Video-installatie Ik Ontmoet Mij van collectief Female Economy in première

De nieuwe uitvoering van Ik Ontmoet Mij van theatercollectief Female Economy gaat tijdens het festival Lieve Stad in première. De video-installatie is een artistieke vertaling en intieme ervaring van de gelijknamige trainingsmethodiek, gebaseerd op emotioneel lichaamswerk. Met deze training die al meer dan vijftien jaar plaatsvindt in de haarvaten van de Amsterdamse wijken, vergroten vrouwen en mannen hun mentale weerbaarheid. Binnen het intieme decor van de video-installatie, dat doorlopend kan worden bezocht, worden workshops gegeven om de methodiek van Ik Ontmoet Mij zelf te ervaren. Lieve Stad is een festival waarin een ode wordt gebracht aan Amsterdam, gepresenteerd door ITA en Theater Meervaart. In de komende editie, van 20 t/m 30 maart, wordt vanuit diverse perspectieven de mentale staat van de stad verkend. De installatie is gratis te bezoeken.

Ik Ontmoet Mij

Ik Ontmoet Mij is een helingsritueel op het snijvlak tussen zorg en kunst dat al vijftien jaar effectief wordt ingezet in verschillende Amsterdamse wijken. Zorg- en welzijnsprofessionals uit heel Amsterdam verwijzen door naar de cultuursensitieve training, bedoeld voor vrouwen en mannen met een niet-westerse achtergrond die gezondheidsklachten ervaren. Middels de training vergroten zij hun mentale weerbaarheid en vinden zij, laverend tussen twee culturen, de balans in zichzelf.

Myriam Sahraoui, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Ik Ontmoet Mij samen met lichamelijk psychotherapeute Jale Simsek, is enthousiast over de kans nog meer mensen te bereiken middels de kunstinstallatie:  “Voor het eerst is het mogelijk voor iedereen om tijdens onze workshop kennis te maken met het transformatieproces dat honderden mensen in diverse wijken van Amsterdam hebben ondergaan door de eenvoud van aanraking en verbinding. Met de artistieke vertaling van de training maken we openbaar wat zich normaal gesproken in de beslotenheid afspeelt. Zodat iedereen zich kan helen via een verhaal van universele zeggingskracht: zelfacceptatie en aanraking door je medemens.”

Richard Kofi, programmeur bij ITA: “Deze editie van Lieve Stad staat in het teken van mentale weerbaarheid.  Ik Ontmoet Mij’ is een hele prettige publiekservaring die tegelijkertijd de functie van de podiumkunsten bevraagt. Het laat ons stilstaan bij de potentie van theaters als plekken van rust, zorg en sociale wederopbouw. Dat maakt het werk van Female Economy zo’n goede match met ons festival.”

Lieve Stad

Lieve Stad is een viering van theater, kunst en dialoog, en weerspiegelt als festival de dynamiek van de grootstedelijke omgeving, waarin de stad zelf een bron van inspiratie is. In totaal presenteren ITA en Meervaart in beide theaters zestien programma’s en een uitgebreid contextprogramma. De workshop Ik Ontmoet Mij wordt gegeven op 22, 25 en 29 maart en vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur. De workshop biedt ruimte voor maximaal veertien personen per keer. In de sessies nemen ervaren trainers je mee op een bijzondere reis naar binnen. De workshops zijn in korte tijd reeds uitverkocht.

Ik Ontmoet Mij is het resultaat van een gemeenschap van makers:

Abida Bagga, Adam Sahraoui van Raaij, Adelheid Roosen, Alex Groothedde, Aryelle Foster Freeman Hopelezz, Bart Majoor, Bregtje Bos, Demelza Janmaat, Fanny Kuitenbrouwer, Hayal Kabatepe, Jale Simsek, Jeffrey Kranen, Josje van Erkel, Leendert Vooijce, Malika Hamdaoui, Marc de Meijer, Marcel Kick, Myriam Sahraoui, Nursel Saygili, Oguz Ozdemir, Ola Mafaalani, Saskia van der Sluijs en Zainab Makhlouf.