ROOIE FLIKKERS!

Rooie Flikkers
‘De invloed van de Rooie Flikkers (1975-1980)’ Foto: vrijetijdamsterdam.nl

ROOIE FLIKKERS!

‘De invloed van de Rooie Flikkers (1975-1980)’

ROOIE FLIKKERS zien we maandagavond vanaf een afstandje op een bord staan tijdens een bezoekje aan de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Als we verder lopen en dichterbij komen zien we dat het om een expositie gaat…

De expositie ‘Eén jurk zegt meer dan duizend woorden’ welteverstaan, over een groepje provocerende homoactivisten uit Nijmegen die in diezelfde stad rondliepen in jurkjes en zichzelf Rooie Flikkers noemden…

Die, zichzelf noemende ‘Rooie Flikkers’ zoemde plotseling rond in het jaar 1975. Rooie omdat ze links waren en omdat ook links moest veranderen. Flikkers omdat ze genoeg hadden van de ‘homo die het wel mocht zijn, maar vooral niet mocht doen’.

De acties van de ‘Rooie Flikkers’ haalden destijds de landelijke kranten. In de homoscene zelf wist men er niet goed raad mee. “Dat verwijfde … dat doe je toch niet … we proberen net te laten zien dat homo’s helemaal niet verwijfd hoeven te zijn! … maar hun acties, ja daar zit toch wel wat in.”

In hun eerste stuk in het (enige) landelijke homoblad Sek in september 1975 verklaarden ze juist niet ‘normaal’ te willen zijn. “Niks geen aanpassingen aan de hetero’s. We zijn niet fout. Nichterigheid is geen abnormaliteit”.

Bewonderd en verguisd

De Rooie Flikkers werden bewonderd en verguisd. Dat was een positie waar ze van genoten. Het onderuithalen van zekerheden enerzijds en het assertief optreden als openlijke homo’s anderzijds was hun stijl. Ze begonnen de zoektocht naar zichzelf met acties.

Gert Hekma

De tentoonstelling valt samen met het afscheid van (ex-)Rooie Flikker Gert Hekma als docent bij het Amsterdam Research Centre for Gender and Sexuality van de Universiteit van Amsterdam. Hij begon in 1984 als docent Homostudies in de lijn van de Rooie Flikkers. Ook verzorgde hij dit jaar de Mosse-lezing: Een halve eeuw homoacceptatie uit de kast; van onbereikbaar ideaal tot ontoereikend perspectief.

Verbouwen

Bij de OBA zijn ze aan het verbouwen en de eerste vernieuwingen zijn al positief zichtbaar. Het is absoluut de moeite om er een keer een rondje te lopen, boeken te lenen of neer te ploffen met je studieboek. Dat geldt trouwens ook voor de expositie ‘De invloed van de Rooie Flikkers’.

ROOIE FLIKKERS!
De OBA is positief aan het veranderen momenteel. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Onze lezers vonden onderstaande artikel ook leuk om te lezen:

Algemeen Dagblad: “Zonder verdoving is een juweel van een voorstelling”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here