Voetbal, een hobby voor jong en oud
Afbeelding van Alex Fox via Pixabay

Een veelgestelde vraag aan basisschoolkinderen is “Wat wil je later worden als je groot bent?”. Veel jongens, maar ook steeds vaker meisjes, geven als antwoord dat ze profvoetballer willen worden. De KNVB is de grootste sportbond van Nederland, met ruim 1 miljoen leden. Van deze leden valt ongeveer de helft onder de senioren en de andere helft onder de jeugd. Dit houdt in dat ongeveer 1 op de 17 Nederlanders aan voetbal doet. Maar hoe zit dit dan in onze mooie stad Amsterdam?

Uit een enquête van de Gemeente Amsterdam blijkt dat van alle sportende mannen en jongens in Amsterdam 12% aan voetbal doet. Als we nog verder in deze getallen duiken, de details zullen we jullie besparen, blijkt dat vooral onder de sportende jongens voetbal erg populair is. Van de sportende jongens (5 tot en met 18 jaar) zit zelfs 25% tot 30% op voetbal. Onder de 18 plussers neemt het aantal voetballers drastisch af in Amsterdam. Dit kan zijn omdat de kans dat je nog gescout gaat worden voor het eerste na je 18e wel erg klein is en de jongensdroom hiermee verkeken lijkt.

Voetballen in de Kelderklasse

Een andere logische verklaring voor de afname in voetballende mannen is dat vanaf 18 jaar de prioriteit van veel spelers verschuift van de wedstrijd winnen naar het spelen van een goede derde helft. Waar voor veel jeugdspelers vroeg opstaan in het weekend niet zo’n probleem is hebben spelers in de Kelderklasse hier soms wat meer moeite mee. Daar komt bij dat jouw voetbalsokken altijd nog onderin de wasmand blijken te liggen en dat een van jouw scheenbeschermers nog in de gevonden voorwerpen bij de kantine op je wacht. Nadat dan de zoveelste speler zich verslapen heeft, de regen met bakken uit de lucht komt vallen, jullie enige capabele speler opnieuw door zijn enkel gaat en de tegenstanders onsportief door blijven ballen verheugen jullie je alweer op de ballen uit de frituur. Er komt een punt in je voetbalcarrière dat je maar besluit om het voetballen aan de professionals over te laten en gaat doen waar jij goed in bent, bier drinken en brullen.

Voetbal kijken vanaf de lijn

Laten we even realistisch zijn. Je wordt langzaam ouder, de blessures beginnen op te stapelen en de F-jes beginnen een betere techniek te ontwikkelen dan jij. Je lichaam werkt niet meer mee, maar gelukkig heb je je geniale voetbalbrein nog. Helaas heeft Ajax jouw oneindige voorraad voetbalkennis en tactieken nog niet ontdekt, want Ten Hag blijft lekker zitten tot en met juni 2023. Het Nederlands elftal heeft zelfs genoegen genomen met Louis van Gaal. Dat had jij toch beter gekund? Let maar op, straks op het WK in Qatar kom jij vanaf de bank met geniale inzichten waar de KNVB alleen maar van had kunnen dromen. Hoe kan je jouw jarenlange voetbalervaringen en kennis nou toch inzetten om toch jouw jongensdroom nog een beetje waar te maken? Met dit vraagstuk blijf je zitten, tot je een zoontje of dochtertje krijgt, met hopelijk jouw voetbaltalent. Hopelijk zelfs nog een stukje meer talent dan jij, want tja, het is jou ook nooit gelukt om er ver mee te komen. Vanaf dit moment beleef je diezelfde jongens- of meidendroom weer helemaal vanaf het begin. Dit keer niet zwoegend in het veld, maar trots langs de lijn.

 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting