Het verhaal achter de Amsterdam Pickleball Players
Buiten spelen bij Westpacific op een tijdelijke baan

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Jiske van de Amsterdam Pickleball Players.

Zou je allereerst ‘Amsterdam Pickleball Players’ eens willen introduceren?

“Amsterdam Pickleball Players is in 2013 opgericht door twee vrouwen die op vakantie in Amerika deze sport hadden ontdekt. Zij vonden het zó leuk dat ze in Amsterdam met vrienden en kennissen pickleball zijn gaan spelen. Daaruit is de club Amsterdam Pickleball Players ontstaan.

Een groep van zo’n 40 personen speelt nu wekelijks op verschillende locaties in Amsterdam. De grootste groep is indoor, maar ook buiten bij Café Westpacific op het Westergasfabriekterrein, hebben we tijdelijke pickleball-banen en kunnen voorbijgangers meespelen.

In Nederland zijn er zo’n 11 dorpen en steden waar het nu gespeeld wordt. Hoewel nog relatief klein merk je toch dat pickleball aan bekendheid wint.”

Het verhaal achter de Amsterdam Pickleball Players
Buiten spelen bij Westpacific

Even voor de mensen die de sport nog niet kennen. Hoe werkt Pickleball?

“Pickleball is een combi van tennis, tafeltennis en badminton. Je speelt het met een paddle en lichte plastic bal over een net zoals bij tennis. Vaak wordt er gedubbeld, maar je kan ook singlen. Aan beide kanten van het net heb je ‘de kitchen’, ook wel non volleyzone genoemd, waardoor je niet vlakbij het net kan/mag volleren of smashen. De service is onderhands.

Alles aan pickleball is erop gericht dat iedereen het kan spelen: het materiaal is licht, de bal gaat relatief langzaam en het veld is niet zo groot. Je begint vanaf de baseline (achterlijn) en je probeert met het slaan van diepe ballen naar voren te komen. Bij de kitchenlijn ontstaat dan een soort kat-en muis-spel waarbij je gebruik moet maken van je reflexen en je probeert de bal zo te plaatsen dat de tegenstander de bal omhoog gaat spelen. Vervolgens kan de bal dan afgesmasht worden.

Pickleball kan heel goed op verschillende niveau’s gespeeld worden. In Amerika spelen zo’n 4 miljoen mensen het, aan de ene kant ‘pensionado’s’ die letterlijk elke dag op de baan staan en daarnaast zijn er de pro’s die op toernooien de meest spectaculaire rallys spelen (en ook prijzengeld winnen.). Sommige toernooien worden op sportkanalen uitgezonden (op YouTube staan veel wedstrijd-verslagen van Amerikaanse toernooien).”

Het verhaal achter de Amsterdam Pickleball Players
Voorbeeld van een pickleballveld

Hebben jullie een vaste locatie om te trainen en wedstrijden te spelen?

“Vanaf 4 september start het indoorseizoen weer en dan spelen we zaterdagmiddag van 16.00 – 18.00 uur in Het 4e gymnasium (West, Houthaven) een mooie grote sportzaal met goede vloer. En op dinsdagavond lekker lokaal in een sportzaal aan de Borgerstraat (Brede school De Kinkerbuurt).

Vanaf oktober hopen we weer op donderdagavond (20.00 – 22.00 uur) en zondag (16.30 – 18.30 uur) in sporthal de Pijp te spelen, maar we moeten nog even geduld hebben i.v.m. de renovatie die daar nu gaande is.

Voor degene die wil, oefenen we het eerste half uur bepaalde slagen, vervolgens worden er partijtjes gespeeld. Eens per jaar organiseren we de Amsterdam Open, dan komen er spelers vanuit het hele land en soms ook uit Groot-Brittannië, Duitsland en België.”

Binnen in het 4e Gymnasium
Binnen in het 4e Gymnasium

Hinder door Corona

“Het lukte in eerste instantie om met allerlei extra maatregelen door te spelen (ontsmetten van de ballen, een toezichthouder om te zorgen dat mensen anderhalve meter afstand op het veld hielden, ventileren), maar vanaf half december 2020 met de strengere lockdown was het niet meer toegestaan om binnen te sporten. Vanaf toen lagen we zogezegd plat. In de zomer zijn we toen weer buiten gaan spelen.”

