60 jaar Turkse arbeidsmigratie

In 2024 is het zestig jaar geleden dat de eerste Turkse arbeidsmigranten naar Nederland kwamen en vijftig jaar geleden dat de oprichting van HTIB, de eerste Turkse arbeidersvereniging van Nederland, plaatsvond. Deze mijlpalen markeren een belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis en vormen het vertrekpunt voor een bijzondere avond over de identiteit van Turkse Nederlanders.

Onder leiding van de gerenommeerde sprekers Sinan Çankaya, Murat Işık en Günay Uslu wordt stilgestaan bij de invloed van de Turkse migratiegeschiedenis op hun denken, hun werk en hun kijk op Nederland. Daarnaast gaat Abdelkader Benali in gesprek over de overeenkomsten en verschillen tussen de Turkse en Marokkaans-Nederlandse identiteit en literatuur.

Tijdens deze avond wordt ingezoomd op de diverse ervaringen van de Turkse migrant, hun kinderen en kleinkinderen. Met ruim zestig jaar geschiedenis is de Turkse identiteit in Nederland niet alleen onderwerp geweest van politieke discussies, maar ook van een rijke literaire traditie. De avond belicht deze gelaagde en diverse identiteit die een inspiratiebron vormt voor bijna een half miljoen Nederlanders.

HTIB, opgericht door humanistische en socialistische arbeiders en politieke vluchtelingen uit Turkije, heeft in de afgelopen vijftig jaar een cruciale rol gespeeld als brug tussen de Turkse gemeenschap en de Nederlandse maatschappij. Deze avond is een kans om de rijke geschiedenis en de invloed van migratie op identiteit en literatuur verder te verkennen.

Dit programma is een samenwerking met HTIB.