HORTUS FESTIVAL STOPT NA 15 MOOIE JAREN

HORTUS FESTIVAL STOPT NA 15 MOOIE JAREN
De Hortus. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
HORTUS FESTIVAL STOPT NA 15 MOOIE JAREN

Vijftien jaar klonk de mooiste kamermuziek en liedkunst in Nederlandse botanische kassen en tuinen en toch komt er een einde aan het mooie festival. “Trots kijken we terug op vijftien luisterrijke zomers! Met spijt in het hart moeten we echter nu vaststellen dat het festival ondanks de nieuwe opzet in 2018 financieel in zwaar weer terecht is gekomen. De hitte van de afgelopen zomer, waardoor er minder bezoekers kwamen naar de concerten in de kassen, gaf ons de genade klap. Afgelopen najaar is na rijp beraad het besluit gevallen: het Hortus Festival gaat ermee stoppen. De Stichting Hortus Kamermuziekfestival wordt opgeheven. De cyclus is voltooid”, aldus Het bestuur en zakelijke en artistieke leiding van de Stichting Hortus Kamermuziek festival.

‘Dwalend door de Hortus Botanicus Amsterdam, kwam een bevlogen saxofonist in 2003 op het lumineuze idee de muziek terug te geven aan de natuur: Hoe mooi zou het niet zijn hier tussen de bloemen, de planten en de bomen, kamermuziek te maken? Initiatiefnemer van het eerste uur William Raaijman, geboren in 1972 te Stokkum, wist de leiding van de Amsterdamse Hortus te overtuigen en een uniek festival werd geboren! Hij overleed plotseling in 2007. Een jaar later nam pianist Maarten van Veen de fakkel over als artistiek leider.

Onder Maartens bevlogen leiding dijde het festival uit over heel Nederland. Er werd muziek gemaakt in oranjerieën en palmenkassen van botanische tuinen van Amsterdam, via Utrecht tot Wageningen en van Haren tot Leiden. Nieuwste podium was afgelopen zomer de Zweedse kerk in Rotterdam. Een trouw publiek genoot volop van de informele sfeer, het hoge niveau van musiceren en de originele programmering. Inspiratie bood steevast het fin de siècle; tijd van jugendstil en art nouveau, de kamermuziek en liedkunst uit de eeuw rond het kanteljaar 1900. Bloemen en tropische planten luisterden zacht wiegend mee met het publiek. Lichtvoetige Franse concertvleugels van Érard droegen steevast bij aan het unieke kleurenpalet van de ensembles, schrijft het Hortus festival.

“Wij danken alle musici, vrijwilligers, medewerkers en natuurlijk trouwe bezoekers van de afgelopen jaren, voor hun bijdrage aan het festival! Het bestuur en zakelijke en artistieke leiding van de Stichting Hortus Kamermuziekfestival: Joke ’t Hart, Huib Ramaer, Wilma Tichelaar, Maarten van Veen en Kees de Wolf”, is ten slotte te lezen in het officiële bericht van het Hortus festival.

vrijetijdamsterdam.nl