Pavlopetri door Siba Sahabi en Rutger Zuydervelt op NDSM
Beeld: impressie Pavlopetri

Hoe voelt en klinkt een toekomst waarin het stijgende water de overhand krijgt? Met Pavlopetri verwijzen de makers naar de gelijknamige Griekse onderwaterstad die op vier meter diepte op de zeebodem rust. Sahabi en Zyudervelt verkennen met dit kunstwerk de mogelijkheid van Amsterdam – dat gemiddeld twee meter onder de zeespiegel ligt – als een toekomstige Pavlopetri.

De voorspelling is dat de zeespiegel in de loop van de volgende eeuwen flink gaat stijgen. Met de titel Pavlopetri verwijzen de makers naar de gelijknamige Griekse onderwaterstad die op vier meter diepte op de zeebodem rust. Sahabi en Zyudervelt onderzoeken hoe het voelt als Amsterdam – dat gemiddeld twee meter onder de zeespiegel ligt – op den duur het nieuwe Pavlopetri wordt. Dit krijgt vorm in een installatie waarin verschillende visuele en akoestische eigenschappen van water terugkomen.

Het ruimtelijk ontwerp van Sahabi is geïnspireerd op typische monumentale zuilen uit de Griekse architectuur en verwijst naar deze geschiedenis. De gouden, spiegelende buitenkant en de open vorm van de installatie zorgen ervoor dat het paviljoen een dialoog aan kan gaan met de omgeving van NDSM, waar water ook een grote rol speelt.

Binnenin het paviljoen suggereert Zyudervelt’s soundscape een onderwaterwereld die een wisselwerking aangaat met de natuurlijke geluiden van de werf. De lichtanimatie van Sahabi, te zien op het plafond, speelt met de typische ‘dansende lichtlijnen’ die door de reflecties van golvende wateroppervlaktes ontstaan.

Het kunstwerk beoogt de (toekomstige) gevolgen van de klimaatcrisis tastbaar te maken, met bijzondere aandacht voor de locatie die zich kenmerkt door een maritieme geschiedenis en waar elementen als wind en water altijd voelbaar zijn. Pavlopetri is vanaf 26 mei gedurende drie maanden te bezoeken op NDSM.

Pavlopetri

Beeld links: Siba Sahabi (door Masha Bakker), beeld rechts: Rutger Zuydervelt (door Pieter Jan Minnebo)

Opening

De installatie wordt zondag 26 mei om 15.00 op NDSM feestelijk geopend in het bijzijn van de kunstenaars.

Over Siba Sahabi en Rutger Zyudervelt

Siba Sahabi is een Duits-Iraanse interdisciplinaire kunstenaar. Naast objecten en sculpturen maakt ze theaterdecors en installaties voor gebouwen en openbare ruimtes. Rutger Zyudervelt is muzikant, componist en performer. Onder de naam Machinefabriek componeert hij muziek die elementen van ambient, noise, minimalisme, veldopnames en elektro-akoestische experimenten combineert.

Over Stichting NDSM-werf

Stichting NDSM-werf programmeert en beheert de monumentale buitenruimte van NDSM als een culturele werf waarbij het publieke karakter, creatief experiment en meerstemmigheid centraal staan. De stichting ontwikkelt en presenteert locatie-specifieke installaties en kunstwerken van en met kunstenaars, ontwerpers en architecten. Voor meer informatie over de kunstprojecten op NDSM, ga naar www.ndsm.nl.