Amsterdam Roots Festival keert terug met een fysieke festivaleditie en toont verschillende perspectieven op thema ‘kwetsbaarheid’
Amsterdam Roots Festival 2019

Amsterdam Roots Festival, al bijna 40 jaar hét festival voor muziek van over de hele wereld, dans, circus, theater en meer, bereidt zich voor op een fysieke festivaleditie van 30 juni tot en met 4 juli 2021 mét publiek. De locaties zijn het Oosterpark, Framer Framed, het Bimhuis, en het Tapas Theater. Roots Open Air, zondag 4 juli in het Oosterpark, is het eerste openluchtfestival van Amsterdam sinds de uitbraak van corona; een belangrijk moment in deze tijd, waarin het soms voelt alsof we elkaar zijn kwijtgeraakt en waarin mensen snakken naar cultuur en ontmoeting. Dit jaar staat het multidisciplinaire festivalprogramma in het teken van ‘kwetsbaarheid’.

Een actueel thema, vertelt directeur Danka van Dodewaard; “Het afgelopen jaar stond de wereld op zijn kop, en werden we als mensheid geconfronteerd met onze kwetsbaarheid. Wij willen de potentiële kracht van deze kwetsbaarheid belichten vanuit de meerstemmigheid van Amsterdam Roots. Deze meerstemmigheid komt tot uitdrukking in de grote variatie aan disciplines en culturen binnen het programma. Zo zullen op Roots Open Air in het Oosterpark onder andere de Franse choral punk van San Salvador en de Jemenitisch-Israëlische psychedelica van El Khat te horen zijn. Verder strekt het programma van modern kindercircus tot beeldende kunst van collectief We Sell Reality, dat uit ongedocumenteerde vluchtelingen bestaat. Dit brede aanbod zal tevens als zuurstof dienen voor nieuwe ontmoetingen en eerlijke gesprekken.

Deze veelheid aan perspectieven ziet Amsterdam Roots graag terug in het festivalpubliek. Van Dodewaard: “Ons uitgangspunt is dat wij iedereen verwelkomen op ons festival. We willen samen met onze bezoekers en artiesten onderzoeken wat het betekent om samen kwetsbaar te zijn. Het toelaten van kwetsbaarheid is onmisbaar voor een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Hoe kunnen we een manier creëren waarop dit niet alleen veilig kan, maar ook tot verbinding leidt?” De organisatie zet zich dan ook actief in om verschillende communities bij het festival te betrekken, bijvoorbeeld via Stadspas, de buurthuizen en opvangcentra voor nieuwkomers. Hoewel Roots Open Air dit jaar bij uitzondering een entreeprijs hanteert, kan door dit soort samenwerkingsverbanden met allerlei partners de drempel verlaagd worden en net als andere edities een bijzonder breed publiek worden bereikt.

Op Roots Open Air wordt dit jaar met een drietal tijdslots gewerkt vanwege de coronamaatregelen. De twee dagprogramma’s zijn gericht op algemeen publiek, families en kinderen. Het avondprogramma is gericht op dansbare acts, zoals het Rotterdamse Arp Frique en de Marokkaanse groep Bab l’Bluz. Wie graag in intieme setting van theater, kunst of een goed gesprek geniet kan voor het verdiepingsprogramma vanaf 30 juni terecht bij de verschillende plekken en podia die het festival rijk is, bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende locatie- theaterproductie Sites of Memory. Hopelijk laten de omstandigheden toe dat iedereen vrij kan bewegen in het park en in de zalen, maar ook geplaceerd zal het festival weer een inspirerende culturele ontmoetingsplek zijn voor een bijzonder divers publiek.

Lees ook: Volkshotel en Broedplaats VKG starten Artist in Residence programma