Muziekschool Amsterdam
Foto credits: Leon van Mil

Quintuple, een jonge Amsterdamse band van Muziekschool Amsterdam, is één van de deelnemende bands van het Prinses Christina Concours. Op 3 november wordt bekend of zij door de jury geselecteerd worden voor de finale.

Wie is Quintuple?

Quintuple is een kwintet, dus met vijf bandleden. Dat zijn: Willem (15) op trompet, Elmer (12) op saxofoon, Naomi (15) op piano, Pomme (14) op basgitaar en Alessandro (12) op drums.

Hoe zijn de bandleden bij elkaar gekomen?

In eind 2019 zaten we allemaal bij de Jazz Academy, dat is een soort academie voor goeie (jazz) muzikanten. Toen had Leon (onze bandbegeleider) ons als band gevoegd. We waren geen vreemden van elkaar hoor, de meesten van ons kenden elkaar al.

Hoe is de naam Quintuple ontstaan?

Toen we net bij elkaar waren als band, moesten we een naam verzinnen. Toen kwam het idee Quintuple, wat letterlijk vijfvoudig in het Engels betekent. Iedereen stemde ermee in en sindsdien heten we zo.

Wat is de locatie waar wordt gerepeteerd en heeft een dirigent de leiding?

We repeteren elke week in de muziekschool bij de Nieuwe Kerkstraat, dan oefenen we onze nummers en als iemand een cool nummer heeft en iedereen stemt er mee in voegen we het toe aan ons repertoire. Bij ons heeft er geen dirigent de leiding, wel hebben we een bandbegeleider. Dat is Leon, hij helpt ons de nummers oefenen en kiest soms ook een nummer uit en legt die voor.

Geeft Quintuple veel optredens en waar zoal?

Toen we eind 2019 begonnen waren ging het heel goed, we hadden al snel wat nummers die we konden spelen. We hadden al na drie maanden ons eerste optreden. Maar toen kwam Corona, en hebben we ongeveer anderhalf jaar zo goed als niet kunnen spelen. Sinds ongeveer een half jaar kunnen we weer repeteren, en ging het steeds beter.
Nu doen we mee aan het Prinses Christina Concours!

Is het genre van de band vooral gericht op Jazz-muziek?

We zoeken alle randen van de Jazz op, afgewisseld met een klassieker zoals Watermelon Man of Afro Blue. Maar ook nummers die meer richting andere stijlen gaan, zoals You can’t steal my joy.

Wat is er zo bijzonder van het meedoen aan het Prinses Christina Jazz Concours 2021?

Het is geweldig om na zo’n korte tijd echt weer te kunnen beginnen, dat er misschien weer concerten in het vooruitzicht staan. Maar dat Prinses Christina Concours dan het eerste is wat we hebben, is ongelofelijk.

Is het de verwachting dat Quintuple in de prijzen valt?

Omdat we nog net zijn begonnen met repeteren na de lockdown, durven we nog geen grote voorspellingen te doen. Wel hopen we dat de jury ziet dat we ons best doen, en we er zin in hebben!

Hoe ziet Quintuple de toekomst voor zich?

We hopen dat dit het begin is van veel optredens, met nieuwe nummers, en onze andere nummers te verbeteren.

Zijn er ook hoogtepunten te vermelden?

Geen enorme hoogtepunten. Maar wat wel leuk is, is dat we meer op elkaar ingespeeld raken. Toen we voor het eerst You can’t steal my joy deden begon Alessandro gewoon zomaar met een drumsolo. Die drumsolo liep door in het thema en toen hadden we voor het eerst dat nummer echt goed gespeeld.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam