Hoop leuke dingen te beleven tijdens het culturele studentenfestival ‘idd’

Hoop leuke dingen te beleven tijdens het culturele studentenfestival 'idd'
(v.l.n.r. Iris Spanbroek, Katja Schraag, Serina van de Kragt, Kenza Cruden, Anna Schouten)

Hoop leuke dingen te beleven tijdens het culturele studentenfestival ‘idd’

Op 6 en 7 april vindt bij CREA, het culturele studentencentrum van de UvA en de HvA, een spiksplinternieuwe editie van het uitgebreide culturele ‘In De Diamantfabriek Festival’ plaats. Het festival dat al sinds 2000 wordt georganiseerd door en voor studenten startte tijdens het millenniumjaar met de naam ‘UvA Cultureel festival’ maar wisselde na vijf jaar de naam in voor ‘Amsterdams Studenten Festival’ en is inmiddels bekend als het ‘In De Diamantfabriek Festival’.

Het cultuur-event biedt jong talent uit en rondom Amsterdam een plek, de tijd en de middelen om hun talent te laten schijnen en programmeert verschillende kunstdisciplines: dans, theater, muziek, komedie, beeldende kunst en woordkunst. In elke kunstcategorie wordt er een uitblinker gekozen die de meeste hoop voor de toekomst belooft. Elke uitblinker krijgt een waarderingspakket, deze verschillen per categorie, om hen verder te helpen in hun toekomst in de culturele sector.

Redenen genoeg dus voor VTA om Katja Schraag de voorzitter én PR medewerker van het diverse, creatieve en kleurrijke festival een aantal vragen te laten beantwoorden namens de organisatie…..

Zijn er al veel aanmeldingen binnen? En kun je een tipje van de sluier geven van enkele artiesten die zich al hebben ingeschreven en wat ze zo bijzonder maakt?

Katja Schraag: “We hebben heel veel aanmeldingen binnengekregen! Rond de 70 uiteindelijk. Hierdoor kwamen we echt in een luxepositie terecht, zodat we zelf konden kiezen welke mensen we op ons festival willen laten komen.

Het grootste gedeelte van de aanmeldingen bestond toch wel uit muziek. We hebben echt de meest uiteenlopende aanmeldingen die je kunt bedenken binnen gekregen. Van tranentrekkende meeslepende singer-songwriter muziek tot bizarre electro-pop. Jonge artistiekelingen die een passie hebben voor kunst melden zich aan in de hoop door te kunnen groeien. Wij bieden ze een podium in de stap richting het grote publiek.

Er is naast muziek veel ruimte voor beeldende kunst. Dit jaar hebben zo veel beeldende kunstenaars zich aangemeld dat wij ze over twee dagen verspreiden. Zo kunnen wij de kunstenaar een plekje geven en toch ook de ruimte bieden. Ik zou zeker aanraden om dit te komen checken!

Naast muziek en beeldende kunst is er tevens podiumkunst. Ontroerende verhalen of juist theater waar je tot nadenken gezet wordt. Eén ding is zeker, het programma is dit jaar gevarieerder dan ooit. We hebben er echt zin in en de deelnemers ook.”

Wat voor een workshops worden er precies gehouden?

“We willen dit jaar toegankelijk zijn voor elke student uit Amsterdam, daarom willen we ook zintuiglijke workshops aanbieden, zoals een cursus gebarentaal. Dit kan nog wel eens van pas komen tijdens bijvoorbeeld de Silent Disco. Hoe handig is het namelijk om in gebarentaal iemand te kunnen vragen of ze nog een biertje willen? Daarnaast werken we samen met Yunus Emre. Dit is het Turks Instituut voor cultuur in Amsterdam. Zij gaan van alles aanbieden. Denk hierbij aan Turks schilderen op marmer. Zij komen ook een cursus Né geven (Né hoor je vaak in filmmuziek) en ze bieden een cursus meditatief dansen aan.

Daarnaast zullen we de zaterdag aftrappen, geheel in festivalstijl, met yoga. Er zal nog veel meer te beleven zijn, dus voor de rest van de workshops, kom vooral langs!

Vanaf het moment dat je binnen bent hoef je trouwens geen extra geld meer te betalen voor een workshop en kan je ieder moment tijdens een workshop in en uit lopen wanneer je wilt.”

