MMNT afstudeer expositie fotoacademie bij Loods 6

Van donderdag 14 t/m zondag 17 december staat MMNT afstudeer expositie fotoacademie op het programma bij Loods 6. Vrije Tijd Amsterdam blikt alvast vooruit!

Is het mogelijk om ‘MMNT afstudeer expositie fotoacademie’ allereerst te introduceren?

“MMNT is een expositie georganiseerd door de eindexamenstudenten van de opleiding Conceptueel Beeld aan de Fotoacademie Amsterdam. Tijdens deze expositie zullen wij, 17 nieuwe beeldmakers, ons moment pakken om je mee te nemen in onze visuele wereld. Deze wereld is divers, vernieuwend en verrassend.”

Waar is de expositie te zien en wat is de geschiedenis van deze locatie?

“De expositie is te zien in Loods 6, een voormalig pand van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) op het KNSM-eiland in Amsterdam-Oost. De KNSM was halverwege de 19e eeuw tot de jaren ‘80 één van de grotere rederijen van Amsterdam. In die tijd werd Loods 6 gebruikt als havenloods en passagiersterminal.

Na 1980 werd Loods 6 tijdelijk verhuurd als antikraak aan kunstenaars. Zij pleitten toentertijd voor behoud van het gebouw. In 1987 ontstond het Open Haven Museum in Loods 6. Uiteindelijk is het pand verbouwd tot een groot bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve sector. Loods 6 is met zijn rijke havengeschiedenis een gemeentelijk monument.”

Wie zijn de makers van de expositie?

“De beeldmakers van MMNT is een groep met voor ieder wat wils. Mode, landschap, documentair, portret en autonoom werk, het is allemaal aanwezig. Ieder van ons vertelt zijn eigen verhaal. Dit verhaal kan persoonlijk zijn, soms gaan de beelden over een breder of meer actueel thema.

De 17 beeldmakers zijn: Anna van Eekelen, Babette Bakker, Bart Nelissen, Beitske Kempenaar, Caecilia Rasch, Caroline Kist, Deborah van Dam, Elke van der Honing, Herbert van der Beek, Julia Brinks, Lisa Hu Chen, Merlijn Hooijsma, Nancy Poeran, Paulien Dubelaar, Paulien Hak, Tacenda en Yvonne Zijtregtop.”

Is er ook een thema aan de expositie verbonden?

“Het thema is verwerkt in onze expositienaam MMNT, de verkorte versie van het begrip “moment”. Immers, uiteindelijk draait het binnen de fotografie om het vastleggen van een moment. Tegelijkertijd fungeert moment als het slotstuk van onze tijd bij de Fotoacademie. Dit is het moment waar wij naartoe hebben geleefd en het is ons moment om het werk aan de buitenwereld te laten zien. Het is niet alleen ons moment, maar de kijker neemt ook een moment ons werk te aanschouwen en erbij stil te staan.”

Wat zijn ‘qua werk’ de mogelijkheden voor studenten na het afstuderen?

“Ook na het afstuderen zal het altijd een uitdaging blijven om werk in het veld van de fotografie te vinden. Tegelijkertijd zijn studenten van de Fotoacademie geregeld terug te vinden in kranten, tijdschriften, musea en galerieën.”

Wat houdt ‘Alumni van de Fotoacademie’ in?

“De Fotoacademie heeft veel uitstekende fotografen voortgebracht die in Nederland en zelfs wereldwijd bekend zijn in de fotografiewereld.”

Wat zijn de mogelijkheden bij de Fotoacademie Amsterdam?

“Onze expositie dient als de beste reclame voor de opleiding Conceptueel Beeld. Dit is een 3-jarige HBO-opleiding gericht op fotografie en video. Tijdens deze opleiding raak je vertrouwd met professionele foto- en videotechnieken en leer je onder andere omgaan met beeldcommunicatie. Hierbij staat je eigen beeldvertaling en visie voorop. Op de Fotoacademie kun je daarnaast deelnemen aan verschillende workshops die gerelateerd zijn aan de fotografie, zoals een workshop portretfotografie of digitale beeldbewerking. Voor zowel de startende als de vergevorderde fotograaf zijn er ook opleidingen op HBO-niveau te vinden.”

Wilt u zelf nog iets toevoegen?

“Dus, neem jij een MMNT om ons werk te komen bekijken?”