Ajax onderuit in Kopenhagen

Kopenhagen Ajax
De fans van Kopenhagen zorgde voor de wedstrijd voor een mooie sfeeractie. Foto: Richard Ellermeijer

Door: Rik Verkaik

Ajax heeft in Denemarken tijdens de eerste wedstrijd in de achtste finale van de Europa League met 1-2 verloren van Kopenhagen. Al na 23 seconden keek de ploeg van Peter Bosz tegen een 1-0 achterstand aan toen Kopenhagen-speler Jensen een balletje achter de Ajax verdediging koelbloedig achter doelman Onana binnen de touwen wist te schieten.

Hierna bleef Kopenhagen de betere ploeg, kreeg het zelfs kansen om de score uit te bouwen en mochten de Amsterdammers van geluk spreken dat de 1-0 voorsprong niet werd uitgebouwd door de falende Deense voetballers. Enkele voorzetten voorlangs het Ajax-doel werden niet benut en knullig balverlies van Ajax-speler Viergever werd door de Denen niet afgestraft.

Ondanks het krachtsverschil wist Ajax via Dolberg toch de 1-1 te scoren. De Deense Ajax-speler schoot vanuit de draai een voorzet van Davy Klaassen knap binnen. Tussendoor zorgde de andere Deen Schöne naast het doelpunt met een ‘panna’ voor één van de spaarzame hoogtepunten van de eerste helft.

De tweede helft in de beginfase een wat sterker Amsterdams team met wat kleine kansjes maar ondanks het veldoverwicht zorgde Cornelius met een knappe kopgoal voor de 1-2. Niet veel later werd een voorzet voorlangs de goal van Onana ook niet binnen gegleden door de Denen.

Na een dubbele wissel waarin Ziyech voor Van de Beek en Neres voor Traoré in de ploeg waren gekomen kreeg Ajax-aanvoerder Klaassen nog een enorme kans maar zijn schot in de zestien werd gestopt door doelman Olsen.

Diezelfde Klaassen zorgde met een kopbal uit een voorzet voor de assist van een goal van Dolberg maar die goal werd wegens een vermeende overtreding door de Portugese arbiter Dios afgekeurd. Uit de protesten die volgden kreeg Klaassen de gele kaart en zodoende is de Hilversummer geschorst voor de volgende wedstrijd.

Zondag speelt de Amsterdamse ploeg in strijd om de landstitel om 16:45 uur de thuiswedstrijd tegen FC Twente waarna op 16 maart om 21:05 uur de return in Amsterdam tegen FC Kopenhagen op het programma staat. De Europa League wedstrijd die gespeeld zal worden in de Amsterdam Arena is volledig uitverkocht.

Opstelling FC Kopenhagen

Olsen, Ankersen, Jørgensen, Johansson, Augustinsson, Jensen, Kvist, Matic, Toutouh, Santander (Pavlovic ’63), Cornelius

Opstelling Ajax

Onana, Tete, De Ligt, Viergever, Sinkgraven, Sinkgraven, Klaassen, Schöne, Van de Beek (Ziyech ‘77), Traoré (Neres ’77), Dolberg, Younes

vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams