Sinds dit weekend is een kunstwerk van Boris Tellegen te zien op NDSM. Het werk van Tellegen, in de graffiti-wereld bekend onder de naam DELTA, bestaat uit drie grote letterblokken. Het kunstwerk kan gezien worden als een crossover tussen architectuur en streetart waar ruimtelijk met typografie en lettertypen wordt gespeeld. Het werk heeft de raadselachtige titel: Mlem-Uhha.
Door zijn studie industriële vormgeving raakte Tellegen al eerder geïnspireerd om zijn graffiti werk driedimensionaal uit te werken tot sculpturen. Met Mlem-Uhha gaat hij een stap verder en maakt van de sculpturen een immense ruimtelijke installatie. Door slim en strak te stapelen en te snijden, transformeert hij drie langwerpige blokken naar cartoonachtige kreten. De woorden of kreten komen uit een samplebibliotheek met zogenaamde onomatopeeën: woorden die fonetisch het geluid nabootsen dat ze beschrijven.
Het gebruik van publieke ruimte
Stichting NDSM-werf richt zich met haar kunstprogrammering op het gebruik van de publieke ruimte. Op steeds meer plekken ontstaan grote gelijkenissen in hoe de publieke ruimte is ingericht, deze gaan daardoor meer op elkaar lijken en verliezen hun eigenheid, maar vooral ook hun verbindingen met de bezoekers en gebruikers van die ruimte. Op NDSM laten we zien dat het ook anders kan. Dit werk van Tellegen draagt juist bij aan een speelse publieke ruimte waar verschillende stemmen aan bod kunnen komen. Zoals alle werken van Tellegen verhoudt het zich tot thema’s als verstedelijking, eigenaarschap en openbare ruimte. Het werk Mlem-Uhha van Boris Tellegen werd in opdracht van Lowlands en in samenwerking met Roskilde gerealiseerd.
Over Boris Tellegen aka DELTA
Internationaal erkend graffiti-kunstenaar Boris Tellegen is gevestigd in Amsterdam en werkt over de hele wereld. Al meer dan veertig jaar verovert hij straten, treinen en galeries met zijn werken waarin geometrische precisie en streetart samensmelten tot een unieke stedelijke esthetiek.
Over Stichting NDSM-werf
Stichting NDSM-werf programmeert en beheert de monumentale buitenruimte van NDSM als een culturele werf waarbij het publieke karakter, creatief experiment en meerstemmigheid centraal staan. De stichting ontwikkelt en presenteert locatie-specifieke installaties en kunstwerken van en met kunstenaars, ontwerpers en architecten.
Meer informatie www.ndsm.nl.