Oxfam Novib versterkt stemmen van wereldwijde LHBTI+ gemeenschap tijdens Pride

Met speciale ‘PrideBot’ kunnen Nederlanders activisten een hart onder de riem steken

Tijdens Pride kleuren de straten in regenboogkleuren en vieren we met z’n allen vrijheid, liefde en jezelf kunnen zijn. Maar wist je dat het volgens Oxfam Novib vooral ook een protest is voor de gelijke rechten van de LHBTI+ community? Hoewel Amsterdam er wereldwijd om bekend staat de Pride massaal te omarmen, krijgt de LHBTI+ gemeenschap ook in Nederland nog vaak te maken met ongelijkheid en discriminatie. In veel andere landen zijn zij zelfs hun leven niet zeker. Om de nationale en internationale community meer zichtbaarheid te geven, heeft Oxfam Novib een chatbot ontwikkeld waarbij het mogelijk is om 1-op-1 je support te tonen naar LHBTI+ activisten. Het gaat hierbij om actievoerders die in onderdrukking leven in hun eigen land en vanwege censuur hun stem niet mogen laten horen. Daarnaast strijdt de organisatie in solidariteit mee door op 30 juli mee te lopen met de Pride Walk, waarbij iedereen zich kan aansluiten om mee te strijden.

Discriminatie in Nederland

Oxfam Novib: “Nederland staat bekend als een tolerant land en gelukkig worden de rechten van LHBTI+’ers hier redelijk goed beschermd. Dat wil niet zeggen dat er hier geen discriminatie is. Zo zijn onlangs in zowel Vlissingen als Almere panelen van de Pride Photo tentoonstelling beklad. Lesbische en homoseksuele werknemers ervaren in Nederland bovendien meer conflicten op de werkvloer en ondervinden minder werkgeluk. En geregeld krijgen LHBTI+’ers te maken met agressie op straat. Alle provincies in Nederland hebben zich inmiddels aangesloten als Regenboogprovincie, een stap in de goede richting, maar er is nog veel werk te verzetten.”

Gearresteerd om wie je bent

In het buitenland is de situatie vaak nog veel schrijnender. In 70 landen staat homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht en in veel landen worden activisten het zwijgen opgelegd, gearresteerd en gevangen gezet. Katinka Moonen, Policy and Influencing Specialist Gender Justice Social Inclusion bij Oxfam Novib, ziet hoe de rechten van LHBTI+’ers wereldwijd worden geschonden: “Onderzoek wijst uit dat in héél veel landen acceptatie van LHBTI+ niet boven de 20% uitkomt, dus met andere woorden, meer dan 80% van de bevolking accepteert het niet. Daarnaast weten we n.a.v. getuigenissen vanuit de LHBTI+ communities in de landen waar wij werken dat door de coronacrisis geweld en discriminatie tegen LHBTI+’ers juist weer is toegenomen.”

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Moonen vervolgt: “Helaas is het dus keihard nodig om hier aandacht voor te blijven vragen. Wij steunen deze activisten die met gevaar voor eigen leven strijden voor hun rechten door hun een veilige plek te bieden en financiële middelen voor de activiteiten die zij organiseren om beleid en sociale normen te veranderen.”

Geef LHBTI+ een stem

In de strijd tegen de ongelijkheid, wil Oxfam Novib haar steun tonen aan de activisten, juist in landen waar zij gemarginaliseerd worden en waar hun rechten onder druk staan. De organisatie heeft contact met  LHBTI+ activisten over de hele wereld. Velen van hen lopen gevaar voor vervolging en kunnen zelfs vermoord worden. Door uitsluiting en censuur kan de strijd van een LHBTI+ activist eenzaam voelen. “Door bedreigingen en tegenslagen waren er momenten dat ik wilde opgeven. Reacties uit de community hielden me hoopvol”  aldus Zhiren Ye, Campaigner bij Oxfam Novib. Oxfam Novib heeft daarom voor deze activisten de PrideBot ontwikkeld, om te laten weten dat ze er niet alleen voor staan. Iedereen kan via WhatsApp een empowered message achterlaten om zo 1-op-1 support te tonen. Zelf ook een berichtje achterlaten? Dat kan hier. Oxfam Novib zorgt er vervolgens voor dat deze berichten bij de activisten komen.

Nanonah Struik, zelfstandig ondernemer, uni-dropout, activist, schrijver, spreker en podcastmaker is een van de personen die namens Oxfam Novib ervoor zorgt dat de steunbetuigingen bij de activisten in hun gemeenschap terecht komt: “Ook in Nederland moeten we ons blijven inzetten voor LHBTI+ rechten, de veiligheid van de community staat enorm onder druk. Ik merk dat in mijn persoonlijke kringen, waar mensen niet altijd meer de straat op durven, maar ook persoonlijk: ik word elke dag gediscrimineerd, on- en offline, af en toe zit er zelfs een doodsbedreiging tussen. Enkel omdat ik non-binair & queer ben. Dat kan en moet anders.

Laat je stem letterlijk horen

Naast de vele festiviteiten van Pride, is het ook nog steeds een protest. Oxfam Novib loopt daarom mee tijdens Pride Walk: het jaarlijkse protest in Amsterdam voor gelijke rechten voor de wereldwijde LHBTI+ activisten, maar ook voor meer gelijkheid in Nederland. De organisatie roept Nederlanders op om deel te nemen. Via deze link kan iedereen zich aanmelden. Het enige wat je zelf mee moet nemen is een stem, om samen met honderden anderen te protesteren voor gelijkheid, met als doel dat niemand zich meer eenzaam hoeft te voelen in deze strijd. Oxfam Novib zorgt voor protestborden, een ‘supporter-kit’ met leuke items om ook na Pride support uit te blijven dragen en is na afloop met een stand aanwezig op de Rainbow Market.