Voorbeschouwing IHLIA-tentoonstelling: Gay Games Amsterdam 1998 - Het kostuum van Frau Antje
Foto van het Frau-Antje-kostuum

Amsterdam staat tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Gerrit Weßel en Wilfred van Buuren, van IHLIA.

Wilt u IHLIA allereerst eens introduceren?

“IHLIA LGBTI Heritage is een archief- en erfgoedinstelling die de geschiedenis van de lhbti+ gemeenschap bewaart en tegelijkertijd een informatiecentrum is voor onderzoekers, studenten, scholieren, journalisten et cetera.

Wij hebben materiaal uit meer dan 150 landen en in meer dan 60 talen over homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Vier keer per jaar organiseren wij bovendien tentoonstellingen in samenwerking met kunstenaars of organisaties. Die tentoonstellingen zijn te zien op ons IHLIA-plein op de derde verdieping van de OBA Oosterdok in Amsterdam.

IHLIA heeft een website, een gratis nieuwsbrief en je kunt ons volgen op Twitter, Facebook en Instagram.”

Waar wordt de collectie van IHLIA bewaard en is de collectie en informatie inzichtelijk voor iedereen?

“Bij IHLIA verzamelen wij veel verschillende soorten materiaal. Naast boeken en tijdschriften maken onder andere ook posters, foto’s, buttons, T-shirts, tassen, condoomverpakkingen en kunst deel uit van onze collectie. Het grootste deel van onze collectie staat opgeslagen in de OBA Oosterdok. Via onze catalogus op de IHLIA-website kan materiaal worden opgevraagd en op afspraak worden ingezien.

Op het IHLIA-plein staan ook boekenkasten met literatuur die bezoekers gewoon zelf kunnen pakken en daar kunnen lezen. Hoewel wij in de OBA gevestigd zijn, lenen wij ons materiaal niet uit. Daarnaast is een deel van onze collectie, de archiefstukken, bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) te vinden en kan daar op afspraak ingezien worden.”

Maakt IHLIA gebruik van vrijwilligers en wat zijn hun taken?

“IHLIA is een stichting, er werken 14 vaste medewerkers en 10 vrijwilligers. Zij helpen vooral met het beschrijven en ontsluiten van materialen van de collectie. De ene vrijwilliger scant en beschrijft bijvoorbeeld affiches, een andere houdt zich bezig met het inventariseren van archieven, weer een andere vrijwilliger digitaliseert allerlei rapporten.”

Tijdens de Pride week wordt door IHLIA van 1-7 augustus 2022 onder andere het Frau Antjekostuum geëxposeerd, wie is Frau Antje?

“Al vanaf eind 1993 was Maxim Bezembinder de officiële mascotte van de Gay Games, die in augustus 1998 in Amsterdam werden georganiseerd. Het kostuum is gebaseerd op ‘Frau Antje’, een Duits reclamefiguur van de Nederlandse Zuivel Organisatie die in 1961 door Hans Willemse werd bedacht. Ze stelt een karikatuur voor van een Nederlandse boerenvrouw in klederdracht. In Duitsland is Frau Antje een synoniem geworden voor Nederland. Bezembinder reisde door de hele wereld in dit kostuum om de Amsterdamse Gay Games te promoten.

Op de tentoonstelling is onder andere het originele Frau Antjekostum te zien, met klompen. Dit is een recente aanwinst in de collectie van IHLIA. Verder zijn er allerlei andere Gay Games memorabilia te zien, zoals T-shirts, medailles, posters en foto’s.”

kostuum van Frau Antje bij IHLIA
T-shirt met een foto van Bas van Egmond en Maxim Bezembinder in het Frau Antje-kostuum, genomen op de opening van de IT Discotheek in Amsterdam op 7 september 1989. Het logo van de Gay Games 1998 werd pas later toegevoegd.

In de Prideweek wordt het 25-jarig jubileum van de Gay Games Amsterdam 1998 gevierd. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

“De Gay Games zijn het grootste lhbti+ sportevenement ter wereld en vonden in 1998 voor het eerst in Europa plaats. Ruim 14.000 deelnemers deden toen mee en bijna een miljoen mensen hebben de openingsceremonie op televisie gevolgd. Het was het grootste lhbti+ evenement dat tot dan toe in Nederland werd gehouden.

Naast wedstrijden werd er een groot cultureel programma georganiseerd. Veel deelnemers en mensen uit de lhbti+ gemeenschap hebben bijzondere herinneringen aan dit evenement en beschrijven het vaak als een van de beste zomers van hun leven. Het 25-jarig jubileum van de Gay Games Amsterdam zal dus bij veel mensen ook nostalgische gevoelens oproepen.

De tentoonstelling is de aftrap van een jubileumjaar vol activiteiten (buiten IHLIA om), met onder andere een congres over queer & sport, een storytelling project en een artikel in Ons Amsterdam.”

Kunt u wat over de locatie en openingstijden van de tentoonstelling Gay Games vertellen?

“De tentoonstelling Gay Games Amsterdam 1998 is van 1-7 augustus op de derde verdieping van de OBA Oosterdok te zien. Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden van de OBA langskomen, doordeweeks tussen 8-22 uur en in het weekend van 10-20 uur. Toegang gratis.”

Ten slotte

“Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling en over het kostuum van Frau Antje. Bezoek de volgende link voor herinneringen aan de Gay Games Amsterdam 1998. Meer informatie over IHLIA lees je via deze website.”

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?