Sterren gaan shinen in The Last Christmas
The Last Christmas Beeld Casper Koster en Thijs Meuwese

Sterren gaan shinen in The Last Christmas

Deze kerst zijn Eva Crutzen, Yentl Schieman, Stephanie Louwrier, Christine de Boer en Yvonne van den Eerenbeemt samen te zien in The Last Christmas: een voorstelling van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Theater Bellevue. De bevriende topcabaretières willen al jaren graag iets samen maken. Ze zijn alle vijf hun carrière begonnen tijdens het Amsterdams Kleinkunst Festival en/of in Theater Bellevue. Deze twee organisaties bieden hen dan ook graag de middelen en een podium om dit te verwezenlijken.

Stephanie Louwrier: “We zijn stiekem gewoon vriendinnen en daarom is het des te leuker om deze voorstelling samen te doen. Een paar jaar geleden stonden we samen in De Smoeshaan, het café van Theater Bellevue. Wij stonden buiten, toen nog rokend, te praten over het leven en uiteraard wereldvrede. Een mannetje met een polaroidcamera kwam voorbij en maakte een foto van ons. ‘Moeten jullie niet met z’n allen een voorstelling gaan maken’, vroeg iemand. En op het moment dat de foto werd genomen zeiden we allemaal tegelijk ‘Jaaaa!'”

Over The Last Christmas

Sinterklaas werd afgeschaft, niet lang daarna was de Paashaas het haasje en toen… Werd ook ons geliefde kerstfeest TEN STRENGSTE VERBODEN. No more chestnuts roasting on an open fire.

Kerststollen werden massaal verbrand, soldaten sloegen de laatste kerstengeltjes uit de handen van kinderen en Mariah Carey werd rücksichtslos van Spotify verwijderd.

Nu, in de dagen rondom ‘het voormalig feest waar we nooit meer over zullen spreken’ worden anti-kerst milities ingezet om de orde te bewaken in de grijze straten rondom het Leidseplein. Maar als er ergens een deur sluit… Gaat er verderop een geheime krakende kelderdeur naar de catacomben van Theater Bellevue open.

Met gevaar voor eigen leven en gewapend met videobanden van Home Alone stoffen ze de ballen af, trekken ze de pieken uit het vet en blazen ze de kerststol weer nieuw leven in. De rebellen. The Secret Party Believers. Zij, die het kerstfeest eren. Want al kost het hen het leven, ze moeten en zullen nog één laatste keer Kerst vieren.

Over de makers

Eva Crutzen (Opslaan als, KLIKBEET), Yentl Schieman (Yentl en De Boer, Het Nieuwe Lied), Stephanie Louwrier (Theaterfestival de Parade, Revolutie van de mislukking), Christine de Boer (Yentl en De Boer, Het Nieuwe Lied) en Yvonne van den Eerenbeemt (Sirene, Bronst) wonnen samen 2 publieksprijzen, 1 juryprijs en 1 Annie MG Schmidtprijs op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Verder wonnen ze samen 1 Kemna Award, 2 Beste Actrice prijzen, het Rabotalentenconcours, de Renault Twingo Award, de Telekids teken-award, Harpers Bazaar Woman Of The Year Nieuwkomer Award, de Fringe Silver Award, Prijs voor Jong Talent Brabant, de Paradeparel, de Gouden Mus en de Zilveren Rat. Ze zijn voornemens in 2024 het Eurovisie Songfestival te winnen. Regie Wimie Wilhelm, productie Annelies Hendrikse, decorontwerp Geke Schalkwijk, met dank aan Yfke Koolhaas

Speeldata

dinsdag 18 december t/m zaterdag 29 december – diverse aanvangstijden

Meer informatie en kaarten

theaterbellevue.nl/thelastchristmas

vrijetijdamsterdam.nl