Pride Amsterdam van start met volledig programma
Deel van de Pride Walk in 2021. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Pride Amsterdam vindt vanaf zaterdag 30 juli plaats. Tijdens Pride Park in het Vondelpark zullen minister Dijkgraaf van OCW en burgemeester Halsema samen met de tien Pride Ambassadeurs de officiële opening verrichten. Op dezelfde dag vindt de Pride Walk vanaf De Dam plaats.

Negen dagen lang vinden door heel de stad en daarbuiten activiteiten plaats voor de LHBTI+gemeenschap. Van doelgroepbijeenkomsten, exposities, voorstellingen en sportevenementen tot de 25e editie van de Canal Parade. Centraal dit jaar staat het thema ‘My Gender, My Pride’ waarbij aandacht wordt gevraagd voor het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen.

“Deze editie van Pride Amsterdam is weer met een volledig programma dat voller en diverser dan ooit is. Het is bijzonder om na corona weer terug te zijn en iedereen die betrokken is bij de vele activiteiten heeft er zin in,” vertelt Lucien Spee de Castillo Ruiz, directeur van Pride Amsterdam. “Veel activiteiten vinden plaats in onze hub ‘The Pride Hotel’, we maken dagelijks PrideTV met Salto, er is het jubileum van Pride Beach in Zandvoort en nog heel veel meer. Kortom: bekijk de agenda en laat je inspireren!”

Pride Hotel en Pride University

Voor de tweede keer op rij wordt The Student Hotel Amsterdam City aan de Wibautstraat omgedoopt tot het officiële ‘Pride Hotel’. TSH staat voor verbinding en community en creëert op deze manier een ‘safe space’ waarbinnen tolerantie, acceptatie en een open-minded denkwijze centraal. Samen met de VU, UvA, HvA en InHolland wordt het interactieve programma, genaamd Pride University, georganiseerd. Hierbij wordt een breed scala aan onderwerpen behandeld op het gebied van LHBTI+, zoals o.a. travestie en queerverlangens in het werk van William Shakespeare, intersectionaliteit, ‘VR for diversity’ en ‘pinkwashing’. De culturele programmering wordt verzorgd door onder meer Queer Currents en de Arts & Culture commissie en het Parool Theater wordt omgebouwd tot TV studio voor PrideTV.

Tien ambassadeurs en twee nieuwe bestuursleden

De Pride Ambassadeurs zijn rolmodellen die met hun zichtbaarheid ieder op een eigen manier taboes doorbreken en een uniek en bijzonder verhaal vertellen waarmee zij anderen inspireren en steunen. Zij zullen bij uiteenlopende activiteiten en bijeenkomsten aanwezig zijn. De ambassadeurs zijn: Ahmad Joudeh, Barrie Stevens, BeyonG Veldkamp, Envy Peru, Jason Bhugwandass, Linda de Munck, Paul Morris, Ronald Benita, Suzanne van de Laar en Thorn de Vries. Daarnaast zijn ook twee nieuwe bestuursleden actief geworden die Carlien Roodink en Jonathan Oron hebben opgevolgd. Joyce Priem is de nieuwe penningmeester en heeft de portefeuille vrouwen en Souad Boumedien heeft de portefeuilles veiligheid en QBPOC in het bestuur van Stichting Pride Amsterdam.

Over Pride Amsterdam

Onder het motto ‘Be who you are, love who you want’ wil Pride Amsterdam blijvend aandacht vragen voor de acceptatie en gelijkheid van LHBTI+’ers overal ter wereld. Pride is een groots feest en tegelijkertijd een indrukwekkend pleidooi voor de emancipatie van LHBTI+’ers. Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Pride Amsterdam biedt met haar partners een scala aan evenementen op het gebied van debat, kunst, theater, film, (dance)feesten en sport. Hoogtepunt is de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel. Meer informatie en programma op www.pride.amsterdam. Pride Amsterdam wordt dit jaar van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar: ‘My Gender, My Pride’.

Gerelateerd artikel: Pride Amsterdam 2022: wat is er te doen?