Nieuwtjes Cultuur in Amsterdam

Nieuwtjes Cultuur in Amsterdam
Tolhuistuin. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwtjes Cultuur in Amsterdam

Super leuk nieuws! Boom Chicago bestaat dit jaar 25 jaar en dat vieren ze op 14 juli in Koninklijk Theater Carré. Er doen meer dan 25 artiesten mee aan de viering waaronder Arjen Lubach, Jelka van Houten, Ruben van der Meer, Tijl Beckand, Ruben Nicolai, Horace Cohen en Wilko Terwijn.

Het Betty Asfalt Complex aan de nieuwe Voorburgwal in Amsterdam organiseert op 23 en 24 mei extra voorstellingen van ‘SEXBOERDERIJ Het Gouden Kalf’, de uiterst komische voorstelling van cartoonist Gummbah en filmer Bedaux.

Ga mee naar buiten met Volksuniversiteit Amsterdam! Leer de spar (of is het een den?) kennen of ontdek kunstwerken in het Westerpark. Je digitale wereld vergroten, een WordPress website bouwen of een app ontwerpen. In welke wereld stap jij?

De zomer is nabij en bij Theater Hotel Courage willen ze je er aan herinneren dat de internationale Courage Summer School in juli aanstaande is. Deze 8-daagse intensieve training is bedoeld voor theaterprofessionals die fysiek onderzoek, improvisatie, maskerspel, combinatie van physicailty en tekst en meer willen onderzoeken en trainen.

Amsterdam Fringe Festival heeft jaarlijks plaats voor vier talenten, die zich aan de Fringe Academy willen verbinden. Samen is deze groep verantwoordelijk voor de gehele organisatie van het drukbezochte Fringe-podium op de Uitmarkt eind augustus: de Vrije Uitloop. Op de website van Fringe stellen ze zich aan je voor. Leuk om te lezen.

Bij de Kyas Art Salon is 11 mei tentoonstelling “Aerial Vibrations” van Piet Jan Blauw van start gegaan. Leuk om een kijkje te nemen.

Snik, snik, snik, alweer de laatste voorstelling van dit seizoen in het Apollofirst Theater. Maaike Widdershoven, Tony Neef en Ruud Bos vormen een hartverwarmend trio dat u met hun programma een onvergetelijke avond wil bezorgen. Een ode aan het Nederlandse cultuurgoed met tijdloze liedjes en verhalen uit hun rijke beroepsleven.

Het bruist weer van de tentoonstellingen in het Stedelijk Museum. Vanaf 26 mei zie je in het Stedelijk de tentoonstelling ‘A Fragile Beauty’, een groot overzicht van de Duitse kunstenaar Günther Förg (1952-2013). A Fragile Beauty laat Förgs oeuvre in zijn volle breedte zien. Het is overigens een mooi doch klein tipje van de sluier qua tentoonstellingen die in het Stedelijk zijn te bezichtigen.

Trouwens op 15, 16 en 17 juni verandert de entreehal van het museum op uitnodiging van het Holland Festival en het Stedelijk in de catwalk van het iconische Amerikaanse muziek-en-dansprogramma Soul Train voor een dansperformance van choreograaf Ralph Lemon: Chorus.

Heb je de Kleine Passage bij De Hallen al ontdekt? Je vindt hier een divers aanbod van kleine winkeltjes! Bezoek je De Hallen Amsterdam en heb je zin om te shoppen? Dan moet je hier zeker een kijkje nemen!

Lars Doberman opent een café in Klein Bellevue! Café Doberman. Een experiment in een café-setting: met muziek en beeld gaat Lars Doberman op zoek naar iets moois. Wie weet lukt het wel.

De week erna nemen de finalisten van het VARA Leids Cabaret Festival de cabaretkelder over en doen de finaleavond integraal over. Grote kans dat je op deze avond de nieuwe grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt… Micha Wertheim, Erik van Muiswinkel, Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Wim Helsen en Tim Fransen, stonden allen in de finale van het Leids Cabaret Festival voordat ze doorbraken bij het grote publiek. Grote kans dus, dat je op deze avond zomaar eens de nieuwe grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt.

De Hongaarse speelfilm Homecoming (1945) gaat donderdag in première bij EYE. De film won de Film en Literatuur-Award van festival Film by the Sea: …prachtig verfilmd, een symfonie in zwart en wit, met veel gegluur achter gordijnen en hagen…Soms heel licht, vrolijk bijna, om de wreedheid en waardigheid schrijnender te belichten… (Adriaan van Dis, voorzitter vakjury)

De Nieuwe Liefde, Rode Hoed, Felix Meritis en het Compagnietheater zijn vier ‘cultuurhuizen’ met elk een eigen identiteit en programmering in Amsterdam, verenigd in Amerpodia. Ook doen de cultuurhuizen dienst als full service evenementenlocatie, om mede dankzij deze inkomsten de culturele programmering te financieren. En om de zakelijke activiteiten als evenementenlocatie in de markt te zetten, zoeken ze nu een ervaren B2B Marketeer.

Wegens succes opent het Rijksmuseum nog één keer zijn deuren na sluitingstijd. Een unieke kans om in de avond de tentoonstelling High Society te bekijken met als stralend middelpunt: Rembrandts prachtig gerestaureerde Marten en Oopjen. Niet alleen kunt u genieten van de levensgrote portretten geschilderd door de grote meesters uit de kunstgeschiedenis, u hoort ook spraakmakende verhalen achter de hoofdpersonen van de tentoonstelling. Het avondje staat gepland voor 25 mei.

HET AMSTERDAMSE BOSTHEATER HEEFT HAAR POORTEN WEER GEOPEND! Ook dit jaar is het Amsterdamse Bostheater het stralend middelpunt van de zomer. Midden in het Amsterdamse Bos kun je genieten van theater, concerten, kindervoorstellingen, (h)eerlijk eten en drinken. Het uitgebreide culturele programma zorgt ervoor dat jong en oud welkom zijn voor theater en muziek te midden van de natuur.

‘Entertaining Mr. Sloane’, de Engelse zestiger jaren toneelhit, komt volgende week terug in Mike’s Badhuistheater (25, 26 en 27 mei). Het stuk, geschreven door Joe Orton, is een van de meest populaire Engelse toneelwerken.

Sunset Cinema is de zomerse filmreeks met programma in de buitenlucht bij de Tolhuistuin: 5 avonden, 5 partners rondom het thema Season of Rebels. Wat betekent het om rebel te zijn en kan dat nog wel in deze tijd? In hoeverre is er ruimte om kritiek te uiten of om zelfs de barricade op te gaan? En welke rol spelen film en kunst hierin?

Deze eerste screening van de buitenfilmserie Sunset Cinema: Season of Rebels staat in het teken van de horrorfilm Targets van Peter Bogdanovich. Targets wordt zuurstofrijk griezelen met acteur Boris Karloff.

Targets wordt in samenwerking met EYE getoond en is onderdeel van hun filmprogramma 1968: You Say You Want a Revolution; een programma over films die de energie van het kanteljaar ’68 verbeelden.

vrijetijdamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here