Ricciotti ensemble zet de spotlights op vrouwelijke componisten
Foto credits: Wout Nooitgedagt

Dit voorjaar speelt het Ricciotti ensemble tijdens de Fantastische Vrouwentour muziek van vrouwelijke componisten. Samen met zangeres Ntjam Rosie als solist geeft het orkest composities van uitsluitend vrouwen uit alle mogelijke genres en door alle eeuwen heen de aandacht die ze altijd al verdienden. Op 5 en 9 mei vinden optredens plaats in Amsterdam bij Boost en Jungle, die allemaal gratis toegankelijk zijn en waarbij iedereen welkom is.

Hoewel de emancipatie van vrouwen de laatste decennia veelvuldig onderwerp is van gesprek, is er nog genoeg werk te verrichten. Ook in de muziek zijn vrouwelijke componisten eeuwenlang door velen niet serieus genoeg genomen. Daar komt gelukkig langzaam verandering in, maar er is nog steeds een flinke slag te slaan. Reden genoeg voor het Ricciotti ensemble om tijdens de Fantastische Vrouwentour de spotlights te zetten op vrouwelijke componisten en hun werk.

Repertoire

Er staat klassieke muziek op het programma van onder andere Augusta Holmès. Om haar muziek gepubliceerd te krijgen gebruikte Holmès in het begin van haar carrière, zoals helaas gold voor veel andere vrouwelijke componisten uit die tijd, een mannelijk pseudoniem. Verder klinkt er muziek van tromboniste Melba Liston, de eerste vrouw die meespeelde in bekende bigbands uit de jaren 50. Van haar speelt het Ricciotti Tone Poem, een stuk dat ze voor de bigband van Quincy Jones schreef. Namen uit de hedendaagse muziekwereld kunnen uiteraard niet ontbreken: zo schreef Componiste des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis speciaal voor het Ricciotti Be Witched. Ze liet zich inspireren door Hildegard van Bingen, een van de eerste vrouwelijke componisten ooit.

Solist Ntjam Rosie

Deze tour wordt het Ricciotti vergezeld door zangeres en componiste Ntjam Rosie als solist. Sinds het uitbrengen van haar album ELLE in 2010 bouwde ze een trouwe schare fans op in binnen- en buitenland. Sindsdien zat ze niet stil en volgden verschillende albums en EP’s. Naast haar eigen werk, waarin een cross-over van jazz, soul, gospel, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden te horen is, verklankt Rosie ook onder meer de stem van Alicia Keys, Aretha Franklin en Brigitte Kaandorp tijdens Ricciotti’s Fantastische Vrouwentour.

Ricciotti ensemble

Met het motto “overal en voor iedereen” speelt het Ricciotti ensemble al meer dan vijftig jaar live symfonische muziek in binnen- en buitenland, onder meer in gevangenissen, vluchtelingenkampen en verzorgingstehuizen. Het orkest, dat bestaat uit 43 jonge musici tussen de achttien en dertig jaar, brengt op deze manier muziek naar zoveel mogelijk mensen toe die hier normaal gesproken niet mee in aanraking (kunnen) komen. Het Ricciotti speelt niet alleen overal, maar ook zoveel mogelijk verschillende soorten muziek. Alles komt voorbij: van klassiek en jazz tot pop en rock.