Matthijs de Ligt wordt de beste verdediger van de wereld

Matthijs de Ligt wordt de beste verdediger van de wereld
Ajax deskundige Ramon Ensing.

Matthijs de Ligt wordt de beste verdediger van de wereld

Trainer Ten Hag is nog steeds niet zijn vriend ook niet na de mooie vertoning van Ajax dinsdagavond in de Champions League wedstrijd uit tegen Bayern in München. “Een verfrissend Ajax zeg, na die slaapverwekkende pot voetbal tegen Fortuna Sittard. In die wedstrijd had Ten Hag er weer eens voor gekozen geen diepgang in het spel te willen. Althans, anders zet je Neres niet op 10 en laat je Van Beek niet buiten het basisteam. Het is dat Onana zo’n wereldpartij keepte die heeft echt zijn baan gered”, blikt onze vaste Ajax volger Ramon Ensing kort terug op de wedstrijd van Ajax tegen Fortuna Sittard én de Champions League kraker van dinsdagavond tegen Bayern Munchen.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard wijzigde de Ajax-coach zijn basisteam ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Fortuna. Zo was er een basisplaats voor Max Wöber, die in de verdediging stond gepositioneerd naast Matthijs de Ligt en stond Daley Blind op het middenveld naast de Deense Ajax-routinier Lasse Schöne. Én tot vreugde van onze Ajax deskundige en een hele hoop Amsterdamse Ajax-fans was er ruimte ingeruimd voor Donny van de Beek, die speelde op de nummer tien-positie.

De grootste verrassing in de beginopstelling was toch wel dat Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg niet in de basis startte, maar dat de nieuwe Ajax-vedette Dusan Tadic in de punt stond met daaromheen David Neres en Hakim Ziyech. “Moet je luisteren. Dit kan weleens een goede zet zijn van Ten Hag. Hier kan ik me wel in vinden”, liet Ramon Ensing voorafgaand aan de wedstrijd vanuit eetcafé De Avonden enthousiast vooruitkijkend naar het Europese duel nog aan ons weten.

De betondorper, die jaren terug furore maakte op de Amsterdamse amateurvelden, zag het begin somber in toen Ajax al na vier minuten tegen een 1-0 achterstand aankeek. “Moet je luisteren. Na die vroege voorsprong zag ik het even somber in moet ik zeggen. Maar vind je het gek. Mats Hummels kreeg alle ruimte om zo binnen te koppen en Robben mocht vrij zijn gang gaan en een simpele voorzet geven. Toen stond Ajax echt te slapen.”

Ensing, tegenwoordig te bewonderen bij de amateurs van Jos Watergraafsmeer, waar hij onder meer samenspeelt met diehard Ajax-supporter ‘Jantje Ajax’ en enkele ras-amsterdammers, werd na de vroege openingsgoal van de Duitsers positief verrast door het spel van de ploeg van trainer Ten Hag.

Matthijs de Ligt wordt de beste verdediger van de wereld
V.l.n.r. Jantje Ajax, Michael-van-Althuis en Ramon Ensing. Foto Martin van Zurk (r.i.p.)

“Bayern liet Ajax voetballen en dat kunnen we wel ja. Wöber speelde goed achterin. En ik moet je zeggen, gisteren hebben we weer de beste verdediger van de wereld in de nabije toekomst aan het werk gezien. Dan heb ik het uiteraard over De Ligt. Die speelde fantastisch. Wat een held.

En overall gezien heb ik een goed voetballend Ajax aan het werk gezien en de wedstrijd was heerlijk spannend tot op het einde. En, wat een mazzel hebben we dat Ziyech bij Ajax is gebleven. Echt een openbaring. Dat gaat ook een hele grote worden in Europa”, aldus de enthousiast vertellende voetballiefhebber Ramon Ensing.

En ik heb lange tijd gedacht drie punten te kunnen pakken maar goed dit is gewoon een topresultaat en dat biedt hoop voor de toekomst. Maar moet je luisteren, ik blijf erbij, gewoon Van de Beek laten spelen voor de diepgang. Niet aan de controle denken. Dan kan het nog weleens een mooi seizoen gaan worden.

En scherp blijven, iedere wedstrijd honderd procent benaderen. Want je weet het, één zwaluw maakt nog geen zomer. Bij Ajax kan het altijd nog omslaan.

Zondag gaan we kijken hoe Ten Hag de poppetjes neer zet tegen AZ. Dan moet je niet als tegen PSV met één verdediger gaan spelen. Hopelijk heeft de trainer daar wel van geleerd. Ik ga er in ieder geval weer lekker voor zitten”, laat Ramon Ensing ten slotte weten.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl