Jubileumeditie PINT Bokbierfestival in volle gang
De Beurs van Berlage tijdens de jubileumeditie van het PINT bokbierfestival. Foto: Marieke Mink

Jubileumeditie PINT Bokbierfestival in volle gang

Vanmiddag is in de Beurs van Berlage het startsein gegeven voor de 40e editie van het PINT Bokbierfestival. Nog tot en met 29 oktober organiseert de stichting PINT Bokbierfestival het oudste en grootste bierfestival van Nederland: het PINT Bokbierfestival. Meer dan 10.000 mensen krijgen in de mooiste locatie van Nederland, de monumentale Beurs van Berlage in Amsterdam, drie dagen lang de gelegenheid om ruim 100 verschillende bokbieren van eigen bodem te proeven.

‘Zoveel Nederlandse bokbieren bij elkaar op één plek, dat is niet alleen lekker, maar ook uniek in Nederland’, aldus Nico Lammers, voorzitter van de organisatie. ‘Bokbier is het belangrijkste speciaalbier dat we hebben in Nederland. Vele brouwerijen maken een bokbier en die hebben wij bijna allemaal in huis tijdens het laatste weekeinde van oktober’.

Jubileumeditie PINT Bokbierfestival in volle gang
Vaste bezoeker Daniel Mansvelder: “Ik kom hier al ruim 20 jaar met heel veel plezier.” Foto: Marieke Mink

Het begon allemaal in 1977 in een klein café in Amsterdam toen een klein groepje mensen een bokbierfestival wilde organiseren om de kaalslag in de Nederlandse biercultuur tegen te gaan. Veertig jaar later is het Bokbierfestival nog steeds het grootste indoor bierfestival met het grootste assortiment aan bokbieren van Nederland. Een Nederlandse brouwer telt pas mee als hij of zij een bokbier brouwt en als hij op het Bokbierfestival in de Beurs van Berlage staat. Met recht kan worden gesteld dat het PINT Bokbierfestival mede aan de basis heeft gestaan van de opbloei van de Nederlandse biercultuur.

‘En dat doen wij geheel met een groep van enthousiaste vrijwilligers. Wij maken geen winst. Zo kunnen wij onze onafhankelijke positie bewaren. In tegenstelling tot veel andere festivals. Dat is de kracht van ons festival’, vervolgt Nico Lammers. ‘Het festival is veel meer dan alleen bokbier proeven. Het is een echte sociale happening voor Amsterdam, maar ook voor heel Nederland en daarbuiten. Een festival dat je niet mag missen!’

vrijetijdamsterdam.nl