Hans Bergsma blikt vooruit: “Het wordt zeker geen eitje”
Hans Bergsma. Credits foto: Mens United

“Wat denk jij vriend. We spelen aanvallend natuurlijk. We willen de tegenstander op hun eigen helft vastzetten. Dat houdt in dat je ze geen enkele kans geeft om te handelen”, reageert de flamboyante voetbalcoach Hans Bergsma op een vraag over de speelwijze van zijn ploeg. Wartburgia, momenteel de trotse periodekampioen en koploper in 3B, neemt het zaterdag aan de Laan van Spartaan op tegen middenmoter V.V.A./Spartaan.

VTA Sport sprak met op en top voetbaldier Bergsma over het aanstaande voetbalduel, de verrichtingen in het seizoen tot dusverre én de kansen op een eventuele promotie naar de felbegeerde tweede klasse.

De eerste competitiefase

“We doen het dit jaar niet onaardig en vorig jaar hebben we het ook goed gedaan. Alleen eindigde we als tweede en werd HBOK de terechte kampioen. Purmersteijn ging uiteindelijk via de nacompetitie naar de tweede klasse. We hopen dit jaar ook die stap te kunnen maken. Tot nu toe gaat het niet onaardig. We hebben negen keer gewonnen en één keer gelijk gespeeld. We spelen aardig.”

Speelstijl

“Wat denk jij vriend. We spelen aanvallend natuurlijk. We willen in alle facetten van het spel de wedstrijd in handen proberen te nemen. Je geeft de tegenstander geen enkele tijd om te handelen. Je probeert ze vast te zetten op allerlei manieren en op hun eigen helft. Dat ze in elke situatie in onder tal komen te spelen. Zeker voor dit niveau hebben wij hele behoorlijke spelers. Daarnaast willen we lang in balbezit blijven spelen en hebben we veel scorend vermogen in de ploeg. Door al die elementen kunnen we ploegen echt kapot spelen.

Tot nu toe houden onze tegenstanders het zo’n 65 minuten vol. We hebben het nog niet meegemaakt dat ze het langer volhouden. Na die 65 minuten worden de ruimtes groter. We hebben een dusdanig vermogen in de ploeg dat we die wedstrijden dan kunnen uitspelen. En vaak scoren we ook nog.”

Tegenstander VVA Spartaan

“Er is mij niet heel veel bekend over de Spartaan. Op basis van de uitslagen presteren ze wisselvallig. De Spartaan heeft verloren van enkele ploegen die onder hen staan en weer gewonnen van een aantal bovenste teams. Ik denk dat ze op de plek staan waar ze horen te zijn. Volgens mij is het een wat oudere ploeg en spelen ze 4-4-2. Over het algemeen kloppen de analyses over de tegenstander goed. We weten hoe we het morgen gaan aanpakken.”

Praten nooit over eitjes

“Wij praten nooit over eitjes, ik herhaal wij praten nooit over eitjes. Wij hebben tegen de hekkensluiter punten verspeeld. Dat was een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Je moet het elke keer weer zelf doen. Zeggen dat het een eitje is of een makkie, dat moet je nooit doen.”

Doelstelling Wartburgia

“Het allerbelangrijkste is dat je het niveau omhoog brengt. Daarna probeer je vanuit een acceptabel niveau steeds een beetje beter te worden. Daarnaast zou het niet gek zijn als wij misschien met één of twee clubs om het kampioenschap zullen strijden. We hebben in ieder geval een selectie waarvan wij denken dat we volgend seizoen in de middenmoot van de tweede klasse kunnen voetballen.”

Concurrentie

“Je moet je eigen wedstrijden winnen. Dat is het belangrijkste. Ploegen die hoog kunnen eindigen zijn Jos Watergraafsmeer, De Dijk, Buitenveldert en Blauw Wit. Van Jos hebben we 3-0 gewonnen. Op dit moment willen we zes punten halen uit de laatste twee wedstrijden. Hopelijk kunnen we de afstand op de ranglijst dan iets groter maken. Zeker ten opzichte van Jos Watergraafsmeer. Dan gaan we lekker de winterstop in.”

Wartburgia is een sociale club

“Het is hier prettig werken. Ik zit hier al 17 jaar. Dit is altijd een sociale club geweest. Hier speelt geen jeugd. De mensen raken hier niet snel in de war. Momenteel vinden ze het vooral prachtig om te zien hoe het met de selectie gaat. Dat is natuurlijk erg leuk. Het gros van de selectie is overgekomen van WV-HEDW. Daar trainde ik een senioren- en jeugdteam. Omdat er daar weinig perspectief was om het eerste team te halen, heb ik in 2016 een hele groep meegenomen naar Wartburgia.

Dat pakt voor de spelers en de club tot dusverre prima uit. Naast het eerste team draait het tweede elftal ook goed. We hopen met het tweede ook een stap hogerop te kunnen maken”, laat trainer Hans Bergsma ten slotte weten.

Opstelling Wartburgia tegen VVA Spartaan

Tim Stam, Tobias van Kralingen, Joost Homminga, Melvin Akkerman (aanvoerder), David van Paridon, Daan Tuerlings, Jesse Bollen, Niek Remijn, Armando Cuvalaij, Daan Purlings en Dilan van Dam. Wissels: Thom Ridderbos en Jacco Fijnheer

Interview door:

Hans Bergsma blikt vooruit: “Het wordt zeker geen eitje”

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Eredivisie in Noord: landskampioen ontvangt promovendus