Hoe schadelijk is social media voor de gezondheid van jongeren?
Spui 25. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Hoe schadelijk is social media voor de gezondheid van jongeren?

Hoe schadelijk is social media voor de gezondheid van bijvoorbeeld jongeren? Het is één van de hoofdvragen waar ze bij Spui25 op donderdagavond 10 januari stil zullen staan. Social media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van jongeren. Standaard checken zij hun Facebook, praten ze via Snapchat en Whatsapp, en kijken ze naar influencers op Instagram en Youtube.

Social media kan aanzetten tot overmatig alcoholgebruik

‘Hoewel social media-gebruik ook positieve effecten kan hebben, weten we dat er ook veel negatieve kanten aan sociale netwerksites zitten. Onderzoek heeft laten zien dat posts op Facebook en Instagram over bepaalde onderwerpen, zoals foto’s met lachende drinkende mensen, kan leiden tot schadelijke gevolgen, zoals meer alcoholgebruik. Daarnaast laat opkomend onderzoek over het vrij nieuwe fenomeen influencers zien dat zij veel effect hebben op hun publiek (bijvoorbeeld door het adverteren voor bepaalde producten), en dat dit ook ongewenste gevolgen kan hebben, met name als zij adverteren voor alcoholmerken’, stellen ze bij Spui25.

De miljoenenwereld met weinig wetten

In dit programma belichten vijf sprekers deze miljoenenwereld met weinig wetten. Onderzoeker Hanneke Hendriks licht haar onderzoek over de effecten van alcoholposts op sociale media toe, Jules Ruijs en Eva van Reijmersdal vertellen over influencers en sponsored content. Documentairemaker Nicolaas Veul maakte recentelijk de ontluisterende documentaire #Followme, en zag met eigen ogen hoe nep, maar ook hoe winstgevend Instagram is voor slimme gebruikers. Veul maakt ook zijn opwachting tijdens de avond.

Meer informatie en aanmelden:

http://www.spui25.nl/gedeelde-content/evenementen/evenementen/2019/01/hoe-ongezond-is-ons-social-media-gebruik.html

vrijetijdamsterdam.nl