Boekpresentatie: Debaltsevo, Where Are You?
Nastya met haar hond Mila in Kharkiv, Oekraïne (2018).

Wat betekent het om wortels te hebben op verschillende plekken? Wat zegt dat over iemand? In Debaltsevo, Where Are You? laat Karine Zenja Versluis een persoonlijk verhaal zien over de ongrijpbare zoektocht naar je identiteit. Op 19 februari vindt de lancering plaats van het fotoboek en de tentoonstelling in Framer Framed, platform voor kunst en cultuur in Amsterdam.

Karines Oekraïense oma was niet erg spraakzaam. Vooral niet als het om haar verleden ging. Ze werd geboren in 1921 in Debaltseve*, Donbas, Oost-Oekraïne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontmoette ze Karines grootvader in een Duits werkkamp. In 2013 besluit Karine op onderzoek uit te gaan. Wie is haar oma eigenlijk? En hoe raakte ze precies in Nederland verzeild? De zoektocht moet beginnen in Debaltseve (Debaltsevo in haar oma’s herinnering). Maar dan breekt daar de oorlog uit.

Opnieuw beginnen

Gedurende de tien volgende jaren ontvouwt zich het project Debaltsevo, Where Are You? waarin verschillende verhalen samenkomen. Dat van Karines oma, maar ook de verhalen van drie families die in 2015 vanuit Debaltseve moeten vluchten naar een veiligere plek in Oekraïne. En in 2022 weer. Debaltsevo, Where Are You? laat zien hoe mensen zich in het dagelijkse leven staande houden wanneer ze helemaal opnieuw moeten beginnen.

Haperende zoektocht

Gedurende het project begint Karine zich af te vragen wat haar oma’s verleden voor invloed heeft op haar eigen leven. Maar elke keer als ze ergens een puzzelstukje denkt te kunnen vinden, halen de actuele ontwikkelingen haar in en moet ze haar plan bijstellen. Zo staat de steeds haperende zoektocht naar oma’s verleden symbool voor de ongrijpbaarheid van het zoeken haar eigen identiteit.

Debaltsevo, Where Are You? bestaat uit een fotoboek, diverse tentoonstellingen en een randprogramma.

* OPMERKING OVER DE SPELLING VAN PLAATSNAMEN

In het boek wordt Russische spelling voor Debaltsevo gebruikt, want zo noemde Karines grootmoeder het. In het Oekraïens wordt het gespeld als Debaltseve. Ongeveer een derde van de Oekraïners spreekt Russisch als moedertaal (vooral in het oosten van het land). Er zijn ook veel mensen die een mix van beide talen spreken, genaamd Surzhyk. Door de huidige oorlog in Oekraïne is Russisch nu de taal van de bezetter geworden. Daarom is besloten de Oekraïense namen te gebruiken voor alle andere plaatsen in het boek.

Boek

Debaltsevo, Where Are You?
Uitgever: The Eriskay Connection
Vormgeving: Jeremy Jansen
ISBN: 978-94-92051-91-2

Tentoonstellingen

19 februari – 5 maart: Framer Framed, Oranje-Vrijstaatkade 71, 1093 KS Amsterdam
24 februari – 30 april: FOTODOK, Lange Nieuwstraat 7, 3512 PA Utrecht (groepstentoonstelling)
9 maart – 29 april: Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Randprogramma

In samenwerking met Framer Framed gaan jongeren op zoek naar hun eigen wortels.

Over de maker

Karine Zenja Versluis is documentaire fotograaf en visual storyteller, gevestigd in Amsterdam. In haar werk onderzoekt ze de invloed van identiteit, verschillende culturen en historische gebeurtenissen op het dagelijkse leven van mensen en hoe ze daarmee omgaan. Karine combineert fotografie met audio, video, archiefmateriaal en tekst.

Debaltsevo, Where Are You? is Karines derde boek en komt uit in februari 2023. Eerder verschenen de fotoboeken STAPHORST en Enkeltje Schiphol. In 2016 ging haar eerste korte film What Time Is It? in première op het Nederlands Film Festival en werd geselecteerd voor de Debuutcompetitie.

Karines werk was onder andere te zien in het Nederlands Fotografiemuseum Rotterdam, Kunsthal Rotterdam, Fotomuseum Den Haag, EYE Filmmuseum Amsterdam, Noorderlicht Internationaal Fotofestival Groningen, LagosPhoto (NG), Kolga Tbilisi Photo (GE), Encontros Da Imagem (PT). Karine heeft een bachelor in Social Work en studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Website: www.karineversluis.nl
Instagram: karineversluis
Facebook: facebook.com/karine.versluis/