Zijn jullie klaar voor het komende seizoen?

“En of we klaar zijn voor het komende seizoen! We hebben super veel zin om weer te spelen en dat kan ook op best wel veel momenten in de week. Misschien goed om te vermelden dat we op alle locaties extra paddles, ballen en netten beschikbaar hebben voor geïntereseerden.

Je kan sowieso gratis een keer komen meespelen om deze sport te ontdekken. Onder pickleballers is er grote bereidheid en enthousiasme om je te helpen de eerste pickleball-stapjes te zetten.”

Drijft de vereniging op vrijwilligers en hoe gaat het daarmee?

“Ja, alles is op basis van vrijwilligheid. We zijn een stichting met een bestuur. Met een klein clubje organiseren we nu de locaties, het materiaal en beheren we de financiën. Kunnen we meer vrijwilligers gebruiken? Jazeker, altijd!

Onze inkomsten bestaan uit de entree voor de zaal. Een los kaartje kost – afhankelijk van de locatie – tussen de € 5 en € 6,50, daarvoor kan je anderhalf tot twee uur sporten. Verder werken we met (voordelige) strippenkaarten en abonnementen.”

Zijn nieuwe leden welkom?

“Meer dan! Soms weten mensen ons te vinden via de website (www.pickleballholland.nl/amsterdam), soms horen ze erover via een familielid in Amerika en soms lopen ze er per ongeluk tegenaan. Omdat het dit jaar gelukt is verschillende speellocaties te huren, hopen we dat meer mensen in de gelegenheid zijn om deze sport te gaan ontdekken.”

Wat is het hoogtepunt uit de historie van ‘Amsterdam Pickleball Players’?

“Eén van de hoogtepunten was het organiseren van een (tweejaarlijks) internationaal toernooi. Een voorzichtige start was gemaakt in 2014, maar die van 2016 was heel bijzonder. In sporthal de Pijp kwamen meer dan 180 pickleballers van overal vandaan samen: uit Engeland, Duitsland, Amerika, Spanje, Frankrijk, Finland etc. Dat toernooi heeft Nederland internationaal op de pickleball-kaart gezet omdat het heel goed georganiseerd was.

Inmiddels is de animo zo groot dat we verhuisd zijn naar de grotere Breedtesporthallen in Almere en heet het de Dutch Open. Als Corona geen roet in het eten gooit, gaan we in het laatste weekend van januari 2022 in Almere met meer dan 15 nationaliteiten drie dagen lang pickleballen.”

Hoe kijken jullie als vereniging naar de toekomst?

“We hopen dat steeds meer mensen, zowel jong als oud, pickleball gaan ontdekken – omdat het zó leuk is. Niet alleen is het een toegankelijke manier om te bewegen, maar ook is de sfeer heel open en vriendelijk, spelen verschillende niveau’s door elkaar heen en zijn de kosten relatief laag.

Als we verder groeien, wordt het ook makkelijker om locaties af te huren. Daarnaast zou het heel tof zijn als we een paar goede centraal gelegen buitenbanen kunnen (laten) aanleggen, bijvoorbeeld in een park of het Westergasfabriek-terrein, zodat pickleball zichtbaarder wordt in de stad.”

Nog iets toe te voegen?

“Vooral de uitnodiging om het uit te proberen, zowel aan de beginner als aan de ervaren sporter. Denk je al heel lang dat je eigenlijk weer wat wil gaan doen, dan is pickleball een hele leuke manier om in beweging te komen. Ben je een ervaren sporter, je hebt bijvoorbeeld een (tafel)tennisachtergrond of squash, dan zul je zien dat pickleball een interessante aanvulling is. Het doet bijvoorbeeld een beroep op je balgevoel, reflexen en toch ook wel kracht, maar vooral kan je het tactisch op verschillende manieren spelen. Kortom, pickleball is een sport voor iedereen”, laat Jiske ten slotte namens de Amsterdam Pickleball Players weten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam