‘Chicken for Linda’ opent Kaboom Animation Festival in Amsterdam
Afbeelding credits: Kaboom Animation Festival

Na de start van 5 t/m 10 april in Utrecht, opent het tweede deel van het Kaboom Animation Festival 2024 op donderdag 11 april in Amsterdam met Chicken for Linda. Andere hoogtepunten zijn de Nederlandse première van Vos en Haas redden het bos, olieverfspeelfilm The Peasants & Rebel Babel Film Orchestra, een masterclass van Tomm Moore en paneldiscussie Unlearning Motherhood van Kaboom x Omroep Zwart.

Kaboom Animation Festival 2024 – van 5 t/m 14 april in Utrecht, Amsterdam en online – presenteert de nieuwste, meest creatieve, vernieuwende en gedurfde (inter)nationale animatieproducties. Naast de competities van zeven feature films en vele tientallen shorts in 2D, stop motion en 3D, bestaat het aanbod onder meer uit themaprogramma Welcome Home, een Pools retrospectief, de Expended Animation expositie met VR & games en talks & events. Klik hier voor het hele programma, de diverse locaties en tijden. Onderstaand enkele tips uit het rijke Amsterdamse aanbod.

In Amsterdam is Chicken for Linda (foto boven) donderdag 11 april in Eye de openingsfilm. De bekroonde animatie van regisseursechtpaar Sébastien Laudenback en Chiara Malta is een expressionistische en chaotische achtbaan voor het hele gezin, die met veel humor het kattenkwaad van de jeugd toont, maar ook de kracht van een moeder-dochterband. Chicken for Linda is een van de zeven Feature Films in Competition, naast onder meer de psychedelische odyssee Deep Sea van Xiaopeng Tian, Bill Plymptons westernmusical Slide, Joël Vaudreuils coming-of-age portret When Adam Changes en de feministische, utopistische parabel Sultana’s Dream van Isabel Herguera.

The Peasants, onderdeel van het Pools retrospectief, is een romantische noodlotsdrama van de makers van Loving Vincent naar de met de Nobelprijs bekroonde roman van Wladyslaw Reymont. Voor deze visueel verbluffende film transformeerden negentig animatoren uit vier landen de live-action scènes naar wonderschone olieverfbeelden. Aansluitend aan de screening op 12 april is er een concert van het Poolse Rebel Babel Orchestra, een multimediaspektakel met Oost-Europese roots muziek en composities uit de film bij de geschilderde beelden.

In Pathé Tuschinski is op 14 april de Nederlandse première van Vos en Haas redden het bos. De 3D-animatie voor de hele familie is de nieuwe film van Mascha Halberstad na het internationale megasucces van haar stop-motion Knor.

In Cinema de Vlugt draait het satirische Shabholm over een exclusief vakantieoord voor migranten is een aanklacht tegen racisme, isolationisme en extreme politieke overtuigingen. De razendsnelle Deense film is een hilarische en essentiële wake-up call.

De What Is Happening Here Gallery aan de Reguliersdwarsstraat is de locatie voor vier verrassende VR-programma’s. Twee toppers zijn My Inner Ear Quartet van de Japanse meester Koji Yamamura en The Imaginary Friend van Steye Hallema.

In het Meterhuisje op het Westergasterrein staat van 12 april t/m 26 mei de tentoonstelling Home, A Sense of Belonging. In deze expo op het snijpunt van illustratie en animatie reflecteren kunstenaars uit diverse disciplines op festivalthema Welcome Home.

In de talkshow/masterclass Sketchbooks to Screen vertelt de Ierse filmmaker, animator, illustrator en striptekenaar Tomm Moore, oprichter van de Cartoon Saloon, onder meer over zijn drie Oscargenomineerde films: The Secret of Kells, Song of the Sea en Wolfwalkers. Deze folkloristische trilogie stal wereldwijd de harten van publiek en critici.

Bij Unlearning Motherhood – een panelgesprek, gecombineerd met vier korte films – werpen Kaboom en Omroep Zwart een genuanceerde blik op moeder zijn en de visualisatie ervan in animatie. Moderator Juliana Erazo gaat in gesprek met de panelleden Sarah Lugthart, Milou Gevers en Marcia Engels.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam