Van start gegaan: vijfentwintigste editie Over het IJ Festival
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Van start gegaan: vijfentwintigste editie Over het IJ Festival

Vrijdagavond 14 juli 2017 is om 19.00 uur het startsein gegeven voor de vijfentwintigste editie van het ‘Over het IJ Festival’: een tiendaags locatietheaterfestival met de stad als inspiratiebron en podium. In totaal zijn er meer dan 40 voorstellingen te zien van nieuwe en gevestigde makers op schitterende binnen- en buitenlocaties: op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en in Amsterdam-Noord. De NDSM-werf is op dit moment één grote zoemende, creatieve bijenkorf.

Locatievoorstellingen

Over het IJ Festival presenteert voorstellingen van zes gevestigde gezelschappen: BOT, De Hotshop – cooler dan De Warme Winkel, SPACE, Theater Utrecht/Davy Pieters, Project Wildeman en Touki Delphine. Er zijn ook vijf middelgrote voorstellingen van meer beginnende makers: MAN || CO, LaIsla Bonita, KASSETT, Stichting Nieuwe Helden en Thabi Mooi/Stichting Homunculus. Anouke de Groot en Timen Jan Veenstra presenteren twee voorstellingen die ze het afgelopen jaar ontwikkelden binnen het Wijkmakerproject van het Festival.

Zeecontainerprogramma

In het kader van het vijfentwintigjarige jubileum is het iconische Zeecontainerprogramma dit jaar hersteld door gevestigde gezelschappen en makers die in een zeecontainer of elders op Over het IJ Festival hun loopbaan startten, of er een bijzondere plek hadden. Door hen te vragen een jong talent te presenteren wordt er binnen het Zeecontainerprogramma terug en tegelijkertijd vooruit gekeken, naar de toekomst. Het resultaat is een aantal unieke samenwerkingen met FC Bergman, Schweigman&, Young Gangsters, Alexandra Broeder, BOG, Golden Palace, Berg&Bos, Dansmakers, Likeminds en Het Houten Huis.

Nieuwe makers

Over het IJ Festival biedt opnieuw ruim baan aan het theatertalent van vandaag en morgen dat te zien is binnen het festivalbandjesprogramma. Het Nieuwe Makers Programma bestaat uit korte locatietheatervoorstellingen op de NDSM-werf; in loodsen, op onontdekte plekken, in het festivalhart en op de pont. Over het IJ Festival ondersteunt locatietheatertalent samen met Oerol binnen Het Atelier.

Grachtenfestival

Resultaat is een route langs drie locatievoorstellingen, die ook los gezien kunnen worden. De samenwerking met Grachtenfestival leidt dit jaar tot De Vijfde Variaties: vier koppels jonge locatietheatermakers en muzikanten maken een muziektheater-wandelroute over Kattenburg en Wittenburg. Samen met Theater Frascati begeleidt. Over het IJ Festival nieuwe makers naar het gevestigde veld; in 2017 geldt dit voor Collectief Walden en La Isla Bonita. Tot slot presenteren vier Wijkmakers het resultaat van een half jaar durend maakproces in de wijken van Amsterdam-Noord.

Specials

Over het IJ Festival biedt dit jaar vijf Specials aan: routes langs één of meerdere voorstellingen met alle ruimte voor ontmoetingen en gesprekken. Een gezamenlijk diner gaat hieraan vooraf. Bijzondere gasten begeleiden toeschouwers tijdens deze specials, waaronder correspondent-journalist Vera Mulder, schrijver Bas Kok, schrijver, journalist en programmamaker Chris Keulemans en Denker des Vaderlands René ten Bos.

 

Festivalhart

Het festivalhart is in 2017 bruisender dan ooit tevoren. Samen met café-restaurant Pllek presenteert ‘Over het IJ Festival’ bij dag en ’s avonds buiten op het stadsstrand een uitgebreid programma met livemuziek. Voor nachtbrakers zijn er in de weekenden clubnachten in het café-restaurant.

vrijetijdamsterdam.nl