Wat is het meest grappige dat jullie tot nu toe in de voorbereiding met de organisatie hebben meegemaakt? Graag namen en rugnummers….

“Elke keer als we weer eens nieuwe bestuursfoto’s gaan maken ontpoppen we tot ware fotomodelletjes. Haar los en een beetje zwoel in de camera kijken. Heel leerzaam hoor, zo’n festival organiseren.

Daarnaast lachen we samen veel, maar we zijn ook allemaal rete serieus om dit festival tot een succes te maken. Doordat we zo serieus zijn kunnen we samen heerlijk zitten zeiken op alles en iedereen. Op iedereen die niet op tijd terug mailt, op iedereen die te laat komt, op iemand die z’n werk niet goed doet. En we lachen voornamelijk om hoe vervelend het is om iets voor elkaar te krijgen dat niet lukt of wanneer er weer eens iets mis gaat. Het is eigenlijk een beetje lachen terwijl je eigenlijk van binnen denkt: ‘goeeed, hoe gaan we DIT nou weer oplossen?!”

Kun je de bestuursleden omschrijven? Grappige, minder leuke kanten, doorzettingsvermogen, afwachten, etc etc.

“We zijn dit jaar met vijf dames. En wat voor dames. Stuk voor stuk werken we keihard om een zo’n goed, groot en professioneel mogelijk festival neer te kunnen zetten. Iedereen is zo ambitieus dat het in het begin behoorlijk kon botsen. Eigen meningen en eigen eilandjes. Ondertussen gaat het niet meer om wie het meest doet, maar om hoe we elkaar het beste kunnen helpen. We zijn allemaal heel loyaal en onderling kunnen we echt op elkaar rekenen. We zien elkaar urenlang per week, dus de band is nu erg sterk. Onze vrienden, relaties en familie beginnen zich langzamerhand wel een beetje af te vragen of het misschien niet eens tijd is om wat meer afstand te gaan nemen van ons vijfkoppig gezinnetje.

Daarnaast werken we met een heel goed team aan commissieleden. We hebben dit jaar de lat heel hoog gelegd voor onszelf. Elk bestuurslid heeft een kilo hooi teveel op haar vork genomen en deze kilo hooi kon niet worden weggewerkt zonder de hele organisatie die nu zo’n 20 man telt. Allemaal toppers die zich keihard inzetten om te helpen dit festival een zo groot mogelijk succes te maken.

Nu is het einde in zicht. Kom maar op…”

Eerste deel van de campagne is LGBT studenten aantrekken? Interesting. Waarom is de keuze op de LGBT student gevallen?

“We willen dit jaar van ‘idd’ een festival maken waarbij elke student uit Amsterdam zich thuis kan voelen. Daar hoort natuurlijk de LGBT student ook bij, zeker in een open minded stad als Amsterdam. We willen ons dus niet per se richten op de LGBT student, want we willen juist inclusief zijn en hokjesdenken vermijden. Iedereen is welkom.”

Willen jullie zelf nog iets kwijt?

“Ja, we hebben leuke vrijwilligers maar kunnen ook nog alle hulp gebruiken. Het festival wordt georganiseerd door een groep enthousiaste studenten. Wil jij een bijdrage leveren aan ons event stuur ons dan een mailtje!

En wat misschien ook wel het vermelden waard is. Voor elk festival hebben we een nieuw ontwerp. Omdat het ontwerp niet elk jaar compleet opnieuw kan worden gemaakt, en omdat we herkenbaarheid willen genereren, proberen we details van voorgaande jaren te bewaren.

Omdat het In De Diamantfabriek een studentenfestival is tot in de kleinste puntjes, zijn ook onze grafische ontwerpers studenten. We geven ze vrij spel in het ontwerpen van passende campagnes voor ‘idd’. Ze creëren vier campagnes voor ons, dit heeft meer voeten in de aarde dan je zou denken. Aangezien we ze zo hard laten werken, vonden we het tijd om ze wat erkenning te geven.

In 2017 was het Claartje en in 2018 is het Emma. Echt toppers zijn het. Op onze website kun je dit zien op een speciaal gemaakte pagina die we daarvoor in het leven hebben geroepen.

En natuurlijk vooral allemaal langskomen want het wordt super”, laat Katja Schraag ten slotte nog enthousiast weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: WOW op de KunstRai

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here