Column: Wordt Ajax kampioen?

Foto: Jacques Kattenburg

Door: Stanley Mink

Wordt Ajax kampioen?

Als geboren Amsterdammer maar opgegroeid in het pittoreske Ouderkerk aan de Amstel zou ik deze vraag volmondig met ja moeten beantwoorden. Toch is het allemaal niet zo makkelijk.
Bij de start van de tweede seizoenshelft staat Ajax vijf punten achter op Feyenoord en maar drie punten voor op het, volgens de media, zeer slecht presterende PSV. Ik ben het in deze met de media eens maar als het alleen maar beter kan, wordt PSV ook een kanshebber voor de titel. Eigenlijk is de opdracht voor Peter Bosz en zijn mannen vrij simpel… alle wedstrijden winnen mét mooi voetbal en wij zijn kampioen! Zo denken ze er in Rotterdam natuurlijk ook over (maar dan met lelijk voetbal) en bij PSV durven ze na de komst van Marco “de verlosser” van Ginkel ook weer te hopen.

Ik beperk mij uiteraard tot Ajax en blik terug op de eerste seizoenshelft waarin je verliest van Willem II en FC Twente en gelijk speelt tegen AZ, Feyenoord, PSV en het nietige Roda JC waar overigens bijna iedereen gelijk tegen speelt.  Dat moet natuurlijk minimaal 10 punten beter!

Tegen Roda JC en Willem II werd in het begin van het seizoen gespeeld en toen moest iedereen nog wennen aan Peter Bosz. Vergeet ook niet dat Overmars pas laat wakker werd zodat Hakim Ziyech pas op 11 september tegen Vitesse voor Ajax debuteerde. Voor die tijd schoot Gudelj de ballen uit alle standen de stadions uit. Hoe minder hij ging spelen, hoe beter het spel van Ajax werd. Toch denk ik dat Gudelj veel kwaliteiten heeft maar een gebrek aan zelfkritiek. Ook weigert hij in dienst van het elftal te spelen. Wellicht dat hij in China weer aan voetballen toekomt want anders kan hij gewoon naar de beloofde miljoenen fluiten! Daar weten ze in Den Haag alles van…

Bosz lijkt de balans in het elftal gevonden te hebben en daar zijn Tete, Riedewald en Bazoer de dupe van. De laatste werd door Wolfsburg uit zijn lijden verlost en persoonlijk verwacht ik dat Tete en Riedewald in de tweede seizoenshelft meer aan spelen toe zullen komen want Bosz kan zijn ogen toch niet blijven sluiten voor de tekortkomingen van Veltman die nu nog op de plek van Tete staat. Ook zal Riedewald meer gaan spelen, zeker rond de Europese duels. Dan is een brede selectie wel erg lekker.

Het is wachten op het vertrek van Anwar El Ghazi. De grillige rechtsbuiten staat in de belangstelling van grote buitenlandse clubs en Ajax zoekt al druk naar een vervanger. Persoonlijk ben ik geen fan van El Ghazi. Zijn houding in het veld is vaak stuitend en waar anderen bij balverlies hard werken om de bal terug te veroveren, laat hij zijn man regelmatig lopen. Ook zijn er tussen hem en Bosz de nodige breuken ontstaan en al zijn de breuken gelijmd, de barsten blijven altijd zichtbaar!

Revelatie van de eerste seizoenshelft is natuurlijk Kasper Dolberg. Hij ging ineens scoren waar hij in voorgaande jaren een soort man van glas was met veel blessures. Traoré verhuisde naar rechts alwaar hij beter tot zijn recht kwam. Dolberg staat echter in de belangstelling van vrijwel iedere grote club in Europa en dus is het voor Ajax wachten op de grote zak met geld. Vervolgens zie ik Klaas Jan Huntelaar weer terugkeren in de Amsterdam Arena totdat er weer een spits uit eigen jeugd klaargestoomd is.

Eigen jeugd is er voldoende en Bosz zal ze in de tweede seizoenshelft echt wel gaan inpassen. De Ligt gaat vaker zijn kans krijgen en deze zeker pakken. Nouri heeft Ziyech voor zich en heeft spelers om zich heen nodig die voor hem willen werken. Dat moet hij eerst nog maar even verdienen. Van de Beek zal als stand-in van Klaassen de nodige minuten krijgen en dan zijn er ook nog de middenvelders Clement en Eiting die eraan komen. Eiting zal zich vooral op volgend seizoen moeten richten want hij heeft zeker de kwaliteiten om de bij Ajax zeer belangrijke “zes” positie in te gaan vullen. Ook is Justin Kluivert bezig om zichzelf duidelijk in de kijker te spelen. Of hij net zo’n grote speler als zijn vader zal worden, moet nog blijken maar hij is lekker op dreef.

Dan het antwoord op de vraag; wordt Ajax kampioen? Uiteraard! Ajax is sowieso de kampioen van de toekomst! Het heeft de spelers van de toekomst en die spelen ook nog eens op De Toekomst. Het ziet er mooi uit!

Sir Stan

Van de redactie

Stanley Mink (Sir Stan) is concept schrijver eventmarketing, accountmanager en schrijft op zijn eigen humoristische wijze columns voor VTA.

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd artikel:

The New Saints verbreken stokoud record van Ajax

Debuut Justin Kluivert