Het verhaal van De Roze Klinker
Chris kwam in het voorjaar zijn levensverhaal vertellen tijdens een bijeenkomst van De Roze Klinker

Amsterdam staat van 30 juli tot en met 7 augustus in het teken van Pride Amsterdam. Vrije Tijd Amsterdam blikt geregeld vooruit op activiteiten die tijdens Pride zullen plaatsvinden. Dit keer stelden we een aantal vragen aan Wawan Kawulusan, van De Roze Klinker.

Wilt u allereerst ‘De Roze Klinker’ eens introduceren?

“De Roze Klinker’ is een nieuwe ontmoetingsplek voor LHBTI-senioren in Amsterdam West. Het is een fijne plek waar gelijkgestemden uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten. Voor buurtbewoners die zich misschien soms eenzaam voelen, of hun sociale netwerk willen verbreden of gewoon wat gezelligheid willen of soms wat meer diepgang zoeken.

Buurtbewoners kunnen er met elkaar praten onder het genot van een kopje koffie/thee. Er worden regelmatig sprekers uitgenodigd die LHBTI-gerelateerde onderwerpen bespreken.

Zorgorganisatie Amstelring biedt deze bijeenkomsten in meerdere buurten aan. Zo is er in de Jordaan een “Roze Rietvinck’ en in Amsterdam Noord worden er in Het Schouw bijeenkomsten onder de naam ‘Levenskunst’ georganiseerd.”

Wie is de organisatie achter ‘De Roze Klinker’?

“De zorgorganisatie Amstelring is de organisatie achter ‘De Roze Klinker’. Stichting Amstelring biedt diensten op het gebied van wonen met zorg en welzijn in de regio Amsterdam, voor mensen die hulp nodig hebben vanwege ouderdom, een langdurige ziekte of een lichamelijke beperking. Amstelring heeft een woonzorgcentrum op locatie De Klinker in Amsterdam Oud West dichtbij de Ten Katemarkt. Op die locatie bevindt zich ook het ‘Huis van de Buurt De Klinker’.

In het ‘Huis van de Buurt De Klinker’ vinden allerlei activiteiten plaats bestemd voor de bewoners en buurtbewoners. Daarbinnen vormt ‘De Roze Klinker’ een ontmoetingsplek voor de specifieke doelgroep LHBTI- senioren. Deze ontmoetingsplekken kan Amstelring alleen maar organiseren omdat er subsidie wordt ontvangen van de gemeente Amsterdam.”

Wanneer en waar vindt ‘De Roze Klinker’ plaats?

“De Roze Klinker’ vindt wekelijks plaats op donderdagmiddag. Het begint om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Omdat er op de locatie van De Klinker te weinig plek beschikbaar is, wordt ‘De Roze Klinker’ ietsje verderop georganiseerd in Buurtsalon Jeltje, in de Eerste Helmersstraat 106N in Amsterdam.

Om het laagdrempelig te houden is het in principe een vrije inloop. We vinden het wel fijn als bezoekers zich van tevoren even aanmelden via het e-mailadres [email protected] o.v.v. Roze Klinker Jeltje.

De bijeenkomsten zijn gericht op de LHBTI-senioren, maar senioren die de LHBTI-gemeenschap een warm hart toedragen zijn ook van harte welkom.”

Hebben jullie een speciale binding met Pride Amsterdam?

“Jazeker. Pride Amsterdam is een feest voor de LHBTI-gemeenschap en het grote publiek. ‘De Roze Klinker’ is een initiatief van Amstelring. Amstelring zit samen met andere zorgorganisaties in de organisatie van De Senior Pride. Samen met de organisatie Amsterdam Pride willen wij de belangen van de LHBTI-senioren vertegenwoordigen, zodat zij gehoord en gezien worden. Tijdens de Pride week willen we dat de verzorgingstehuizen actief meedoen met het organiseren van activiteiten. En dat doen ze ook.”

Zelf nog iets toe te voegen?

“Dit jaar heeft Amstelring ook een speciale plek voor haar cliënten -en m.n. de roze ouderen- langs de route van de Canal Pride. Dankzij de inspanningen van onze cliëntenraad en een geestelijke verzorger van Amstelring. LHBTI-kwetsbare ouderen kunnen daar samen met hun mantelzorger en vrijwilligers genieten van de bonte botenparade. Dat zullen ze vast en zeker waarderen!”

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam