Voorbeschouwing bijzondere fototentoonstelling Cris Toala Olivarez

Zondag 25 februari vindt de fototentoonstelling van Cris Toala Olivarez plaats. Vrije Tijd Amsterdam blikt vooruit met Chris Vandegehuchte, een van de organisatoren van deze bijzondere expositie.

Cris Toala Olivares

“Cris Toala Olivares (1982) is van geboorte Ecuadoriaan en kwam op zijn 18de naar Nederland. Na een studie medicijnen, heeft hij het roer omgegooid. Als selfmade fotograaf lukte het hem om in 2009 de Zilveren Camera te winnen binnen de categorie buitenlands nieuws. Hij werkte voor de Telegraaf, National Geographic, AP en Reuters.

Inmiddels werkt hij als zelfstandig fotograaf en verdiept hij zich door middel van zijn camera in langdurige projecten. Zo fotografeerde hij de Amsterdamse grachten in alle seizoenen vanuit de lucht. Dit resulteerde in “The Amsterdam Canals”.

Boek Amsterdam

Daarna volgde een project over vulkanen en het bijzondere Amsterdamse daglicht. Dit laatste resulteerde in zijn nieuwste boek Amsterdam, een fotografisch eerbetoon aan Amsterdam ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam.

Via de foto’s in dit boek vertelt Cris de verhalen van Amsterdam en zijn bewoners, en dit is tevens aanleiding voor het interview en de fototentoonstelling.”

Voorbeschouwing bijzondere fototentoonstelling Cris Toala Olivarez

Welke activiteiten worden er rondom de foto expositie georganiseerd?

“Met de foto-expositie en het boek als basis interviewt Dagmar Janousek op 25 februari Cris Toala Olivares. Aan de hand van geprojecteerde foto’s vraagt ze hem naar de verhalen achter het beeld. De tentoongestelde foto’s worden tevens geveild voor zijn liefdadigheidsproject in Ecuador waar hij vrouwen, vaak alleenstaande, helpt in het leiden van agrarische projecten. Daarnaast signeert hij ook het boek Amsterdam.”

Voorbeschouwing bijzondere fototentoonstelling Cris Toala Olivarez

Deze dag wordt georganiseerd door de kunst- en cultuurcommissie van het Vondeldorp. Zou je iets meer over deze commissie willen uitleggen.

“De kunst- en cultuurcommissie is een subcommissie binnen het Vondeldorp waarbinnen vrijwilligers, met een hart voor kunst en cultuur, een breed aanbod van kunst- en cultuuractiviteiten organiseren voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden. Deze activiteiten vinden meestal plaats in ons buurthuis ‘het Dufaycafe’, omdat het laagdrempelig is en op deze manier bijdraagt aan cohesie en verbinding in de buurt.”

Wat is het Vondeldorp precies?

“Het Vondeldorp is een van de 28 stadsdorpen in Amsterdam. Het is ongeveer 10 jaar geleden als een van de eerste stadsdorpen opgericht door buurtbewoners, met als doel de voordelen van de stad te combineren met de voordelen van een dorp. De kleinschaligheid van een dorp zorgt ervoor dat bewoners hun buurt en buurtgenoten beter leren kennen, waardoor de cohesie in de buurt wordt gestimuleerd.

Met name als de kinderen het huis uit zijn, men stopt met werken of minder gaat werken worden mensen geconfronteerd met het feit dat ze ondanks een druk sociaal leven de buurt en de buurtbewoners niet kent, terwijl die op dergelijke momenten een steeds belangrijker rol gaan innemen.”

Participeren activiteiten Vondeldorp

“Het Vondeldorp beslaat het gebied tussen de Van Baerlestraat, Vondelpark, Amstelveenseweg en Noorder Amstelkanaal. Iedereen in deze buurt kan lid worden en participeren in activiteiten die door het Vondeldorp of een van de commissies worden georganiseerd.

Iedere Vondeldorper kan ook zelf een activiteit initiëren en hiervoor gebruik maken van het Vondeldorp platform. Zo hebben we inmiddels diverse boeken- en filosofieclubs, een koor, orkest, jeu de boule team, tuingroep, thuistafels, filmavonden, literaire cafés, kleinschalige orkesten en toneelvoorstellingen en zelfs een maandelijkse pubquiz. Op de website vindt men het uitgebreide aanbod.”

Wil je het Dufaycafé eens introduceren?

“Het Dufaycafé is een soort community café, het buurthuis van Oud-Zuid. Het is 1,5 jaar geleden ontstaan in samenwerking met Combiwel. De inrichting van het café en de grote ecologische tuin (voormalige speelplaats van de Paulusschool) met prachtig terras zijn het resultaat van de samenwerking tussen een groep buurtbewoners.”

Gastheer Peter van Reenen

“De gastheer is Peter van Reenen, die naast een kop koffie of een heerlijke lunch het luisterende oor is voor vele buurtbewoners. Inmiddels is de stamtafel met veel kranten een geliefde plek en leren steeds meer buren elkaar kennen.”

Meer informatie