Het verhaal van Amsterdam Zuidoost City

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan David Bosch van Stichting Zuidoost City.

Is het mogelijk om Stichting Zuidoost City allereerst eens te introduceren?

“Stichting Zuidoost City is sinds 1 januari 2021 dé gebieds- en citymarketingorganisatie van Amsterdam Zuidoost en verbindt een community van bewoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, lokale ondernemers en bezoekers in Zuidoost.”

Wat is de drijfveer om deze stichting voor Amsterdam Zuidoost te runnen?

“We brengen veerkracht, pioniersgeest, creativiteit en ondernemerszin bij elkaar voor een sociaal-economisch sterk, aantrekkelijk en gastvrij Zuidoost. Zodat iedereen die woont, onderneemt, studeert of recreëert in Amsterdam Zuidoost de potentie van het stadsdeel ziet, ervaart en versterkt. In dit stadsdeel voel je dan ook nog echt die brede gemeenschapszin.”

Waarom is het leuk om Amsterdam Zuidoost te bezoeken?

“Wie Amsterdam Zuidoost kent, er woont, werkt of er regelmatig op bezoek komt, weet het al lang: Amsterdam Zuidoost is een unieke plek. Nergens anders lopen mensen in bonte Afrikaanse prints langs uitvergrote foto’s van rookworsten in de HEMA-etalage, terwijl verderop Hazes door de boxen van de Johan Cruijff ArenA klinkt. Nergens anders vallen de Nederlandse zomeravonden samen met opzwepende live-muziek, terwijl verzetsheld Anton de Kom onverschrokken over het Kwaku Summer Festival uitkijkt.”

Zijn er veel leuke dingen te doen op cultureel gebied?

“Iedereen kent de uitgaansdriehoek met de AFAS Live, Ziggo Dome en de J.C. ArenA, waar jaarlijks miljoenen mensen komen. Maar Zuidoost heel zo veel meer te bieden. Aan de andere kant van het spoor ligt winkelgebied de Amsterdamse Poort dat veel meer te bieden heeft dan alleen winkels.

Wat te denken van de ZOJazz Stage, Bijlmerbios, Open Space Contemporary Art Museum OSCAM, Bijlmerparktheater en Centrum Beeldende Kunst Zuidoost (CBK). En Zuidoost huisvest natuurlijk verschillende grote festivals als Kwaku in het Nelson Mandela Park en Reggae Lake, Amsterdam Open Air en Guilty Pleassure bij de Gaasperplas.”

Hoe gaat het met de gebiedsontwikkelingen in Zuidoost?

“Tot 2040 komen er zo’n 40.000 nieuwe woningen bij in Zuidoost. Daarmee wordt Zuidoost zo groot als de stad Nijmegen. Een enorme groei. 25% van de nieuwbouwwoningen zijn gereserveerd voor de huidige bewoners van Zuidoost zodat we de unieke vibe van Zuidoost kunnen behouden.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van Stichting Zuidoost City?

“Dat moet Amsterdam Dance Event vorig jaar in Zuidoost zijn. Inmiddels trekt ADE jaarlijks zo’n 500.000 bezoekers naar Amsterdam. Voor wat betreft de festivals is Amsterdam Zuidoost met haar Ziggo Dome, AFAS Live en de Johan Cruijff ArenA goed vertegenwoordigd. Maar voor wat betreft de kleine events en de conferenties wordt Amsterdam Zuidoost nog vaak over het hoofd gezien.

Dat moest veranderen vonden zowel Zuidoost City als George O. Janssen, directeur van The Gospel Agency. Om Zuidoost meer op de kaart te zetten tijdens deze dagen hebben Zuidoost City en The Gospel Agency in 2023 de handen ineengeslagen en de ADEZO community opgericht.

Doel: meer events tijdens ADE in Zuidoost te realiseren voor en door mensen uit Zuidoost. En dat is gelukt! In 2023 maar liefst 17 venues en 42 events in Zuidoost!

Met echt typische Zuidoost toevoegingen aan het programma. Zoals het eerste ADE all kids event waar kinderen van 9 tot 2 de DJ’s waren, een gospel meets dance event en een MC gathering met award uitreiking. De after movie geeft een goed beeld. Dit jaar gaan we hier verder op bouwen.”

Hoe wordt er naar de toekomst van Amsterdam Zuidoost gekeken?

“Het centrum van Amsterdam barst uit zijn voegen en er wordt o.a. naar Zuidoost gekeken om dit te ontlasten. Daarom wordt aankomende jaren ook zo fors in Zuidoost geïnvesteerd. Maar we zijn met zijn allen wel hard bezig om dit in balans te doen en op de voorwaarden van Zuidoost.

We hebben hier een uniek stukje stad met een geheel eigen identiteit en vibe en deze willen we behouden. Niet door andere buiten te sluiten, maar ze te omarmen en op te nemen in de Zuidoost community. Een community waar echt nog naar je wordt omgekeken.”

Zijn er goede opties om in Zuidoost te kunnen wonen?

“Ook als woongebied is Zuidoost enorm divers. Iedereen kent de honingraadflats, maar Zuidoost is veel meer dan een aantal flats in de Bijlmer. In sommige delen van Zuidoost zou je je eerder in een dorp wanen dan in de hoofdstad van Nederland.

Zuidoost is dan ook enorm groen met haar Nelson Mandela Park, Brasa park, Gaasperplas, Amstelland en Diemerpark. Ben je op zoek naar nieuwbouw? Kijk dan eens op de website van Hondsrugpark. Hier wordt een nieuwe stadswijk gebouwd tussen de Arena en de Ikea in en een weg omgezet naar een park.”

Is er goed horeca aanbod om een hapje of drankje te doen?

“Als je aan Zuidoost denk, dan denk je aan eten. Met de 180 culturen die Zuidoost rijk is beschikt Zuidoost over een enorm breed scala aan restaurants. In de Amsterdamse Poort zitten tientallen restaurants bij elkaar geclusterd met keukens afkomstig van over de hele wereld. Maar ook in de andere delen van Zuidoost kom je pareltjes van restaurants tegen.”