Vrijdag, op Internationale Vrouwendag, is het HER Film Festival van start gegaan. Vrije Tijd Amsterdam stelt campagneleider Sabine Brusse een aantal vragen.
Zou je het HER Film Festival allereerst eens willen introduceren?
“Met HER Film Festival slaan Simavi en Cinetree voor de vierde keer de handen ineen om aandacht te vragen voor gelijkheid. Dit jaar start HER Film Festival op 8 maart: Internationale Vrouwendag. We geloven dat Internationale Vrouwendag hét moment is om met film aandacht te vragen voor de positie van vrouwen en om het gesprek te voeren over het belang van gelijke rechten.
Het festival geeft een stem aan verhalen die gehoord moeten worden. Het programma in 2024 bestaat uit zeven films, die samen de kracht van vrouwen demonstreren. Daarbij gaat het niet alleen om de vrouwen in onze films. Maar ook al die vrouwen en meisjes die filmmakers hebben geïnspireerd: zij die elke dag opkomen voor hun rechten.”
Wat voor een organisaties zijn Simavi en Cinetree?
“Filmclub met een missie Cinetree biedt haar leden toegang tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maken ze een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en met verhalen die je raken.
Ontwikkelingsorganisatie Simavi zet zich al sinds 1925 in voor gelijkheid en gezondheid. Wereldwijd worden vrouwen en meisjes het hardst geraakt door klimaatverandering en het gebrek aan veilig drinkwater en toiletten. Simavi werkt daarom met partners in Afrika en Azië aan projecten die lokale oplossingen van vrouwen en meisjes ondersteunen zodat zij toegang krijgen tot water, een toilet en een gelijke behandeling.”
Hoe is de vorige editie van het HER Film Festival verlopen?
“HER Film Festival bestaat sinds 2021: tijdens de Corona-pandemie zijn we gestart. Film was een fantastische manier om toch samen te komen, om digitaal te verbinden. In de afgelopen jaren is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks feest om vrouwen te vieren, met tienduizenden terugkerende bezoekers. Ook zijn er steeds meer offline evenementen bijgekomen.”
Kan je iets meer vertellen over de filmselectie voor aankomende editie?
“We reizen de hele wereld over aan de hand van de verhalen van super inspirerende vrouwen: van astronaut tot schrijver, van inheemse kennis tot een nieuwsredactie en van Nigeria tot het platteland van India. De collectie bestaat uit zeven films: genoeg om je tien dagen lang mee te kunnen vermaken en verdiepen! Voor het festival hebben we een speciaal boekje ontwikkeld met discussiestarters: boeiende vragen en stellingen die je uitnodigen in gesprek te gaan over de positie van vrouwen in 2024. Dat maakt samen film kijken nog leuker!”
Zijn de films voor iedereen te zien?
“Iedereen in Nederland kan de films gratis bekijken: je hoeft alleen maar een tijdelijk account aan te maken op Cinetree. Ga naar herfilmfestival.nl en de rest wijst zich vanzelf!”
Waarom vinden jullie het belangrijk om te starten op Internationale Vrouwendag?
“Wij vinden het belangrijk om aandacht te vragen, en blijven vragen, voor de positie van vrouwen wereldwijd. Tegelijk willen we de verhalen van krachtige vrouwen een podium geven en iedereen die zelf de leiding neemt vieren!”
Nog iets toe te voegen?
“De afgelopen jaren zagen we wereldwijd talloze #metoo-schandalen, vrouwonvriendelijke wetten en beleidsmaatregelen, en werd duidelijk dat de klimaatcrisis vrouwen het zwaarste treft. Dat benadrukt hoe belangrijk het is om te focussen op HER: Health, Empowerment en Rights voor alle vrouwen en meisjes wereldwijd.”