan de klimaatdoelstellingen van ons kabinet,” zegt GVB-directeur Alexandra van Huffelen in een persbericht.

Volgens Cindy Kroon, directeur klanten, past Nuon/Vattenfall goed bij de doelstelling van het GVB, aangezien zij hun klanten in staat willen stellen om binnen één generatie fossielvrij te worden.

vrijetijdamsterdam.nl