Opening ‘Dromen aan het IJ’
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Opening ‘Dromen aan het IJ’

Aanstaande vrijdag 30 juni opent bij het Architectuur Centrum Amsterdam om 17:00 de tentoonstelling Dromen aan het IJ – Vijf visies uit het verleden. Brouwerij ’t IJ trakteert tijdens deze opening op IJwit, volgens eigen zeggen ‘een stevig Amsterdams witbier dat gevaarlijk lekker doordrinkt’. Vandaar dat ARCAM ‘op=op’ erbij vermeld op de aankondiging van de opening. Amsterdammers en andere belangstellenden kunnen de tentoonstelling tot 29 oktober bezoeken.

Nooit gerealiseerde plannen

Architectuurcentrum Amsterdam grijpt de razendsnelle ontwikkelingen rondom beide oevers bij het IJ aan om vijf visionaire ontwerpvoorstellen uit het archief te exposeren en te koppelen aan het heden en de toekomstige opgave van het IJ. De selectie van nooit gerealiseerde plannen wordt tentoongesteld aan de hand van spectaculaire maquettes, een virtual reality ervaring en een vogelvluchtpanorama van het IJ.

Vijf visies

Het is niet voor het eerst dat het IJ een transformatie ondergaat. De stedelijke inrichting van zowel de noordelijke als de zuidelijke oever stond in de voorgaande eeuwen vaker ter discussie. ‘Dromen aan het IJ – Vijf visies uit het verleden’ toont een selectie van ontwerpvoorstellen voor de IJ-oevers die niet zijn uitgevoerd: Brug over het IJ van Jan Galman, Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema, Zuidelijke IJ-oevers van OMA, Plan Koningsdok van Theo Steemers en The Floating Games van OZ Architects. Dromen aan het IJ verbindt het historisch gedachtegoed met de hedendaagse ontwikkelingen.

Samenwerking

Architectuurcentrum Amsterdam bundelt de krachten voor ‘Dromen aan het IJ’ samen met FABRICations. Het bureau richt zich op de ruimtelijke impact van een sociaal, economisch en ecologisch betere omgeving. FABRICations creëert een panorama van drie vogelvluchtperspectieven die de ruimtelijke evolutie van het IJ visualiseren als de vijf plannen wél gerealiseerd waren.

Virtual Reality

De tentoonstelling ‘Dromen aan het IJ’ biedt bezoekers een unieke kans deel te nemen aan een virtual reality ervaring en terug te gaan naar het Amsterdam van de 19e eeuw. Loop zelf over deze virtueel nagebouwde Brug over het IJ van Jan Galman, en neem de gehele bouwstructuur in je op vanuit een zeilschip of luchtballon.

Maquettes

Meterslange maquettes brengen Stad op Pampus van Van den Broek en Bakema en Zuidelijke IJ-oevers van OMA tot leven. De wandeltocht rondom de vier meter lange OMA-maquette geeft een voorstelling van de immense omvang van het toenmalige plan en plaatst de huidige bouwontwikkelingen aan de IJ-oevers in contrasterend perspectief.

vrijetijdamsterdam.nl