
In Den Haag is afgelopen vrijdag het Europees Jeugdparlement van start gegaan in Den Haag. Tachtig scholieren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar spelen dan vier dagen lang het Europees parlement na. Onder hen ook leerlingen van het Barlaeus-, het Cygnus- en het Vossius Gymnasium. Net als echte politici voeren ze pittige debatten over onderwerpen die nu spelen. Bedachte oplossingen worden besproken en in stemming gebracht. De Oude Zaal van de Tweede Kamer is dit jaar het decor van laatste dag van de conferentie.
Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan Noa Riedstra, één van de deelnemers die samen met een groep medeleerlingen meedoet namens het Barlaeus Gymnasium.
Hoe oud ben je en in welke klas zit je?
“Ik ben Noa Riedstra, ik zit in de 5de van het Barlaeus Gymnasium en ik ben net 16 geworden.”
Woon je in Amsterdam? En zo ja, in welke buurt?
“Ik woon in Amsterdam-West, in de Staatsliedenbuurt.”
Wat is voor jou de voornaamste reden om deel te nemen aan het Europees Jeugdparlement?
“Ik wilde graag meedoen aan het Europese Jeugdparlement omdat ik me graag betrokken wil voelen bij de problemen die spelen in het dagelijkse leven. Daarbij vind ik het hele interessante onderwerpen en staat het later goed op mijn CV.”
Ben je geselecteerd om mee te mogen doen? Zo ja, wat is daar aan vooraf gegaan?
“Op het Barlaeus Gymnasium een voorselectie. Onze conrector heeft zelf een kleine versie gemaakt van EYP, namelijk BYP (Barlaeus Youth Parliament). Dit wordt gedaan in de 4de en het is precies EYP maar dan op school. Je begint met teambuilding, vervolgens ga je naar committee work, en de volgende dag is er een general assembly waar alle onderwerpen worden besproken.”
Hoe ziet zo’n Europees Jeugdparlement er eigenlijk uit?
“Zoals ik net zei begint het Europese Jeugdparlement met teambuilding in je committee. Zo leer je de mensen kennen met wie je oplossingen gaat bedenken. Daarna is er committee work. Dit is het bedenken en oplossen van problemen van jouw onderwerp. En op de laatste dag is er General assembly. Hier worden alle onderwerpen en oplossingen gepresenteerd door de behorende committee en wordt erover gedebatteerd. Een onderwerp kan worden aangenomen of niet. Dit zegt in principe niet heel veel over de kwaliteit van jouw resoluties, mensen kunnen het er gewoon niet mee eens zijn.”
Hoeveel leerlingen van het Barlaeus Gymnasium doen er mee en vormen jullie een hecht collectief?
“Er zijn 8 mensen die zijn gekozen. Wij zijn niet perse vrienden maar we kunnen goed met elkaar overweg en wij zijn ook gekozen op onze kracht als groep.”
Het debat gaat onder andere over gelijkheid voor vrouwen, jongerenwerkloosheid en de klimaatproblematiek. Hoe kijk jij tegen deze onderwerpen aan?
“Tegen de onderwerpen probeer ik zo objectief mogelijk te kijken. Het kunnen soms best wel heftige onderwerpen zijn zoals huiselijk geweld. Je moet goed leren om emoties in zulke gevallen opzij te zetten en praktisch te kijken naar oplossingen.
Elk onderwerp is ook altijd veel dieper dan je zou verwachten. Een uur research informeert al zo veel dat je heel anders naar bepaalde dingen kan kijken.”
Hoe kijk jij aan tegen Europa in het algemeen?
“Ik ben sterk pro-Europa. Ik vind dat je samen meer bereikt dan alleen. En daarbij komt er veel economische groei kijken bij de EU en daar ben ik natuurlijk ook voor.”
Wat vind je van de Nederlandse politici?
“Ik vind de Nederlandse politici een beetje saai. Ik volg ze ook niet heel erg maar de media laat alleen de heftige momenten zien. Hierdoor raak ik juist afgehaakt omdat het duidelijk opgeblazen is”, laat Noa Riedstra van het Barlaeus Gymnasium ten slotte weten.
vrijetijdamsterdam.nl