Bariton Raoul Steffani wint felbegeerde Grachtenfestival Prijs 2018
De winnaar ontvangt de cheque uit handen van Guido van Oorschot. Foto: Robert Vehoeve

Bariton Raoul Steffani wint felbegeerde Grachtenfestival Prijs 2018

Raoul Steffani is de winnaar van de Grachtenfestival Prijs 2018. De bariton wordt daarmee Artist in Residence tijdens het Grachtenfestival in 2019. In de sfeervolle Wintertuin van Hotel Krasnapolsky heeft Raoul de prijs in ontvangst genomen na een feestelijke avond.

De genomineerden, pianist Camiel Boomsma, celliste Maya Fridman en bariton Raoul Steffani presenteerden zichzelf aan het publiek met een kort optreden. Het afgelopen culturele seizoen werden de drie musici gevolgd door een jury, bestaande uit de muziekjournalisten Frederike Berntsen (Trouw), Guido van Oorschot (de Volkskrant) en Joep Stapel (NRC Handelsblad). Raoul kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Guido van Oorschot. De jury had voorafgaand aan de feestelijke avond al besloten wie van de drie genomineerden de prijs zou winnen.

De zanger is “een podiumpersoonlijkheid met een stevige technische basis die het publiek verleidt en boeit met een muzikaal verhaal. Raoul staat aan het begin van een internationale carrière”, aldus de voltallige jury.

Het Grachtenfestival stelt zichzelf ten doel om jonge talentvolle musici te presenteren aan een breed publiek. Vaak worden zij meerdere jaren uitgenodigd om tijdens het festival te komen spelen, waarbij zij een podium krijgen dat past bij het stadium van hun carrière. De jonge musici worden uitgedaagd buiten de gebaande paden te treden, waarbij het Grachtenfestival hen ondersteunt.

Bariton Raoul Steffani studeerde bij Maarten Koningsberger en Xenia Meijer aan de conservatoria van Amsterdam en Tilburg en aan de Musikuniversität in Wenen. Momenteel wordt hij gecoacht door Margreet Honig. Masterclasses volgde hij bij Thomas Hampson, Elly Ameling, Christa Ludwig, Marjana Lipovšek en Nelly Miricioiu. Afgelopen seizoen won Raoul naast het Grachtenfestival Conservatorium Concours ook de Elisabeth Evertsprijs; een tweejaarlijkse prijs voor een jong, Nederlands muziektalent van uitzonderlijk niveau. Daarnaast wordt hij ondersteund door de VandenEnde Foundation. Hij was eveneens laureaat van de Liedacademie van het Heidelberger Frühling Festival.

Als prijswinnaar van het Prinses Christina Concours gaf hij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassades concerten in Los Angeles, San Francisco, Vancouver, Calgary en Athene. Komend seizoen zal Raoul naast concerten met de philharmonie zuidnederland, de basaria’s vertolken in de Matthäus Passion in het Concertgebouw en de baritonsolo op zich nemen in de Carmina Burana metLucas en Arthur Jussen in o.a. De Doelen Rotterdam.

Afgelopen seizoen was hij tweemaal te horen in het Concertgebouw in Amsterdam bij de NTR ZaterdagMatinee ‘Semyon Kotko’ van Prokofjev o.l.v. Vladimir Jurowsky en als Kammersänger in Richard Strauss’ opera ‘Intermezzo’ met het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. David Zinman.

Hij werkte eerder met dirigenten als Ed Spanjaard, Sigiswald Kuijken, Anthony Hermus en Arjan Tien. Daarnaast was hij onder meer te horen in het Muziekgebouw aan het IJ, Muziekgebouw Eindhoven, tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival van Janine Jansen in Utrecht, het Grachtenfestival en het Internationaal Liedfestival Zeist.

Raoul is ook zeer actief als liedzanger en werkte in die hoedanigheid onder meer samen met de Duitse liedpianist Gerold Huber en Daan Boertien. In 2018 zal zijn debuut-CD gewijd aan Schumann, Grieg en Sibelius verschijnen bij Challenge Records International. Daarnaast is Raoul regelmatig te horen op radio en televisie. Zo was hij meermaals te gast in de televisieprogramma’s Podium Witteman, Podium on Tour en in De Tiende van Tijl, werd hij gevolgd in het nieuwe tv-format Talent boven Water van BravaNL en is hij regelmatig te horen op Radio 4.

Daarnaast zong hij solopartijen in diverse oratoria, waaronder de Matthäus Passion, Johannes Passion van J.S. Bach, het Requiem van W.A. Mozart, Deutsches Requiem van Brahms, Oratorio de Noël van Saint-Säens, en The Messiah van Händel. Raoul Steffani is ambassadeur van het Internationaal Lied Festival Zeist.

Een nominatie voor de GrachtenfestivalPrijs is voor jonge klassieke musici een belangrijke impuls voor hun loopbaan. De prijs werd dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Ella van Poucke (cello, 2017) Sophiko Simsive (piano, 2016), Mathieu van Bellen (viool, 2015) Rosanne van Sandwijk (mezzosopraan, 2014), Remy van Kesteren (harp, 2013), duo Sax & Stix (saxofoon en slagwerk, 2012), Karin Strobos (mezzosopraan, 2011), Judith van Wanroij (sopraan, 2010), duo Bosgraaf en Elias (blokfluit en gitaar, 2009), Lisa Jacobs (viool, 2008) en Ties Mellema (saxofoon, 2007). De Avond van de GrachtenfestivalPrijs werd live uitgzonden door de NTR op Radio 4.

vrijetijdamsterdam.nl