Een gezongen noodkreet van een dapper Amsterdams kinderkoor

Een gezongen noodkreet van een dapper Amsterdams kinderkoor
Het Stenen Hoofd. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Een gezongen noodkreet van een dapper Amsterdams kinderkoor

Op 12 en 13 oktober speelt Hallo Dampkring op Het Stenen Hoofd in Amsterdam. In deze bijzondere en interactieve voorstelling over de opwarming van de aarde wordt het volwassen publiek toegezongen door een zestal bezorgde Amsterdamse kinderen. De voorstelling van Theater Artemis is onderdeel van Het Krakeling Festival.

Deze week stond in het teken van de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober), een dag waarop duurzaamheid gevierd en beloond wordt. De voorstelling Hallo Dampkring sluit hierbij aan en laat zien dat kinderen bezig zijn met de toekomst van onze aarde. Zo zingt het kinderkoor de volwassenen toe over de opwarming van de aarde. Ze zijn bezorgd. Ze zijn boos. Ze willen ons iets vragen. Maar het publiek weet het ook allemaal niet meer zo goed. Wie het weet mag het zeggen. Wie van de grote mensen durft terug te zingen?

Terwijl de volwassenen kijken naar de voorstelling is er een duurzame, theatrale route door de buurt voor de kinderen georganiseerd (8+).

In de loop van 2016 gaat een filmpje viraal van een jongetje dat zijn boosheid en angst over de opwarming van de aarde de vrije loop laat. Met zijn naïeve blik zet hij volwassenen wereldwijd voor schut. Het inspireerde Liesbet Swings om in gesprek te gaan met de kinderen op Terschelling en in Den Bosch. Zijn zij ook zo bezorgd? Wat zijn hun vragen? De kinderen schreven brieven aan mensen, dieren en dingen: Hallo lieve oma, Hallo Pinguin, Hallo Dampkring.

Deze verzameling van interviews en brieven gaf ze aan Keimpe de Jong en Lex Bohlmeijer. Lex selecteerde de kinderteksten en paste ze in de vorm van een requiem. Keimpe heeft hier vervolgens muziek voor geschreven en de kinderteksten zingbaar gemaakt. De voorstelling speelde in 2017 o.a. op Oerol, Terschelling en bleek een groot succes. Hetzelfde jaar speelde de voorstelling ook op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Dit jaar is op 12 en 13 oktober Het Krakeling Festival aan de beurt.

vrijetijdamsterdam.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here