Amsterdam Roots Festival van start gegaan in Paradiso
De Paradiso. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Amsterdam Roots Festival van start gegaan in Paradiso

Vanavond is in de Amsterdamse Paradiso de 35e editie van het Amsterdam Roots Festival van start gegaan. Het toonaangevende festival dat voor het eerst in 1983 in de Melkweg werd gehouden en bekendheid heeft verworven als een internationaal en multidisciplinair festival met verrassende artiesten, kunst en cultuur uit alle werelddelen, zal Amsterdam, haar bewoners en andere belangstellenden, verrijken tot en met zondag 25 juni 2017.

Muziek

Met een volle en krachtige stem opende zangeres Nahawa Doumbia, al tijden één van de populairste vrouwelijke ‘troubadours’ uit het zuiden van Mali, maandagavond al swingend in de Paradiso het festival. Naast de Afrikaanse zangeres geeft onder meer ‘47Soul’ een optreden met straatmuziek uit het Midden-Oosten. Daarnaast staan er nog veel meer muzikale voorstellingen op het programma.

Circus

Met trots presenteren ze bij het Amsterdamse Roots Festival voor het eerst een circusprogramma. Net als muziek is circus traditioneel in alle uithoeken van de wereld. Roots zal spraakmakende gezelschappen uitnodigen met een eigentijds en innovatief circus. Met fabelachtige technieken, aanstekelijke energie én een snufje humor betovert het circus volgens de organisatie van het festival bezoekers van jong tot oud. In Amsterdam Oost, in het Oosterpark, in de buitenlucht en in de circustent, zijn er dit jaar circusartiesten te zien uit Marokko, Ethiopië en uit eigen land.

Context

Het Amsterdam Roots Festival maakt dit jaar ook plek voor discussie, verhalen, documentaires, interviews en workshops. Samen met het publiek en de artiesten wil Roots niet alleen de schoonheid van diversiteit vieren, maar ook onderzoeken waar we momenteel staan. Wat betekent culturele diversiteit anno nu? Hoe kan kunst en cultuur bijdragen aan onderling begrip en bewondering zijn onder meer de onderwerpen die de revue zullen passeren. Op World Refugee Day organiseert Roots in samenwerking met Musicians Without Borders en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma met presentaties, performances en paneldiscussies. In Jungle Amsterdam worden samen met Cineblend documentaires over muziek en circus getoond. Tijdens de boottocht Sites of Memory Oost gaan ze samen met geïnteresseerden op zoek naar de verborgen verhalen uit het koloniale en slavernijverleden van Amsterdam.

Bazaar

Roots Open Air zal deze zomer plaats vinden op zondag 25 juni 2017 in het Oosterpark en is voor iedereen gratis toegankelijk. Een ideaal park voor een muziekfestival dat bol staat met bijzondere geluiden, geuren en kleuren uit vele werelddelen. Vast onderdeel van het Roots Open Air programma is de beroemde Roots Bazaar. Kleurrijke kramen, (food)trucks, caravans en tenten zullen de geliefde aanvulling op het Roots festivaldecor vormen. De Roots Bazaar biedt originele, vaak handgemaakte producten uit de hele wereld – van Chili tot Japan tot Purmerend. De Roots Bazaar is geopend van 13:00 tot en met 22:00 uur.

Kids

Tijdens Roots Open Air op 25 juni is er op het kinderplein in het Oosterpark de hele dag van alles te doen en te beleven. Kijk naar Amsterdams jongste dans- en muziektalent (Local Heroes), laat je meeslepen met de magische flamencoverhalen van Flamenchica Mundi of maak kennis met de mbira (duimpiano). Daarnaast kan je ook zelf meedoen met de verschillende dans-, muziek- en circusworkshops of je eigen zeep, vlaggen en maskers maken.

Locaties

Amsterdam Roots Festival vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Naast vertrouwde plekken zoals het Oosterpark en het Bimhuis, zijn er ook nieuwe zalen als Pakhuis de Zwijger en Jungle Amsterdam.

Meer informatie

Voor meer en up to date informatie adviseren wij een ieder de facebook-pagina of de website van het Amsterdam Roots festival goed in de gaten te houden.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl