Zondagmiddag 15 december staat in het Theater Amsterdam de finale van het Ouderen Songfestival op het programma. Vrije Tijd Amsterdam stelt een aantal vragen aan Marleen Reijnhoudt, een van de trotste finalisten.
Wilt u zichzelf eerst introduceren en het repertoire toelichten waarmee u normaal optreedt?
“Ik ben Marleen Reijnhoudt uit de Spaarndammerbuurt en een groot zangliefhebber. Zo lang ik me kan heugen, zing ik. Tot groot verdriet van mijn broer. Ik zong vals, vond hij, dus hij verbood me te zingen in zijn nabijheid. Desondanks hield ik stug vol. Mijn moeder heeft altijd beweerd dat ik mezelf in slaap zong. Mijn ogen vielen pas dicht als ik alle twintig kinderliedjes die ik kende had gezongen.”
Podium voor aanstormend talent
“Vanaf mijn vijfentwintigste nam ik mijn zangaspiraties serieuzer. Ik ontdekte het cabaret, trad op in de Open BAK, toen gehuisvest in De Engelenbak in de Nes. Ben Lansink, de juryvoorzitter van de voorrondes en de prefinales en de technisch voorzitter van de finalejury, was de drijvende kracht achter dit podium voor aanstormend talent. Het was de plek waar talloze inmiddels bekende kleinkunstenaars hun eerste serieuze stappen op het toneel hebben gezet. Brigitte Kaandorp, Paul de Leeuw, om maar een paar te noemen. Ook de maker van het lied dat ik in de finale zing, Maarten van Roozendaal. Hij probeerde daar veel van zijn repertoire uit.”
Inspirator Hans Veldhuizen
“Weer wat ouder ontdekte ik het plezier van samen zingen. Ik meldde me aan bij koren en zong veelvuldig samen. Amateurkoren welteverstaan. De gezelligheidsfactor was hoog. Via de koren leerde ik pianist en koordirigent Hans Veldhuizen kennen. Toen in coronatijd de koren gedwongen stilvielen, ben ik individueel met hem doorgegaan. Hij bleek een groot inspirator voor mij. Hij hielp me bij het vinden van mijn stem. We zijn inmiddels vier jaar verder. Ik heb in de tussentijd drie voorstellingen gemaakt, met bestaand en eigen werk. Hans begeleidt me daarbij op de piano.”
Werk met een verhaal
“Mijn repertoire bestaat uit werk met een verhaal. Ik wil wat te vertellen hebben. Mijn grote inspiratiebronnen zijn de gepassioneerde zangers als Jacques Brel, Ramses Shaffy en Maarten van Roozendaal. Zijn lied Red mij niet beschouw ik als mijn lijflied. Het staat voor alles wat ik belangrijk vind: vrijheid, respect, elkaar de ruimte geven en met rust laten!”
Kunt u iets vertellen over het ouderen songfestival en wat heeft u doen besluiten om mee te doen?
“Ik doe sinds een aantal jaren mee met het Vocalisten Podium Amsterdam, een soort Open Bak voor zangers van alle niveaus en alle stijlen. Optreedavonden voor iedereen die graag in het openbaar en in het bijzijn van publiek wil zingen. Tijdens die avonden ontmoet je andere zangers. Frans Bloem bijvoorbeeld, Bill Monsour, José van Waveren, alle drie deelnemers van het Ouderen Songfestival die met enthousiasme over het festival vertelden. Mijn aandacht was gewekt. Ik ben gaan googlen, vond registraties van de (pre)finales en dacht ‘daar wil ik ook wel eens staan’. Ik heb me ingeschreven, kwam door de voorronde, de prefinale en nu, nu sta ik in de finale!”
Mag u als deelnemer zelf kiezen om een bepaald genre te zingen?
“Ja, daar ben je helemaal vrij in. Iedere kandidaat bepaalt zelf wat zij/hij gaat zingen. Zonder restricties. Ieder genre is mogelijk. Dankzij de muzikaal leider en pianist van het festival, Kees van Zantwijk, die alles maar dan ook echt alles kan spelen.”
U bent als een van de vijf finalisten gekozen door de jury, wat ging er door u heen?
“Ik was toch wel verrast, had het niet verwacht. En dat meen ik echt. Ik heb tenslotte geen geschoolde zangstem. Er zijn er genoeg die beter zingen dan ik, ook technisch. Maar ik kan al zingend verhalen vertellen. Misschien is dat mijn geluk.”
Kunt u iets over het orkest vertellen waarmee u als zanger in de finale wordt begeleid?
“Kees van Zantwijk ken ik natuurlijk al. Met hem heb ik al gezongen, omdat hij in de voorrondes alle finalisten op piano begeleidt en hij de muzikaal leider van het Ouderen Songfestival Combo is, de begeleidingsband tijdens de prefinales. Kees is bijzonder kundig en schrijft prachtige arrangementen. Dat heb ik in de prefinale al mogen ervaren, de bas had hij een schitterende, aanvullende rol toebedeeld.”
Repetitie en filmpjes finalisten
“Ik ben heel benieuwd wat hij voor me in petto heeft voor de finale. Dat ga ik zaterdag 7 december ontdekken tijdens de eerste repetitie met het achtkoppige Ouderen Songfestival Orkest. Alle vertrouwen dat het weer een mooi, passend arrangement wordt, zonder al te veel toeters en bellen.”
De prefinaleoptredens van alle finalisten zijn geregistreerd. Die zijn te vinden op de website en het YouTube kanaal van het Ouderen Songfestival. Daar kan tot uiterlijk 15 december 12.00 uur ook gestemd worden op je drie meest favoriete zangers. Doen!
Wanneer is de grande finale en waar wordt dit gehouden?
“De grande finale is op zondagmiddag 15 december om 14:00 uur in Theater Amsterdam. Voor mij echt een ideale plek, het theater ligt zo ongeveer bij mij om de hoek. Heerlijk. Maar ook voor de mensen die wat verder weg wonen is het een fijne locatie.
Theater Amsterdam is met het OV goed bereikbaar, met bus 22 en 48. En degenen die met de auto komen, kunnen op de openbare weg in de buurt van het theater gratis parkeren, want het is op zondag vrij parkeren. Waar kan dat nog in Amsterdam.”
Denkt u een goede kans te maken om te winnen?
“Eigenlijk denk ik daar niet aan. Winnen vind ik namelijk niet het belangrijkste. Het is al fantastisch dat ik zover ben gekomen. Bezig zijn met wie de beste is leidt alleen maar af. Wat ik vooral wil is genieten van de middag en dat ga ik doen.”
Tickets finale bijwonen
“Wil jij de Ouderen Songfestival finale bijwonen? De tickets kunnen via www.ouderensongfestival.nl of www.theateramsterdam.nl besteld worden. Bezoekers van www.vrijetijdamsterdam.nl kunnen met € 5,00 korting naar de finale. Boek als volgt:
ticketsoort = Actie Ticket
actiecode = actie 2024
Directe link ticketshop:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/grandefinale2024/nl