
Galerie kunstRUIM opent zaterdag 3 februari de groepsexpositie van FIGS ‘Different Directions’. Vrije Tijd Amsterdam stelt een aantal vragen aan Sandrina & Harm, coördinatoren van kunstRUIM.
Vrije Tijd Amsterdam heeft al eerder aandacht besteed aan Galerie kunstRUIM, kunt u voor degene die dit eerdere artikel niet hebben gelezen Galerie kunstRUIM nog eens introduceren?
“Galerie kunstRUIM is een initiatief van kunstRUIM, een platform vóór en dóór Amsterdamse professioneel beeldend kunstenaars. Met kunstRUIM willen we het werk van Amsterdamse kunstenaars onder de aandacht brengen van de bewoners en bezoekers van Amsterdam.
Lokale professionele beeldende kunst moet via kunstRUIM beschikbaar komen, zijn en blijven voor Amsterdam, de Amsterdammers en de bezoekers van de hoofdstad. Dat doet kunstRUIM door het organiseren van evenementen, website, sociale media en onze galerie.
Galerie kunstRUIM is te vinden op de Jodenbreestraat 25 met de ingang aan de Valkenburgerstraat. Met Galerie kunstRUIM wil kunstRUIM de kunst en kunstenaars uit Amsterdam beter zichtbaar maken en daarnaast buurtbewoners en bezoekers de gelegenheid geven om kunst te beleven en ervaren. Dat gebeurt door 2- tot 3-wekelijkse exposities in onze galerie en het culturele programma dat we vanuit de galerie aanbieden.”
Op dit moment is de groepsexpositie FIGS te zien, hoe is de titel ‘Different Directions’ tot stand gekomen?
“Different Directions is een exposite met het werk van ruim 30 figuratieve kunstenaars. Zij hebben hun krachten gebundeld en exposeren onder de naam FIGS.
De deelnemende kunstenaars hebben één ding gemeen: hun opleiding aan De Wackers Academie voor figuratieve kunst in Amsterdam. Deze plek is hun fundament, hun metaforische vijgenboom.
De grillige vertakkingen en paarsrode vijgen in het beeld dat bij de expositie hoort (de poster) visualiseren de verschillende richtingen die de deelnemende kunstenaars zijn opgegaan na hun opleiding, de mogelijkheden die ze hadden en de keuzes die ze hebben gemaakt. De vruchten hiervan presenteren ze in een groepsexpositie: Different Directions.”
Is er ook een officiële opening van groepsexpositie ‘Different Directions’?
“Jazeker! De expositie wordt feestelijk geopend op zaterdag 3 februari om 14:30-16:00 uur door Luk van Driessche, voormalig directeur van de Wackers Academie.”
Wie zijn de kunstenaars die exposeren bij groepsexpositie FIGS?
“De deelnemende kunstenaars zijn: Laura Blömer, Menke Bol, Manuel Boonzaaijer, Pauline van Buringen, Joyce van Caspel, Jonna Coolen, Arnout van der Heijden, Ramona Hielckert, Anna Khodorovich, Doreen Koning, Nina Matser, Prisca Oliemans, Noortje Peerdeman, Sharma Peterson, Anne de Planque, Mariska Rondaij, Laura Roukens, Margo Schoutsen, Anneke Tepper, Annet Terberg-Pompe, Christel Vandegehuchte, Philine van der Vegte, Michèle Viool, Johannah de Vries, Trudi Willenborg en Nynke van Zwol.”
Wat zijn de openingstijden om groepsexpositie ‘Different Directions’ te bezoeken?
“‘Different Directions’ is afgelopen woensdag 31 januari gestart en nog te zien tot en met 18 februari a.s. De openingstijden van Galerie kunstRUIM zijn van woensdag tot en met zondag van 12.00-17.00 uur.”
Welke exposities heeft Galerie kunstRUIM nog op het programma staan?
“Heel veel! We zijn inmiddels volgeboekt tot en met juni 2024. Tot medio maart hebben we de volgende groepsexposities gepland:
- “Among Friends” van 21 februari t/m 3 maart – een groepsexposities van 5 bevriende kunstenaars die hun creatieve visie en vriendschap met deze tentoonstelling delen.
- “Pick Up the Pieces” van 6 t/m 17 maart – een groepsexpositie van 8 kunstenaars die allen deelnemer zijn bij kunstRUIM met schilderijen, tekeningen, foto(collages), keramiek, brons en multimedia.
De titels voor de exposities erna zijn nog niet bekend. Het laatste nieuws over onze exposities is te vinden op onze website www.kunstruim.amsterdam en onze sociale media.”
Galerie kunstRUIM is gestart met een cultureel programma, kunt u dit eens toelichten?
“We zijn in januari met “Kunst in de Buurt” gestart. Dit is een cultureel programma dat we met de ondersteuning van stadsdeel Centrum mogelijk kunnen maken. Doel is om de bewoners van Amsterdam Centrum en met name de bewoners van de Nieuwmarktbuurt, Lastagebuurt, Wallengebied en de Plantage-Weesperbuurt laagdrempelig actief kunst te laten beleven.
Er zijn workshops, thema-activiteiten, lezingen, muziek, korte films, etc. Zo kan iedere buurtbewoner laagdrempelig kennis maken met kunst en de kunstenaars. Zo willen we laten zien wat voor moois kunst kan brengen en culturele buurtontmoetingen bevorderen. De activiteiten worden begeleid door onze kunstenaars en we werken hiervoor samen met mensen en organisaties die al in de buurt actief zijn.
Zo was er op donderdag 25 januari jl. een workshop schilderen in samenwerking met het Huis van de Tijd. Hierbij hebben dementerenden en hun mantelzorgers schilderles gekregen. Komende zondag 4 februari is er 3x een half uur akoestische muziek van SONIC als onderdeel van het nationale huiskamerfestival Gluren bij de Buren. De aanvang van de optredens zijn 12.00 uur – 13.30 uur – 15.00 uur).
Verder hebben we in februari een aantal workshops ingepland:
- Een workshop waar je verf leert maken en gebruiken van natuurlijke materialen.
- De workshop “Lol met Wol”, waar je vilten figuren kunt maken.
- De workshop “From Scrap to Sculpture”, waarbij je van restmaterialen gips een eigen beeld gaat maken.
Zo worden er elke maand meerdere workshops of andere activiteiten georganiseerd zoals lezingen, muziek of film. Meer informatie en hoe je je kunt aanmelden is te vinden op onze website www.kunstruim.amsterdam.”
Zijn de workshops voor zowel de jeugd als volwassenen geschikt?
“Uiteraard! De workshops die nu gepland zijn in februari zijn geschikt voor jongeren vanaf 10 of 12 jaar en natuurlijk ook voor volwassenen. Ervaring is niet nodig, je leert alles wat je moet weten van onze ervaren kunstenaars/docenten tijdens de workshops.”
Wilt u zelf nog iets toevoegen?
“De exposities in onze galerie zijn gratis toegankelijk. Ook een deel van onze activiteiten is gratis. Voor de meeste workshops vragen we een kleine vergoeding van € 3,50 of – indien je in het bezit bent van een stadspas – € 1,-. Dit is met name bedoeld om “no shows” te voorkomen. Hiervoor krijg je natuurlijk wel koffie of thee en bovendien is het materiaal voor de workshops verder inbegrepen.”