Verborgen parel Huis de Pinto viert vijfjarig bestaan
Jan van Goor naast het bord met actiepunten voor het 5-jarige feest! Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Verborgen parel Huis de Pinto viert vijfjarig bestaan

Huis de Pinto, gelegen aan de Sint Antoniesbreestraat 69, bestaat deze jaargang 5 jaar. Dat heugelijke feit gaat van vrijdag 22 tot en met zondag 31 maart uitgebreid gevierd worden. Een mooie reden voor de redactie van Vrije Tijd Amsterdam om een bezoekje te brengen aan het ‘Pintohuis’ zoals het literair en cultureel centrum soms wordt genoemd.

VTA sprak met vrijwilliger Jan van Goor, over de aankomende feestelijkheden en blikte kort terug op de afgelopen 5 jaar in het imposante huis dat is vernoemd naar de familie Pinto, een rijk Portugees-joods geslacht van kooplieden en bankiers, die er sinds het midden van de 17e eeuw gewoond hebben.

Literair en cultureel centrum met brede invulling

“Huis de Pinto is een literair en cultureel centrum, maar met een hele brede invulling”, vertelt Jan van Goor vanuit de vergader locatie van het Amsterdamse monumentale pand, aan het begin van ons gesprek.

Terwijl we door een andere vrijwilliger netjes worden voorzien van twee verse koppen koffie, vervolgt Van Goor, die in het dagelijkse leven fotograaf is, ons gesprek. “Wij bewonen ‘alleen’ de begane grond. De ruimten boven worden gehuurd door de Waag, direct van de eigenaar Stadsherstel. Huis De Pinto heeft extra inkomen door het verhuur van de eigen ruimten.

“We zijn zes dagen per week open en de toegang is gratis. Je kunt hier voor een euro koffie krijgen en in de voorste ruimte kun je de krant of een boek uit onze bibliotheek lezen. Zeer interessant voor Amsterdammers die het niet zo breed hebben.

Leuke momenten bij Huis de Pinto

‘Maar’, vervolgt Van Goor, ‘het weegt niet op tegen de leuke momenten. Zo kwam er eens een klas vol met pubers binnen stormen die enorm kabaal maakte. Ze waren niet stil te krijgen tot een zeker moment. We gaven ze de opdracht iets uit te kiezen dat op het plafond is geschilderd, dat niet hoorde bij de tijd van de beginperiode van Huis de Pinto.  Ze moesten erbij op de grond liggen, je had dat moeten zien. Helemaal stil waren ze en ze konden maar niet raden wat het was. Een prachtig moment.

Bij sommige optredens wordt na afloop weleens gedanst.

Een van de meest bijzondere momenten die we hier hebben meegemaakt was na het overlijden van een collega vrijwilliger. Zij had er voor gekozen de afscheidsplechtigheid bij Huis de Pinto te laten plaatsvinden. Zo geschiedde het dat er vanaf het ‘Huis de Pinto’ koers werd gezet naar de laatste rustplek’, aldus Jan van Goor.

Van 1975 tot en met 2007 zat de OBA in het gebouw

Er was sprake van sloop van het pand in 1975 ten behoeve van de bouw van de metro oostijn. Een verzetsgroep van de Nieuwmarkt zorgde ervoor dat dit niet gebeurde. De gemeente wilde verder gaan met een groep buurtbewoners die een plan hadden gemaakt voor een ander, meer buurtgebonden gebruik.

Onze bibliotheek stamt af van de tijd dat hier een filiaal gevestigd zat van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Die heeft hier vanaf 1975 tot en met 2012 in gezeten. Bij de verhuizing van de hoofdvestiging van OBA naar nieuwbouw aan de Oosterdokskade, zou het filiaal ‘Pintohuis’ worden opgeheven. In maart 2014 opende Huis De Pinto uiteindelijk haar deuren”, vertelt Jan van Goor.

Studenten en journalisten werken graag in Huis de Pinto

“In de ruimte achter het ‘krantengedeelte’ zitten vaak studenten lekker te studeren aan een mooie grote tafel omringd door de boeken uit de bibliotheek. Er heerst een serene rust. Ze mogen onze wifi code gebruiken. Op internet staat niet aangegeven dat je hier lekker rustig kunt studeren. De studenten weten het via mond tot mond reclame. In dit pand werken ook geregeld Amsterdamse journalisten”, legt Jan van Goor uit terwijl we door het gebouw heen wandelen.

Van Goor vervolgt: “In die ruimte waar je net de studenten lekker zag studeren, daar vinden normaal gesproken concerten, lezingen en andere activiteiten plaats. Er is officieel plaats voor 40 personen. Soms als er meer dan 40 mensen zijn, zie je her en der mensen bij elkaar op schoot zitten. Dat is echt een grappig gezicht. Diezelfde ruimte wordt trouwens ook gebruikt als trouwlocatie of zaken mensen komen daar bij elkaar om te vergaderen.”

Verborgen parel Huis de Pinto viert vijfjarig bestaan
Photocredits: Jan van Goor

Maar, het is hoofdzakelijk een ruimte voor de activiteiten van Huis de Pinto. Poëzie, gedichten, jazz optredens, noem het allemaal maar op. Er worden hier boekpresentaties gegeven door schrijvers of uitgevers. Franca Treur, Nederlandse schrijfster en freelance journalist van het NRC handelsblad bijvoorbeeld. Zij komt hier haar nieuwe boek presenteren. Eens per maand op zondag kunnen studenten van het conservatorium podiumervaring opdoen.

Bijzonder zijn de speciale Alzheimer concerten

Wat ook enorm bijzonder is dat is het Alzheimer koor. Waar deze mensen op de korte termijn veel vergeten weten ze nog precies wat ze vroeger hebben geleerd met muziek maken. Prachtig om te zien. Erg indrukwekkend en bijzonder. Zij zingen hier eens per week”, aldus Jan van Goor.

“We hebben tegen onze vrijwilligers gezegd dat ze goed mogen uitpakken tijdens de jubilea viering. Let eens niet op budget maar organiseer iets wat je hier echt wil laten plaatsvinden. De festiviteiten starten vrijdagavond. Bert Bakker vertelt dan over zijn nieuwe roman. En, er is een mystery quest, waar we nog niks over mogen zeggen.
Zondag vindt er een speciaal koffieconcert plaats. Het is de uitreiking van de Pinto Young Musicians Award. De beste musici die de afgelopen vijf jaar hebben opgetreden tijdens de Koffieconcerten strijden om de speciale prijs.

Schrijfworkshop en muziek

Maandag is er ’s ochtends een schrijfworkshop en in de avonduren is er muziek met Ernst Reijseger en de gebroeders Guus en Wim Janssen. Dinsdag gaat het over film, woensdag zijn er kinderactiviteiten, donderdag wordt een bruisende avond met leuke optredens.

Het weekend begint vrijdag 29 maart met terug kijken naar de Nieuwmarktbuurt in de jaren zeventig. Zaterdag is een prachtig Amsterdams koor met on-Nederlands geluid en zondag wordt afgesloten met een muzikaal spektakel van Extra Muziekmatinee. We hebben er ontzettende veel zin in en we hopen dat er veel Amsterdammers langs zullen komen”, laat Jan van Goor tenslotte enthousiast vooruitkijkend op het 5-jarige feest weten.

Reageren op het artikel? Laat een reactie achter onderaan de pagina!

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: NS past dienstregeling aan in belang reizigers

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam