Prinses Beatrix heropent Molen van Sloten

Op vrijdag 7 juni zal Prinses Beatrix de officiële heropening van de Molen van Sloten in Amsterdam Nieuw-West verrichten. De poldermolen heeft de afgelopen maanden een restauratie ondergaan, waarbij de roeden en de wieken zijn vervangen. Ook zijn werkzaamheden verricht aan de balkenconstructie en de vijzel, waarmee het water wordt opgepompt.

De Prinses arriveert om 13.30 uur. Na een uitleg over het restauratieproces en de geschiedenis van de molen heropent de Prinses om 14.00 uur de molen door het lossen van de vang (de rem) en stelt zo de molen in werking. Deze handeling is voor het publiek te volgen vanaf de Akersluis. Vervolgens spreekt de Prinses met een aantal mensen die nauw betrokken zijn bij de molen, waarna zij om 14.30 uur weer vertrekt.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van De Hollandsche Molen, de vereniging die zich inzet voor het behoud van molens in Nederland. Met deze heropening treedt zij in de voetsporen van haar moeder, koningin Juliana, die in 1991 de officiële opening van de molen verrichtte.

De Molen van Sloten is een stichting die werkt met ruim zeventig vrijwilligers die helpen de molen draaiende te houden. Dagelijks verzorgen zij rondleidingen voor binnen- en buitenlandse bezoekers. De molen is een provinciaal monument waarvan het bovendeel stamt uit 1847.