Waarom het leuk is om STRAAT Museum te bezoeken
Foto credits: STRAAT Museum

Zaterdag 5 juni gaat het zonnetje langzaam weer schijnen voor de verschillende musea in Amsterdam. Vanaf deze dag is bezoek, mits vooraf gereserveerd, binnen onder voorwaarden weer toegestaan. Een mooie reden voor Vrije Tijd Amsterdam om een aantal vragen te stellen aan Camee Jongeneel van STRAAT Museum.

Door: Rik Verkaik

Hoe zou u STRAAT omschrijven?

“STRAAT is het museum voor street art en graffiti. We streven ernaar onze passie voor deze spannende kunstvorm met het publiek te delen en stellen zowel een aantal van de grootste internationale namen als aanstormend talent tentoon. STRAAT is een street art en graffiti museum voor iedereen, mogelijk gemaakt door een toegewijd team van liefhebbers.”

Wie zijn de oprichters van STRAAT?

“Peter Hoogewerf, bekend van de vlooienmarkt de IJ-hallen, is de initiatiefnemer van het museum.”

Waar bevindt STRAAT zich?

“STRAAT bevindt zich in de voormalige lasloods op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. In deze loods werden voorheen de IJ-hallen gehouden. De IJ-hallen zijn inmiddels naar de naast gelegen loods verhuisd.

Voorheen was het NDSM-terrein Europa’s grootste scheepswerf; een plek voor makers. Tegenwoordig is het terrein een plek waar rauw industrieterrein moderne architectuur ontmoet en waar creativiteit van de makers nog steeds volop aanwezig is. Nergens anders in Amsterdam vind je zo’n mengelmoes aan creativiteit.

En niet alleen in het museum, maar ook buiten zijn street art en graffiti hier sterk vertegenwoordigd. Zo staat de buitenkant van ons museum bekend als de grootste hall of fame van Amsterdam: een plek waar openbaar painten gedoogd wordt. Bezoekers aan STRAAT worden dus niet alleen binnen geïnspireerd, maar ook buiten!”

Zijn jullie blij met NDSM-werf?

“De NDSM inspireerde niet alleen ons om juist hier een museum voor street art en graffiti te vestigen, ook veel van de kunstenaars die we hier tentoonstellen zijn geïnspireerd door de creatieve en rauwe omgeving en dat zie je terug in de werken die zij voor ons hebben gemaakt. We zijn er trots op dat de NDSM mee beweegt met de groeiende stad en naast de nieuwbouw zijn eigen identiteit behoudt door een broedplaats voor creativiteit te blijven.”

Wat is de drijfveer achter STRAAT?

“Geïnspireerd door het gebied en de street art en graffiti die hier te vinden zijn opende het museum op 9 oktober 2020 zijn deuren. Door street art naar binnen te halen laten we zien hoe legitiem deze kunstvorm is en geven we de verschillende stijlen binnen de kunststroming een uniek podium onder een dak. Het is ons doel een bijdrage te leveren aan het bewustzijn omtrent street art en graffiti.”

Wie zijn de kunstenaars die hun kunst tentoonstellen bij STRAAT?

“De kunstenaars die in onze huidige tentoonstelling te zien zijn komen van over de hele wereld. We hebben werk hangen van 140+ kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. Alle kunstenaars die we tentoonstellen zijn begonnen op straat en hebben hun strepen verdiend binnen de street art wereld.

De volledige lijst met namen is te vinden op onze website. Daarnaast hebben we een onlinedatabase met een volledig overzicht van de werken die te zien zijn in de huidige tentoonstelling.“

Wat is de ultieme STRAAT beleving?

“Voor de ultieme STRAAT beleving kan je gerust een middag uittrekken. Bij STRAAT kan je de tentoonstelling op verschillende manieren ervaren. Naast de uitgebreide teksten die de thema’s begeleiden, hangt er naast ieder kunstwerk ook informatie om meer context te geven aan het betreffende werk.

Daarnaast bieden we volop mogelijkheden om de werken op een andere manier te ontdekken! We hebben binnenkort een audiotour waarin we de highlights van de collectie bespreken, een speurtocht speciaal voor kinderen en een vragenspel om je geliefde, familielid of (potentiële) date beter te leren kennen. In het weekend kan je een rondleiding volgen die helpt jouw antwoord te vinden op de vraag of street art binnen nog steeds street art is.

Om tussen al het kunst kijken door even te ontspannen kan je plaats nemen op het horecadek waar je geniet van warme of koude drankjes en heerlijk street food. Daarnaast staan we in de startblokken om workshops en educatieve programma’s aan te bieden en stimuleren we onze bezoekers om na een bezoek aan het museum de NDSM te ontdekken.”

Kunt u iets meer vertellen over de huidige tentoonstelling ‘Citaat van de Straat’?

“De openingstentoonstelling ‘Citaat van de Straat’ laat 150+ kunstwerken zien. Aan de hand van 5 thema’s nodigen we de bezoeker uit antwoord te vinden op de vraag ‘Is street art binnen nog steeds street art?’. In de tentoonstelling wandel je langs de werken als in een stad waarin je zelf kan kiezen welke kruisingen en pleinen je oversteekt, en kan je de verhalen achter de kunstwerken op verschillende manieren ontdekken.”

Is het museum geschikt voor jong en oud?

“STRAAT is geschikt voor jong en oud. Het maakt niet uit welke kennis je al van street art hebt, iedereen is onder de indruk van de grote en kleurrijke werken die we tentoonstellen. Kinderen kunnen een speurtocht maken die hen uitnodigt de kunstwerken zelf te ontdekken.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Bijzonder aan onze collectie is dat alle werken voor het museum gemaakt zijn en ook worden tentoongesteld op de plek waar ze gemaakt zijn. Het is uniek dat er zo veel stromingen en stijlen van over de hele wereld bij elkaar samen komen onder een dak. We zijn trots op de diversiteit aan kunstenaars die werk voor het museum hebben gemaakt en hopen bezoekers te inspireren op een nieuwe manier naar deze legitieme kunstvorm te kijken”, laat een enthousiaste Camee Jongeneel van STRAAT Museum in Amsterdam-Noord ten slotte weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam